NAJMOĆNIJI APPLE ČIP POSTAJE JOŠ JAČI: M2 je spreman da nadvisi M1 u svakom smislu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJMOĆNIJI APPLE ČIP POSTAJE JOŠ JAČI: M2 je spreman da nadvisi M1 u svakom smislu

Moćniji od najmoćnijih laptopova poslednje generacije... - kaže Apple!

  Izvor: Apple

Nakon što smo videli iOS 16 premijeru vreme je da upoznamo i novu generaciju Apple čipova, koji nakon Apple M1 nosi ime - Apple M2 čip.

Tako nakon M1, M1 Pro, M1 Max i M1 Ultra čipova Apple obećava da novi, Apple M2, višestruko nadmašuje pomenute čipove u domenu performansi.

Možda će vas zanimati

I baš kao i originalni M1 čip, tako i M2 koristi tzv. Apple silikon tj. ARM tehnologiju, a napravljen je u proizvodnom procesu od pet nanometara sa preko 20 milijardi tranzistora na sebi - grubo posmatrano, to je povećanje za okruglo 25% u odnosu na debitanta, M1.

Sve ovo dovodi do povećanja performansi, a Apple je naveo da je CPU odeljenje moćnije za 18 procenata, dok je GPU jedinica sposobnija da se 35% brže i bolje izbori sa zahtevnim zadacima sistema, igrama i animacijama…

I kao što Apple uvek voli da pecne Microsoft i drugu konkurenciju, uporedio je M2 čip sa laptop računarima najjače 10. generacije čipova, od kojih je Apple brži do dva puta. Novi tip procesorskih jezgara uparen je sa 100 Gbps propusnim opsegom za memoriju, i sa do 24 GB memorije, što je povećanje u odnosu na M1 za okruglo 50 procenata.

Raspored jezgara je četiri jezgra za visoke performanse plus još četiri za uobičajene sa deljenih 10 MB keša za prva četiri i deljena 4 MB keša za druga četiri jezgra.

Nerualna jedinica je, takođe poboljšana i unapređena na više nivoa, poboljšana je bezbednost, a unapređen je i medijski sektor podrškom za 8K H.264 i HEVC video. U prevodu na srpski to znači da će M2 uređaj biti u mogućnosti da simultano strimuje više 4K i 8K sadržaja, ako to nekome ikad bude trebalo.

MacBook Air prvi će dobiti M2 čipove, koji će imati još tanje kućište i podržavaće MagSafe dodatke i punjenje. Takođe, novi MacBook Air imaće 13,6 inča ekran, bolju kameru i baterija će mu trajati do 18 sati.

Apple MacBook Air sa M2 čipom VIDEO
Izvor: Apple

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA