IPHONE I DALJE ŠIJE ANDROID U NAJVAŽNIJOJ STVARI: Apple mnogo uspešniji sa nadogradnjama | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IPHONE I DALJE ŠIJE ANDROID U NAJVAŽNIJOJ STVARI: Apple mnogo uspešniji sa nadogradnjama

Ako planirate da uložite u telefon koji će vas služiti godinama i koji uvek ima najnoviji softver - izbor je samo jedan.

 iOS 15 novine Izvor: SmartLife / Apple

Android flagship telefoni dobijaju najviše četiri nadogradnje operativnog sistema i do pet godina sigurnosnih i Google zakrpa, što omogućava isključivo Samsung za svoje Galaxy telefone.

Svi ostali Android proizvođači nude najviše tri OS ažuriranja, a oni srednjeg ranga i u nižoj klasi neretko dobiju samo jednu ili nijednu nadogradnju operativnog sistema.

Možda će vas zanimati

Ažuriranje softvera je važno, jer štiti uređaj, a samim tim i vlasnike, od malicioznih napada koji iskorišćavaju uočene mane aktuelnog softvera, a osim toga dokazano je bezbroj puta da nov softver tj. nova generacija uvek donese neke dobre inovacije, bolji rad telefona ili tableta i omogući da se uređaj koristi u sasvim novim režimima ili na bolji način.

Nažalost, fragmentacija Android tržišta, veliki broj proizvođača koji nema resurse da uloži u postprodajno održavanje i brojni drugi problemi doveli su do situacije da je gotovo nemoguće ažurirati sve telefone na najnovije izdanje operativnog sistema, pa čak ni pomoću novih Google ili drugih zakrpa.

Zbog toga proizvođači pribegavaju tromesečnim ili polugodišnjim nadogradnjama za Google zakrpe i bezbednosna ažuriranja u najvećem broju prodatih telefona (flagship kategorija je tek mali deo prodaje svih proizvođača i najveći broj njih zaradu generiše upravo putem jeftinih i telefona srednjeg ranga).

Zbog svega navedenog na dan 1. jun 2022. godine imamo situaciju da softver star četiri godine, Android Pie tj. Android 9.0 koristi gotovo 15% aktivnih Android korisnika, a da Android 10, Android 11 i Android 12 koristi zajedno tek manje od 70% korisnika Android telefona u ovom trenutku, što je poražavajuća statistika, jer Android 12 donosi značajna unapređenja čak i u odnosu na Android 11, a kamoli Android 10, posebno u domenu sajber bezbednosti.

S druge strane, Apple je nakon sporog početka uspeo da isporuči iOS 15 na gotovo 90% aktivnih iPhone korisnika, što je sjajan rezultat za manje od 10 meseci i WWDC 2022, kada će biti najavljen iOS 16 dočekuje potpuno rasterećen i opet spreman za nova ažuriranja.

Apple na iPhone uređaje isporučuje novi iOS na poslednjih pet ili čak više generacija uređaja, pa svaki iPhone, što se softvera tiče, može da traje i do šest godina, pa korisnici mogu da budu sigurni da će imati bezbedan i funkcionalno uvek sposobniji uređaj.

Novi iOS 16 doneće drugačije notifikacije, widget koji se može menjati i prilagođavati, a verovatno će i neke od Apple iPhone aplikacija biti osvežene novim izgledom i funkcionalnostima.

Šta biste vi želeli da iOS 16 donese?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

RsS

Jedino nisu napisali da telefoni sa baznom memorijom, stari sa 16GB i oni noviji sa 64GB mogu primiti par update-ova i možeš da ga vratiš na fabrička jer je memorija puna. Zato savet kada kupujete iphone, samo 256 i 512GB da bi vas sluzio telefon par godina.

Dok Holidej

@RsS Nisi ti ni prošao pored iPhone, a deliš savete. Jedino iPhone sa 16GB imaju, generalno, problem zato što iOS i aplikacija zauzmu cca. 12GB. Za ostale nema problema, osim ukoliko nisi prepunio storage fotkama i klipovima. E sad druga je stvar što prosečan Srbistanac misli da je Dina kartica prava kartica, pa ne može da plati 1€ mesečno za 50GB prostora na iCloud.

RSs

@RsS @Dok Holidej Ako Vi kažete da nisam prošao pored iphone-a onda je to tako. Po vašoj logici ne znam zašto prave bilo šta osim bazne memorije, zašto bi to neko kupovao?! 👍