Pripejd korisnici ovo moraju znati, novi zakon doneo velike promene | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pripejd korisnici ovo moraju znati, novi zakon doneo velike promene

Da li uplaćujete kredit ili plaćate račune naknadno? Ukoliko spadate u prvu grupu, stižu promene koje donosi novi zakon.

 Novi zakon donosi registraciju pripejd korisnika, brži internet Izvor: Stefan Stojanović

Kako je saopštilo Ministarstvo informisanja i telekomunikacija na svoj Instagram profilu, donet je novi zakon koji će posebno dotaknuti pripejd korisnike, ali i kome će se posebno obradovati stanovnici manjih mesta.

Kako piše u saopštenju za javnost, svi stari i novi korisnici pripejd kartica će morati da se registruju, što će, između ostalog, moći da učine preko eUprava portala.

"Uvodi se registracija pripejd pretplatnika mobilnih korisnika u Republici Srbiji u cilju postizanja veće sigurnosti građana, a građanima je ostavljena mogućnost da i ovu registraciju obave elektronski preko Portala eUprava", kažu iz Ministarstva.

Ovo znači da ćete, ukoliko koristite pripejd broj, morati da ostavite svoje lične podatke, uključujući ime i prezime, kao i neki od identifikacionih brojeva poput JMBG, broja lične karte ili broja pasoša.

Pravilnik o registraciji pripejd korisnika će biti donet u narednih šest meseci, nakon čega će operatori imati godinu dana da započnu proces registracije, što znači da ćemo ovu promenu najverovatnije videti na delu već nakon leta sledeće godine. Još uvek nije jasno šta će biti sa korisnicima koji odbiju da se registruju, odnosno da li će im kartica biti deaktivirana dok to ne učine.

Pored toga, novi zakon obavezuje operatore da svojim korisnicima izdaju račune u elektronskom obliku.

"Zakonom se uvodi i elektronski račun, tako da će pružaoci telekomunikacionih usluga biti dužni da svojim korisnicima, odnosno građanima izdaju račune za usluge u elektronskom obliku", piše u saopštenju.

Brz internet na celoj teritoriji Srbije

Ono što će posebno obradovati stanovnike manjih mesta jeste da novi zakon podstiče ulaganje u razvoj mreža, a iz Ministarstva kažu da će svako selo do kraja 2025. godine imati pristup internetu bržem od 100 Mbps.

"Novim zakonom podstiče se ulaganje u razvoj mreža visokih kapaciteta i protoka - kako optičkih, tako i 5G. Širokopojasni internet postaje univerzalni servis, a Ministarstvo će kroz podsticajne mere omogućiti da do kraja 2025. godine svako selo u Srbiji ima mogućnost pristupa internetu brzine veće od 100 Mbps", dodaje se.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 36

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zašto da se brinem

Pa svi smo već u sistemu počevši od lične karte, banke.... Šta je problem da se pripeid broj dobije uz registraciju. Ko nije problematičan baš ga briga. Ljudi baš prave scenu u svemu. Čuj prati će, špijuniraće... Strava baš će pratiti, hoće ako je neko s####ni predato ili lopov takvog svakako treba pratiti. Ne paniči te bezveze.

Rancid

@Zašto da se brinem Kad ti naruše privatnost biće kasno da kukaš, zapamti!

Srbin

Bice rata. Ovom nema kraja.