IPAD TABLET JE SAD KAO LAPTOP: Apple očajnički želi da mu verujemo u tu tvrdnju! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IPAD TABLET JE SAD KAO LAPTOP: Apple očajnički želi da mu verujemo u tu tvrdnju!

Novi iPadOS je najbliže onom što iPad čini laptopom, smatra Apple…

 iPadOS 1.jpg Izvor: Apple

WWDC 2022 je zaista bio impresivan i tokom više od sat i po prezentacije videli smo novi iOS 16, MacBook Air i MacBook Pro, brži i moćniji M2 čip, sjajno rešenje koje iPhone čini kamerom za Apple laptop, a upoznali smo i iPadOS 16.

Već nekoliko godina Apple pokušava ceo svet da ubedi u njihovu tvrdnju da je iPad sposoban da zameni laptop, a novi OS trebalo bi to dodatno da ozvaniči.

Možda će vas zanimati

Pa, dobro, da vidimo šta je to sve iPadOS 16 doneo i koliko to ima veze sa laptop računarima.

Ako pitamo Apple - mnogo toga im je zajedničko, naravno!

Novi iPadOS 16 je raskorak između iOS 16 i macOS Ventura operativnih sistema i napravljen je da objedini sve najbolje funkcije od tri OS-a na jednom mestu, uz želju da multitasking (konačno) bude kao na laptop računaru.

Zato iPad OS donosi značajna Passkeys unapređenja u pregledač interneta Safari, redizajniranu Home aplikaciju, novu Weather aplikaciju sa animacijama uživo i realnim prikazom vremena, kao i druga brojan unapređenja.

Multitasking je dobio značajna poboljšanja, ali samo ako koristite iPad sa M1 čipom, pa Stage Manager najavljen za macOS Ventura dolazi i na iPadOS 16, što znači da aplikacije mogu da se prikažu kao plutajući prozori, koji mogu da se preklapaju ili da se uklope na isti ekran po nekom razmeštaju koji korisnik osmisli. iPad sa M1 čipom sad podržava i eksterne ekrane rezolucije do 6K i prikazuje do osam bilo kojih aplikacija istovremeno na ekranu.

 iPadOS 16 premijera, specifikacije i podržani uređaji Izvor: Apple

Messages aplikacija uklapa se sa kolaborativnim aplikacijama tj. sa aplikacijama na kojima može da radi više ljudi odjednom, pa će izmene osim u realnom vremenu biti prikazane i kroz niz poruka u Messages aplikacija i ljudima koji nisu trenutno u dokumentu na kojem se radi, a za ovo su za sada podržane Apple aplikacije Files, Keynote, Numbers, Pages, Notes, Reminders i pomenuti Safari, dok će programerima biti dostupan Apple API pomoću kojeg će ovu opciju moći da dodaju i u svoje aplikacije.

Nova Freeform bela tabla na kojoj je moguće deliti tekstualne poruke, PDF-ove, linkove i crtati i pisati preko slika pomoću Apple Pencil omogućava lako deljenje brzih misli, koje se jednostavno zapisuju kao na tabli za sastanke.

U sistemske mogućnosti uselila se mogućnost izmena ekstenzije bilo kojeg fajla u memoriji tableta, a sad je moguće pročitati i veličinu foldera i njegov sadržaj bez otvaranja. Ako koristite M1 iPad novi OS nudi i Display Zoom opciju, kojom se povećava rezolucija uvećanog dela ekrana, kako bi se njegov sadržaj lakše pročitao ili pregledao.

Apple Mail aplikacija za iPad sad je, poput iOS 16 Messages aplikacije, dobila mogućnost da se otkaže poslat mejl tj. poruka, kao i da se zakaže slanje mejla u zadatom terminu. Ako Mail koristite na nekom podržanom jeziku moći ćete i da ispravite greške pisanja u letu, kao i da koristite sinonime, ako Mail uoči da neke reči ponavljate često.

Safari, takođe, podržava pristupne ključeve pomenute na početku - PassKeys - koje Apple najavljuje kao "lakši i sigurniji metod prijavljivanja dizajniran da zameni lozinke na vebu i u aplikacijama". Ovo su jedinstveni digitalni ključevi koji se čuvaju na iPad-u i specifični za sajtove za koje ih kreirate. Pošto se nikada ne čuvaju na serveru, ne mogu biti ukradene. Možete da se prijavite na veb lokacije ili u aplikacije pomoću lozinke tako što ćete skenirati QR kod pomoću iPad-a, a zatim koristiti Face ID ili Touch ID za autentifikaciju (recimo ili neku drugu kombinaciju ključeva).

Tu je Reference Mode, Apple referentni režim za tačnost boja koji omogućava 12.9-inčnom iPad Pro-u da "odgovara zahtevima za boje u tokovima posla kao što su pregled i odobravanje, ocenjivanje boja i komponovanje" tj. u prepress poslovima koji zahtevaju vrhunsku preciznost i kalibraciju.

I na kraju je ostalo da kažemo još to da će iPadOS 16 biti dostupan za iPad (5. generacija i noviji), iPad mini (5. generacija i noviji), iPad Air (3. generacija i noviji) i još za sve iPad Pro tablete.

Šta vi kažete - iPad kao laptop da ili ne?

Možda će vas zanimati

https://smartlife.mondo.rs/tech/testovi/a28379/iPad-12.9-2020-Unboxing-i-Apple-Pencil-2-za-dizajn.html

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA