Ukida se stvar koja je sve iritirala - više nećemo morati da dokazujemo da nismo botovi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukida se stvar koja je sve iritirala - više nećemo morati da dokazujemo da nismo botovi

Autor Ilija Baošić

Apple ukida CAPTCHA verifikaciju za korisnike iOS 16, iPadOS 16 i macOS Ventura.

 Apple korisnici više neće morati da rešavaju CAPTCHA Izvor: Unsplash

Dodirivanje slika semafora ili dešifrovanje iskrivljenog teksta da biste dokazali da ste čovek uskoro će biti mnogo ređa smetnja za iPhone korisnike, pošto iOS 16 uvodi podršku za zaobilaženje CAPTCHA verifikacije na podržanim sajtovima i aplikacijama.

Nova korisna funkcija može se naći u aplikaciji Podešavanja pod Apple ID >Password & Security >Automatic Verification. Kada je omogućena, Apple kaže da će iCloud automatski i privatno verifikovati vaš uređaj i Apple ID nalog u pozadini, eliminišući potrebu da vam aplikacije i sajtovi prikazuju CAPTCHA verifikaciju.

Možda će vas zanimati

Apple je nedavno podelio video sa tehničkim detaljima o tome kako ova funkcija funkcioniše, ali jednostavno rečeno, Apple sistem potvrđuje da korisnik nije robot, predstavljajući ono što se zove token za privatni pristup aplikaciji ili sajtovima. Ovaj novi sistem će ponuditi bolje korisničko iskustvo za zadatke kao što su prijavljivanje ili kreiranje naloga, uz poboljšanu privatnost i pristupačnost korisnika u poređenju sa CAPTCHA verifikacijom.

"Tokeni za privatni pristup su moćna alternativa koja vam pomaže da identifikujete HTTP zahteve sa legitimnih uređaja i ljudi bez ugrožavanja njihovog identiteta ili ličnih podataka“, rekao je Apple u opisu WWDC 2022video snimka, koji se odnosi na tu temu.

Cloudflare i Fastly su već najavili podršku za tokene za privatni pristup, što znači da bi mogućnost zaobilaženja CAPTCHA verifikacije mogla doći do miliona aplikacija i sajtova koje te platforme pokreću, a funkcija će se vremenom širiti.

U prvim beta verzijama iOS 16 i iPadOS 16, automatska verifikacija je podrazumevano omogućena. Apple je rekao da je ova funkcija stiže i na macOS Ventura. Sva ažuriranja softvera su trenutno u beta verziji i biće zvanično dostupna nakon lansiranja iPhone 14 uređaja.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA