NE MOGU DA KUPE PROCESORE BRŽE OD 25 MHZ: Tajvan uveo sankcije, Rusi u ogromnom problemu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NE MOGU DA KUPE PROCESORE BRŽE OD 25 MHZ: Tajvan uveo sankcije, Rusi u ogromnom problemu

Tajvan je sankcijama uveo brojna ograničenja na procesore koje Rusija i Belorusija mogu da kupe - brzina takta do 25 MHz i performanse od 5 GFLOPS-a su samo neka od njih...

 TSMC poluprovodnici i čipsetovi proizvodnja 2.jpg Izvor: SmartLife / Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Ltd.

Svojom novom odlukom, Tajvan će Rusiji i Belorusiji dozvoljavati da kupuju procesore, ali njihove brzine takta neće smeti da prelaze 25 MHz, dok su performanse ograničene na 5 GFLOPS-a.

Kako prenosi DigiTimes, tajvansko ministarstvo za ekonomska pitanja je nedavno objavilo listu strateških visokotehnoloških proizvoda zabranjenih za izvoz u Rusiju. Ove sankcije su pogodile i Belorusiju, jer Tajvan smatra da bi mogli da pomognu Rusiji da uvozi takvu robu.

Možda će vas zanimati

Lista zabranjene robe za izvoz ne pokriva samo moderne čipove, već i svu tehnologiju koju bi Rusija mogla da reverzno konstruiše, što uključuje opremu za litografiju, skenere i skenirajuće elektronske mikroskope.

Što se tiče čipova koje Rusija i Belorusija mogu da kupe od Tajvana, postoji mnogo ograničenja - ne smeju imati performanse više od 5 GFLOPS. Poređenja radi, Nintendo 3DS konzola iz 2011. godine je imala performanse od 4,8 FP32 GFLOPS.

Dodatno, izvezeni čipove ne mogu imati aritmetičko-logičke jedinice više od 32 bita, više od 144 pina, kao ni eksternu interkonekciju sa brzinom prenosa podataka od 2,5 MB/s ili više. Povrh svega, njihova radna frekvencija ne sme da prelazi 25 MHz, što je brzina koja je predstavljena osamdesetih godina prošlog veka!

Ruska vlada je uložila 38,3 milijardi dolara u lokalnu mikroelektronsku industiju u nadi da će povećati proizvodnju koristeći svoj trenutni proces od 90 nm, kao i da će proizvoditi čipove na 28 nm procesu do 2030. godine.

Najnoviji AMD procesori su izrađeni na TSMC procesu od 5 nm i čeka se spuštanje na četiri i vrlo brzo i tri nanometra.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 22

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mike

Slusajte, nisam nikad postavljao komentare na ovom sajtu. Da ne znam o čemu pišem, ne bih ni pisao, samo da ostali znaju. Dakle, 100% je tačno ovo što ću navesti. Vrlo blizak prijatelj je radio nekad, u sarajevskom Pretis-u, gde se, recimo, za vreme iracko-iranskog rata, dva voza istovremeno spremaju puna naoruzanja, jedan za Irak jedan za Iran. Dalje, pošto je radio na, recimo, finom mestu, izabirao je uredjaje koji ce nam trebati za rad, u industriji. Tako je pregledao jednu knjigu, katalog, koji je lepo, u tabovima po bojama, imao slike i opise, mnogih aparata, kao osciloskope, frekvenciometre, talasometre, analizatore spektra itd. I sad, ide recimo plava boja tab-a i dvadesetak strana uredjaja. Objasnjenje sledi, da se moze kupiti i izneti iz zemlje. I naravno ono sto njega (nasu stranu), interesuje, radne karakteristike, a ponajvise frekvencije rada. I sada, da ne dužim, uredjaji navedeni u nekoliko zadnjih tab-ova, a bilo ih je 4 niti se mogu kupiti, niti se mogu izneti iz zemlje (ma vidi cuda),ali samo da navedem frekvencije rada, koje su za taj famozni Zapad, bile samo san a radilo se o terahercima. Znaci, i pored sveg napretka Zapada, tih 80ih godina, ruje su lepo, ne obaziruci se na to da "nesto ne moze" , to nesto imali i pravili...ladno. Zato, nemojmo se zavaravati da nemaju svoju tehnologiju. Iako, da se razumemo vrhunska tehnologija je zaista, dostupna malom broju zemalja. Jedna od njih je Holandija, gde Philips pravi masine (jedini u svetu!), koje prave procesore?! Recimo, i pored svoje neupitne napredne tehnologije, Kina je tek pre dve godine uspela da napravi - kuglicu za hemijsku olovku. I, da jos jedno kazem, kao rusofob. 80ih godina Jomijuri Sinbun, japanski list, treba da salje prvog novinara u kosmos. I pitaju direktora lista, zasto s rusima. Kaze "pa ruska tehnika je bolja i manje se kvari".

deda

pocetkom godine zalihe neona, argona i ostalog cenjene su na 6 meseci, sad ja cenim bice trampe neke sasvim sigurno, drugo briga ruje, za gejming masine, za vojsku im i ovo stima...

omg

Iz našeg iskustva znamo da su zapadni gangsteri najveći propagandisti. bitno je da se nešto kenja, a od čega će da prave procesore a? gde su im sirovine. opet pucaju praznom puškom. Kina ako ne završi priču sa tajvanom ne znam kad će. al kad završi. zapad je završio svoju kolonijalnu priču zauvek. jednom su se izvukli posle 2 sv rata sa malo izginulih držali pola sveta. e ta greška se više nikad neće ponoviti.