Apple Watch jednako pouzdan kao medicinski pulsni oksimetar, pokazalo istraživanje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple Watch jednako pouzdan kao medicinski pulsni oksimetar, pokazalo istraživanje

Autor Ilija Baošić

Ukoliko ste vlasnik Apple Watch pametnog sata, sada možete biti sigurni da su rezultati merenja kiseonika u krvi pouzdani.

 Koliko je pouzdan Apple Watch senzor kiseonika u krvi Izvor: YouTube / Thoughts On Things

U novoj studiji, koja je stavila na test Apple Watch, odnosno funkciju merenja kiseonika u krvi, zaključeno je da je Apple Watch Series 6 u stanju da "pouzdano detektuje stanja smanjene zasićenosti krvi kiseonikom" - jednako dobro kao medicinski pulsni oksimetri.

Studija je objavljena u časopisu Digital Health, a njen cilj bio je da istraži "kako komercijalno dostupan pametni sat, koji ima mogućnost merenja nivoa kiseonika u krvi (SpO2) može da otkrije hipoksemiju u poređenju sa madicinskim pulsnim oksimetrom".

Koliko je pouzdan Apple Watch senzor kiseonika u krvi

Za potrebe studije, istraživači su regrutovali 24 zdrava učesnika. Svaka osoba je nosila Apple Watch Series 6 na levom zglobu i pulsni oksimetar na srednjem prstu leve ruke.

"Prvo, u 2-minutnoj fazi početne stabilizacije, učesnici su udisali ambijentalni vazduh. Zatim, u 5-minutnoj fazi desaturacije, učesnici udisali mešavinu gasova sa smanjenom količinom kiseonika, što je privremeno smanjilo njihovu zasićenost kiseonikom u krvi. U završnoj fazi stabilizacije, učesnici su ponovo udisali ambijentalni vazduh dok se SpO2 nije vratio na normalne vrednosti. Merenja SpO2 su uzeta sa pametnog sata i pulsnog oskimetra istovremeno u intervalima od 30 sekundi", objašnjeno je u studiji.

Tokom istraživanja, uzeta su 642 posebna para merenja kiseonika u krvi, a rezultat je bio sledeći: "Razlika u SpO2 između pametnog sata i oksimetra je bila 0,0% za sve tačke merenja. Apple Watch Series 6 može pouzdano da otkrije stanje smanjene zasićenosti krvi kisonikom, SpO2 ispod 90%, u poređenju sa medicinskim pulsnim oksimetrom. Tehnologija koja se koristi u ovom pametnom satu je dovoljno napredna za indikativno merenje SpO2 izvan klinika".

Apple je prvi put dodao senzor za merenje kiseonika u krvi na svoj Apple Watch Series 6 pametni sat, a takođe je prisutan na novijim generacijama. Gigant iz Kupertina nije išao toliko daleko da ovu funkciju reklamira sa bilo kakvim medicinskim tvrdnjama, a kompanija nije govorila o značajnim poboljšanjima tehnologije od 2020. godine.

Ipak, ovo nije prvi put da se Apple Watch pokazao odlično u nekoj studiji. Nedavno je otkriveno da EKG senzor ovog uređaja može detektovati simptome srčanog udara.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

njoka

Baš mi se sviđa ovaj sat, ali je preskup za moje mogućnosti..

sasa

postoji razlog zasto je medicinska oprema toliko skupa - i posle mnogo koriscenja, davace iste rezultate. Lepo je meriti preciznost neceg, ali to ne znaci da ce ta preciznost istrajati kroz vreme