APPLE OBJAVIO IOS 16: Nov i personalizovan Lock Screen, izmena i brisanje poslatih poruka i još mnogo toga | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

APPLE OBJAVIO IOS 16: Nov i personalizovan Lock Screen, izmena i brisanje poslatih poruka i još mnogo toga

Pogledajte šta sve stiže na podržane iPhone telefone već ove jeseni.

 Apple iOS 16 WWDC 2022.jpg Izvor: Apple

Godišnja Apple konferencija WWDC za 2022. godinu počela je prezentacijom uspeha kompanije, kako to obično i biva, a onda smo videli glavnu zvezdu prvog dana - iOS 16.

Nije da nismo znali da nam iOS 16 dolazi i nije da nismo znali neke od opcija koje ćemo upoznati, ali ove jeseni iPhone uređaji na koje stigne novi softver činiće se kao potpuno novi telefoni kad su u pitanju pojedini delovi softvera.

Možda će vas zanimati

Više personalizacije tj. mogućnosti da se iOS učini ličnijim za svakog korisnika, kao i brojne nove opcije iOS 16 sistema koje su predstavljene na WWDC 2022 biće masivno testirane tokom narednih meseci, da bi debitovale na jesen, zajedno sa iPhone 14 uređajima i na drugim podržanim telefonima.

Apple je šampion ažuriranja svojih smartfona, pa ne sumnjamo da će iOS 16 biti odlično prihvaćen, ako ne bude problema sa instalacijama i pražnjenjem baterije, koji su poslednjih generacija mučili Apple.

Pa da vidimo šta sve donosi iOS 16.

Lock Screen je pretrpeo najviše promena u svakom pogledu. Svako će moći pomoću fonta i boja da napravi Zaključan Ekran koji baš njemu odgovara i rasporedi sadržaj kako poželi. Takođe, moguće je napraviti više ovih ekrana, među kojima se kreće jednostavni svajp pokretom u zavisnosti od potrebe u datom trenutku. Svaki od Zaključanih Ekrana može da ima režim fokusa za sebe, kao i da sadrži različite animacije i pozadine.

Čak i notifikacije na novom Zaključanom Ekranu izgledaju drugačije. Umesto da se pojavljuju na ekranu, one će se "dokotrljati" sa donje strane ekrana. Takođe, novost je i opcija live activities (nismo sigurni kako će je Apple prevesti, pa je ostavljamo na engleskom), koja grupiše notifikacije iste tematike na jednom mestu - recimo informacije o naručenoj hrani, taxi-ju i slično.

Messages aplikacija dodaje dve izuzetno važne opcije - ispravljanje pravopisnih i ostalih grešaka u poslatim porukama, kao i opozivanje slanja tj. povlačenje poruke nakon njenog slanja. Messages dodaju i SharePlay opciju, kao i mogućnost da se poruke označe kao nepročitane, kako bi se izdvojile iz grupe ili kako biste mogli da ih pročitate kasnije.

Live Text opcija iz drugih aplikacija i delova iOS sistema stiže i u video sekciju, a dodate su i nove mogućnosti za fotografije. Wallet aplikacija omogućava sigurnije čuvanje ID i drugih kartica unošenjem manjeg broja podataka - samo onih neophodnih. Apple Pay dodaje Pay Later funkciju, koja u podržanim transakcijama omogućava deljenje plaćanja na četiri rate bez kamate i drugih skrivenih troškova.

 Apple predstavio iOS 16 na WWDC 2022 Izvor: Apple

Apple Maps dodaje navigaciju sa više čvorišta u okviru iste rute tj. mogućnost da se koristi više stajanja, a da se korisnik i dalje zadrži na ruti do odabranog cilja. Apple Maps će do premijere dodati još šest gradova širom sveta za detaljnu 3D navigaciju na iPhone i iPad uređajima.

iCloud photo libraries je novitet koji od sačuvanih fotografija u Apple oblaku pravi automatske kolaže koji su povezani nekom od karakteristika - put u inostranstvo, recimo - koji se dostavljaju korisniku samostalno, kao podsetnik na razne doživljaje.

Safety Check je opcija koja će pomoći vlasnicima u kriznim životnim situacijama, koje uključuju i različite vrste nasilja.

Apple iOS 16 update VIDEO
Izvor: Apple

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neša

Zamisli sad će moći da postave wallpaper po želji 😂

beogradska seljačina

Feature Updates ili skraćeno F U