LASERSKI SNOP KROZ KLJUČAONICU MOŽE DA VIDI SVE U SOBI: Za svaki slučaj ostavljajte ključ u bravi | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LASERSKI SNOP KROZ KLJUČAONICU MOŽE DA VIDI SVE U SOBI: Za svaki slučaj ostavljajte ključ u bravi

Rendgenski vid je do skora bio rezervisan za Supermena i još neke super-heroje, ali su naučnici rešili da to promene.

 Identifikacija objekata u sobi Izvor: YouTube / Stanford Computational Imaging Lab / Printscreen

Istraživači sa Stanford univerziteta prikazali su tehniku koja se zove “slike bez jasne linije vidljivosti” (NLOS) kojom se jednim snopom lasera koji ulazi u sobu mogu identifikovati svi fizički objekti u sobi. Iako ovo nije nova ideja, u pitanju je pametna tehnika koja je godinama rafinisana u laboratorijama kako bi se napravile kamere koje mogu da vide iza ćoška i generišu slike objekata koje inače nisu u polju vidljivosti ili su blokirane drugim preprekama.

Možda će vas zanimati

Prethodno, ova tehnika se oslanjala na ravne površine kao što je pod ili zid koje se nalaze na vidljivom putu kamere i zaklonjenog predmeta. Serija svetlosnih impulsa koje generiše kamera, uglavnom od lasera, odbija se od ovih površina, a onda i od zaklonjenih predmeta, ore nego što se vrati do senzora kamere.

Još ima prostora za napredak

Nakon toga se koriste algoritmi koji na osnovu vremena koje je bilo potrebno da se svetlost vrati generišu sliku koju kamera ne može da vidi. Rezultati nisu u 4K rezoluciji, ali su često dovoljno detaljni da može da se odredi tip objekta koji se posmatra.

U pitanju je jako pametna tehnika koja jednog dana može biti veoma korisna za autonomna vozila koja na ovaj način mogu da uoče potencijalne opasne situacije iza ugla pre nego što se one dogode, unapređujući bezbednost i izbegavanje prepreka.

Ono što i dalje ostaje ograničenje NLOS tehnike je što je i dalje zavisna od velike reflektivne površine sa koje se mere odsjaji objekata koji nisu u liniji vidljivosti. Sa druge strane, dosad nismo imali način da vidimo šta se nalazi unutar zatvorenih vrata sobe.

Slike kroz ključaonicu

Tehnika “slikanja kroz ključaonicu” je tako nazvana jer zahteva malecnu rupu da bismo mogli da vidimo sve što se nalazi unutar zatvorene sobe. Potrebna rupa mora da bude dovoljno velika za laserski snop - nekoliko milimetara, tako da napravi malu tačku na zidu. Svetlo lasera se onda odbija od zida, gde se nebrojeno fotona rasprši po sobi i onda vrati kroz ključaonicu do kamere, koja koristi specijalni fotodetektor da izmeri njihovo vreme povratka.

Možda će vas zanimati

Kada je objekat statičan tehnika se muči da prepozna šta vidim, ali uključivanjem veštačke inteligencije u jednačinu, moguće je uvežbati prepoznavanje objekata do te mere da se na osnovu snimljenih veličina i oblika proceni šta je u pitanju.

Slike kroz ključaonicu
Izvor: YouTube / Stanford Computational Imaging Lab

Glavna primena nove tehnike bi mogla da bude za policiju i vojsku, koji bi mogli bolje da procene rizike ulaza u sobu pre nego što razvale vrata i ulete u nepoznato. Posebna prednost je što je dovoljna malecka rupa u zidu ili ključaonici da bi se videlo sve u sobi.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA