AKO VAM SE GRAFIKA PREGREVA OTVORITE JE: Možda vas iznenadi šta ćete naći unutra | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKO VAM SE GRAFIKA PREGREVA OTVORITE JE: Možda vas iznenadi šta ćete naći unutra

Jedan korisnik iz Holandije koji je nedavno uspeo da se dokopa najjače NVIDIA grafičke karte – RTX 3090 od samog starta je imao ozbiljnih problema sa zagrevanjem, dok nije odlučio da otvori grafiku i vidi u čemu je stvar.

 Rukavica unutar grafičke karte Izvor: SmartLife / Reddit / Anthony ter Horst

NVIDIA RTX 3000 serija grafičkih karti, posebno jači modeli poznati su po tome da se fino zagrevaju, a neke igre su uspele da spale nekoliko njih zbog neoptimizovanih drajvera. Međutim Entoni ter Horst iz Holandije nije mogao da veruje kada mu se samo nakon minut-dva rada temperatura pela na preko 110 stepeni, što je previše, čak i za 3090.

Sam svoj majstor

Kako ovih grafika usled nedostatka čipova i pomame za rudarenjem nema u prodaji, Entoni je odlučio da sam otvori grafiku, umesto da je šalje na servis, posebno jer je u pitanju bila referentna NVIDIA kartica RTX 3090, takozvani Founders Edition.

Možda će vas zanimati

Kada je otvorio grafiku, imao je šta i da vidi, umesto termalne podloge preko memorijskih čipova nalazila se gumena rukavica za prst. Sa 24 GB GDDR6 memorije koja radi na 1220 MHz hlađenje je ekstremno bitan faktor, pa nije ni čudo što se kartica pregrevala kada je guba pravila odličnu izolaciju između čipova i hladnjaka.

 Rukavica sa termalnom podlogom
Rukavica sa termalnom podlogom
Izvor: SmartLife / Reddit / Anthony ter Horst

Gumene rukavice koje se stavljaju samo na prste su uobičajene za radnike u fabrikama koji rade sa preciznom elektronikom, jer ne zahtevaju da vam cela ruka bude u rukavici ceo dan, već samo prsti sa kojima dodirujete ono sa čime radite.

Izgleda da je nekome u fabrici ko je trebao da proveri termalnu podlogu na memorijskim čipovima skliznula rukavica, što radnik nije prijavio, pa je grafika stigla do slobodne prodaje sa potencijalno opasnom konfiguracijom koja je mogla da napravi ozbiljnu nesreću.

Možda će vas zanimati

Entoni je na prvu loptu bio iznenađen i pomislio je da je u pitanju neki specijalni tip izolacije, ali kada je malo bolje pogledao i video da se unutar rukavice/naprstka nalazi termalna podloga, sve mu je bilo jasno. Nakon što je na Reddit mreži okačio svoje otkriće krenula je lavina komentara, jer ova rukavica neodoljivo podseća na kondome.

Nakon što je uklonio naprstak, grafika sada radi na "normalnih" 86 stepeni.

Pregrevanje oduvek bilo problematično

Jedan od inicijalnih problema sa RTX 3090 grafičkom kartom na koji su korisnici ukazivali proizvođačima jeste pregrevanje kada je grafika opterećena (čitaj: rudarenje), pa se dešava da GPU aktivira mehanizam obaranja takta kako bi ostao u termalnim okvirima koji su unapred definisani. Neki korisnici su takođe prijavljivali da je uzrok problema često loš kvalitet termalnih podloga i da se njihova zamena pokazala kao dobro rešenje.

NVIDIA RTX 3090
Izvor: YouTube / LTT

Za rukavice i kondome NVIDIA je preskočila bilo kakvo komentarisanje i zvanične izjave za svoju najjaču grafiku u ponudi.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Uređaji

Testovi