ODLUKA PADA 7. JUNA: Apple će morati da menja punjač - svi da koriste USB Type-C! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ODLUKA PADA 7. JUNA: Apple će morati da menja punjač - svi da koriste USB Type-C!

Evropska unija doneće od 7. juna odluku o jednom istom punjaču za sve mobilne uređaje, uključujući mobilne telefone.

 Samsung Galaxy S22 Ultra 45 W punjač Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Zarad pojednostavljenja upotrebe, ali i smanjenja elektronskog otpada, kao i smanjenja troškova nepotrebnog odlaganja i reciklaže, EU već neko vreme radi na direktivi koja će regulisati tržište tako da svi mobilni elektronski uređaji imaju isti punjač.

Zbog sveopšte prihvaćenosti i odgovarajućih tehničkih karakteristika EU će zahtevati od svih proizvođača mobilnih spravica da koriste USB Type-C punjač.

Možda će vas zanimati

Evropska komisija i EU zakonodavci ozvaničiće svoju odluku o tome već 7. juna s tim da će proizvođači mobilnih telefona, tableta, plejera, slušalica, elektronskih čitača i drugih mobilnih uređaja imati godinu ili dve da se prilagode novom zahtevu Evrope.

Odluka se odnosi na sam uređaj tj. zahteva da USB Type-C bude na samom uređaju, a ne da se uz njega obezbedi produžetak, koji će neki drugi port pretvarati u taj, a odluka će se odnositi i na Apple, koji se protivio njenom donošenju odmah nakon najave.

Kompanija Apple koristi Lightning port za svoje iPhone i iPod uređaje, dok na nekim tabletima tj. iPad-ima već ima USB Type-C. Predstavnici kompanije rekli su da će prihvatanje jednog istog porta za sve ubiti inovacije, ali se stručnjaci i sama Evropska komisija ne slažu s tim stavom kompanije, koja će svakako morati da menja priključak na svojim telefonima i tabletima, a iPod će zbog nedavnog gašenja verovatno ostati zauvek izuzet od ove odluke.

Neki izvori, upućeni u poslovanje Apple kompanije navode da je iPhone sa USB Type-C portom već u razvoju, pa i fazi testiranja, ali Apple to do sada nije nikad potvrdio niti opovrgao.

Drugi proizvođači, posebno Android uređaja neće imati ovih problema, jer su oni već listom odavno prihvatili USB Type-C priključak. Ovo je dovelo do bolje snabdevenosti tržišta dodacima sa ovim priključkom i smanjenja cena kako punjača, tako i dodatne opreme.

Reuters agencija u svom izveštaju navodi da će možda čak i od proizvođača laptop uređaja biti zahtevano da se prilagode ovom standardu i da većinu svojih kancelarijskih i modela namenjenih kućnoj upotrebi opreme USB Type-C mogućnošću punjenja, ali o tome nema dodatnih informacija. Svakako neki proizvođači, poput Huawei kompanije, već imaju ovakve laptop računare, koji se isporučuju sa brzim punjačima, koji se mogu koristiti istovremeno za punjenje telefona i samih laptopova. Isto tako i HONOR i drugi, pa bi ovo mogao da bude recept po kojem će nove modele, izvan gejming i profesionalne klase, proizvoditi i drugi proizvođači računara.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

za laptopove i ostale kanc uredjaje moraju usput da standardizuju ulaznu voltazu, a to ce promeniti cene svih uredjaja, bez izuzetka. sa telefonima i tabletima je mnogo prostije

Ja

@sasa To se zove napon, a USB-C power delivery podržava više napona i već je nekoliko godina prisutan na laptopovima (ja ga imam na modelu iz 2018), tako da ne verujem da će biti problem da se proširi i na ostale koji ga nemaju. Takođe, nije obavezno da to bude jedini način punjenja, Dell obično isporučuje i onaj okrugli, Apple sad mag-safe... Ali podržavaju USB-C.

beogradska seljačina

Kada sam kupio prvi mobilni telefon pre 25 godina, prvo što sam pomislio je da bi bilo bolje da ulaz za punjač bude kao pločica koja se lomi u slučaju pada, pa samo zameniš kabl - a ne ona grdosija od 5cm koja ti odvali pola matične ploče, zato i mislim da je Lightning port teoretski bolja stvar, ali u praksi su sami uradili bukvalno sve da ne bude.