1,1 TRILIONA OPERACIJA PO SEKUNDI: SAD imaju najbrži superkompjuter na svetu, Kinezi se ne slažu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

1,1 TRILIONA OPERACIJA PO SEKUNDI: SAD imaju najbrži superkompjuter na svetu, Kinezi se ne slažu

Frontier je prvi superračunar koji je probio exaFLOPS barijeru

 Frontier superkompjuter probio exaFLOPS barijeru performansi Izvor: AMD

AMD je postigao veliku prekretnicu na ISC 2022 događaju u Hamburgu, koji okuplja lidere iz oblasti računarstva visokih performansi iz celog sveta. AMD EPYC procesori i AMD Instinct akceleratori sada pokreću prvi superkompjuter koji je probio exaFLOPS barijeru.

Frontier sistem u Oak Ridge Nacionalnoj laboratoriji osvojio je prvo mesto na Top500 listi najbržih superračunara, sa performansama od 1,102 exaFLOPS, dok ga je efikasnost od 62,68 gigaFLOPS/W učinila i energetski najefikasnijim superkompjuterom na Green500 listi. Takođe je broj 1 na HPL-AI listi, sa 6,86 exaFLOPS HPL-AI performansi.

Možda će vas zanimati

Frontier je ovim učinkom pretekao japanski Fugaku superračunar, koji poseduje 442 petaFLOPS performansi.

 Frontier superračunar koristi AMD EPYC i AMD Instinct Izvor: AMD

Procesori i akceleratori kompanije AMD pokreću i trećerangirani LUMI superkompjuter, sa 152 petaFLOPS performansi i 51,63 gigaFLOPS/W energetske efikasnosti. Interesantno je da AMD pokreće 5 od 10 najbržih superračunara na planeti, kao i da se na Top500 listi nalaze 94 sistema ove kompanije, što je uvećanje od 95% u odnosu na prethodnu godinu.

AMD Instinct akceleratori su se prvu put pojavili na listi i nalaze se u sedam sistema. Kombinovane performanse akceleratora u ovih sedam sistema predstavljaju 1,329 exaFLOPS-a, što je skoro jednako 1,337 exaFLOPS performansama svih prestalih akcelerisanih sistema na listi, zajedno.

 Frontier super računar AMD Izvor: Frontier 3

Što se tiče energetske efikasnosti i Green500 liste, AMD pokreće 4 najefikasnija superkompjutera na svetu, 8 od prvih 10, odnosno 17 od 20 najboljih.

Treba napomenuti da je Frontier prvi superračunar koji je zvanično probio exaFLOPS barijeru. Ipak, kako analitičari tvrde, Kina već poseduje dva superkompjutera čije performanse prelaze exaFLOPS, ali njihovi sistemski operateri nikad nisu dostavili svoje rezultate.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA