Sviđa nam se

TESTIRALI SMO HUAWEI P50 PRO: Vredelo je čekati ga i ne samo zbog sjajne kamere - paket je konačno kompletan!

Autor Marko Čavić

Huawei P50 Pro je dokaz da Huawei apsolutno zna šta radi i da još uvek može da napravi telefon kakav nema nijedan drugi konkurent!

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Sve se (hajde da to tako kažemo) poklopilo u slučaju Huawei P50 Pro telefona, pa je odličan hardver dobio softver koji mnogi priželjkuju. Ipak, to je samo površina, ispod ima još mnogo toga…

Kompanija Huawei tradicionalno je uvek u februaru ili martu predstavljala svoju novu P seriju, što se 2020. i 2021. godine nije desilo, osim zbog korone i zbog aktuelne američke odluke koju smo toliko puta dosad prežvakali, pa joj se nećemo vraćati i ovog puta.

Tu smo gde smo i za sada Huawei više ne sme da ima 5G telefon, jer mu nije dozvoljeno da proizvodi čipove samostalno, a Qualcomm čipsetovi dolaze sa isključenim 5G modemom. Priču o nedostatku Google servisa isto znate, ali tu je i najveće iznenađenje.

Huawei je tokom proteklih godina izgradio sopstveni ekosistem aplikacija i servisa, koji su u potpunosti zamenili Google ne samo da budu alternativa, nego kao bazičan, novi i povezan ekosistem, koji objedinjuje sve Huawei uređaje i olakšava komunikaciju među njima.

Zahvaljujući ogromnim ulaganjima u istraživanje i razvoj kompanija je stvorila svoj Petal Mail (Gmail), Petal Search (Google Search), Petal Maps (Google Maps), kompletnu ponudu aplikacija za zdravlje, video, muziku, internet pregledanje, upravljanje fajlovima, Huawei Dokumenti (Google Docs), digitalni novčanik, mobilno plaćanje, centar za igre, prodavnicu aplikacija AppGallery i sve ih povezala Huawei Cloud servisom (Google Drive, recimo).

Aplikacije Telegram, Viber, Tinder, TikTok, Snapchat, Likee i mnoge druge rezervne kopije podataka odavno prave preko Huawei Cloud usluge, a osim svih domaćih aplikacija i sve veći broj svetskih i popularnih i novih igara stiže u AppGallery.

Ovo je jedan drugačiji test telefona, koji smo namerno počeli odmah i to pričom o najvažnijoj komponenti - softveru. To je stvar koja najviše zanima stare i buduće Huawei fanove, pa ćemo se potruditi da sve objasnimo pre svega s te strane i da ništa ne ostane nedorečeno. Ostanite s nama i na daljim stranicama, krećemo od Gspace aplikacije, koja praktično vraća Google u potpunosti na Huawei Mobile Services.

POČETNA NAPOMENA: Ovaj test pisao je autor koji svakodnevno i kao primaran uređaj koristi Huawei Mobile Services ekosistema. Dakle, telefon bez Google podrške, bez Play prodavnice i zvaničnog GMS sistema. Smatramo ovo podatkom koji bi trebalo da imate na umu dok čitate ovaj test, jer svi drugi novinari kod nas NE KORISTE HMS telefon kao primaran i služe se ovim uređajima samo na par dana, dok traje test. Verujemo da je ugao gledanja ovog autora i svih ostalih drugačiji upravo iz tog razloga i smatramo da to daje posebnu težinu ovom i svim budućim testovima Huawei uređaja!

Google se vratio (na drugačiji način)

Ako vam sve što je Huawei do sada uradio nije dosta - stigle su i Google aplikacije i Play Store na Huawei Mobile Services uređaje.

Potrebna vam je samo aplikacija Gspace, koja se nalazi u prodavnici i preuzelo ju je već preko 16 miliona korisnika. Iz te aplikacije pristupate i Google prodavnici aplikacija i Google aplikacijama i imate opet GMS na svom HMS telefonu. Neka ograničenja, ipak postoje, ali sve detalje pročitajte u našem prvom opsežnom testu Gspace aplikacije (dopunjavaćemo ga s vremena na vreme, kako budemo otkrivali nove stvari i kako se Gspace bude menjao).

U okviru Gspace se nalaze sve Google aplikacije i sve Google Play Store aplikacije, uključujući igre u kojima su omogućene sve uobičajene opcije - snimanje pozicije, korišćenje Google Drive opcija, plaćanje, gledanje reklama za dobijanje života i slično. Notifikacije za neke aplikacije kasne, ali su na raspolaganju uobičajeno ažuriranje aplikacija kroz Play Store i sve druge stvari na koje su (prosečni) GMS korisnici navikli.

Čini se da je Huawei s evropskom i globalnom premijerom telefona čekao upravo do integracije Gspace aplikacije u sve svoje AppGallery regione. Nakon što se to desilo stigli su nam i Huawei P50 Pro i njegova savitljiva varijanta neobično moćnog stilskog izraza - Huawei P50 Pocket. Sad kad su objedinjeni sjajan hardver i unapređen softver sve je spremno za povratak kompanije na svim tržištima.

Huawei će aktivno raditi na promociji AppGallery, Petal Search i Gspace sistema, pa ćete mnogo više o tome kako sve do aplikacija na jedan klik moći da čitate u narednim mesecima, a mi ćemo se softverom dalje baviti u okviru EMUI 12 korisničkog okruženja.

Opet novi dizajn i sve u kutiji

Kompanija Huawei za razliku od svih ostalih konkurenata svake sezone menja dizajn svoje P serije, makar na poleđini. Ovog puta su tu dva velika kružna ispupčenja kamere nazvana Dual-Matrix dizajn i kamere ne štrče previše u odnosu na ostatak kućišta. Staklo posebne izrade, za koje kompanija tvrdi da je tvrđe od konkurencije koju su do sada koristili pokriva i prednji i zadnji deo telefona, a između je visokopolirani aluminijum u zlatnoj ili crnoj boji, jer su u ponudi zlatna i crna varijanta telefona u Srbiji.

Kvalitet izrade je besprekoran - ivice različitih materijala savršeno se stapaju jedna u drugu, a amorfne linije su pomirene ravno i jasno odsečenim gornjim i donjim delom telefona, na kojima se nalaze ulaz za USB Type-C opremu i punjač, mikrofoni i prvi put na Huawei P seriji stereo zvučnici. Levi bok je prazan, a na desnom su klackalica taster za kontrolu zvuka i legendarno On/Off dugme čiji je središnji deo crven.

Zahvaljujući novom načinu obrade materijala i novom staklu Huawei P50 Pro je lakši od prethodne generacije telefona, čvršći je istovremeno i težina mu je izbalansirana tako da ga je lako držati i koristiti. Mana visokog sjaja tj. stakla jesu otisci prstiju koji se lepe non-stop za poliranu teksturu, ali to je rešeno providnom silikonskom maskom koja se isporučuje sa telefonom.

Za razliku od svih konkurenata u premijum segmentu, Huawei u svoje isto tako u potpunosti ekološki izrađene kutije i dalje pakuje sve što bi korisnik i očekivao - najbrži punjač (u ovom slučaju od 66 vati), pomenutu silikonsku masku, kao i kvalitetan USB Type-C kabl za najbrže punjenje i ostale dodatke - iglicu za SIM ležište, brošure i uputstva. Takođe, od ove serije dobija se i pamflet sa informacijama o tome kako preuzimati i kako instalirati sve Android i Huawei aplikacije i iz kojih sve izvora je to moguće uraditi.

Huawei P50 Pro ima IP68 sertifikat otpornosti.

Unapređen ekran rekordnog zakrivljenja

Nećemo lagati - fanovi smo ravnih ekrana iz mnogo razloga. Huawei P50 Pro nema takav, naprotiv - jedan je od najviše zakrivljenih ekrana danas u ponudi na tržištu. Ipak, osim što izgleda premijum, prednost ovakvog ekrana jeste to što se sam telefon lakše drži i ne “seče“ ivicom ruku, a hvat je sigurniji i ne rizikujete da ga slučajno ispustite.

Huawei P50 Pro ekran je dijagonale 6,6 inča (gotovo 17 centimetara), pojačane Full HD+ rezolucije 2.700 x 1.228 piksela (450 ppi) i OLED tipa sa jačim osvetljenjem i prikazom 10-bitne palete boja. Osvežavanje sadržaja je 120 Hz, a podržana je brzina odziva od 300 Hz na mestu dodira, kao i HDR10+.

Ekran P50 Pro je drastično poboljšan u odnosu na Huawei P40 Pro, jer ima osvetljenje od neverovatnih 1,7 nita minimalno do 750 nita, prikazuje više boja, osvežavanje sadržaja je brže i isečak za selfi kameru je mnogo manji, a ona i dalje ima automatsko fokusiranje.

Takođe, panel se automatski prebacuje između DCI-P3 i sRGB prikaza i prikazuje izuzetno kvalitetnu i jasno vidljivu sliku u svim uslovima osvetljenja prirodnih i verodostojnih boja. Podržan je i Vivid režim slike, a osvežavanje slike je moguće podesiti u tri nivoa - Dynamic, High i Standard pri čemu standardni režim zaključava sve na osvežavanje od 60 Hz. Telefon kroz Dynamic režim samostalno podešava brzinu osvežavanja od 30, preko 60 i 90 Hz do potpuno otključanog frejmrejta do 120 Hz u igrama i aplikacijama koje to podržavaju.

Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Izuzetno je važno da znate, a o tome razmišlja veoma mali broj korisnika - Huawei P50 Pro, baš kao i Huawei nova 9 ili Huawei Mate 40 Pro imaju Widevine L1 DRM sertifikat. To znači da Huawei P50 Pro može da pusti i strimuje HDR video zapise visoke rezolucije, ali aplikacija ili web interfejs moraju da prepoznaju uređaj kao takav, što YouTube i Amazon Prime i ostali servisi čine, ali na Netflix se još uvek čeka.

OLED panel je skriven iza novog tipa stakla, koji je proizvela i osmislila kompanija Huawei, a koje je prema internim testovima jače i otpornije od konkurentskih rešenja koja su do sada korišćena na Huawei P serijama. Ekran dolazi sa unapred zalepljenom folijom i nema potrebe za njenom zamenom, a Huawei kompanija vam nudi i posebne pogodnosti - besplatno lepljenje folije na ekran svakog meseca dok traju Huawei servisni dani, o čemu se možete informisati na sajtu kompanije kod nas.

EMUI 12 i Android 11

Huawei je na internacionalnu verziju P50 Pro stavio EMUI 12 sa Android 11 bazom i svako ko vam je rekao drugačije - ne verujte mu!

EMUI 12 je izuzetno agilan, lep, funkcionalan i svestran softver, koji korisniku daje gotovo potpunu slobodu. Izgled je značajno poboljšan u odnosu na EMUI 11, sve Huawei aplikacije su doživele preobražaj i izgledaju modernije, interfejs je jasniji i korišćenje je lakše, posebno u aplikaciji AI Life za slušalice, zvučnike i IoT uređaje, recimo.

Dodat je MeeTime, aplikacija za kvalitetnije video pozive sa Huawei na Huawei uređaj (telefoni, laptop računari, tableti, monitor) i Petal Mape su postavljene kao primaran način navigacije i integrisane su u gotovo sve domaće aplikacije - proces zamene Google Maps Petal Mapama je u toku za sve preostale domaće aplikacije u AppGallery ponudi i uskoro će sve raditi isključivo sa Petal Mapama.

EMUI 12 donosi fluidnije i jasnije animacije, čini se kao da je Huawei iskoristio sve mogućnosti odličnog ekrana ovog telefona. Svakako, Huawei kaže da je "ispod haube" napravljeno nekoliko značajnih promena koji softver i hardver podešavaju tako da je telefon brži, stabilnije radi i baterija duže traje. Dodato je i nekoliko novih slojeva bezbednosti, pa korisnici mogu da upravljaju svim aspektima prikazivanja notifikacija do bolje zaštite podataka u okviru sistema uređaja.

Distributed File System je nova opcija, koja omogućava lakšu i bržu razmenu fajlova između povezanih Huawei uređaja, uz podršku za opciju prevlačenja i otpuštanja, kao i lakši pristup Copy/Paste opcijama sa jednog uređaja na drugom i to putem bežične (Huawei Share) ili veze pomoću kabla. Dodata je i unapređena Celia tastatura koja ima mnogo krupnije tastere, koji se lakše pritiskaju, a omogućeno je kucanje pokretima prevlačenja uz prepoznavanje srpskih reči.

Novi UI donosi mogućnost promene fonta, njegovog oblikovanja i povećavanja tako da svako može da podesi način ispisa i veličinu prikaza baš po svojoj meri.

HMS Core tj. Huawei mobile Services bazna podešavanja izdvojena su u poseban meni, u kojem se nalaze opcije ažuriranja sistema i aplikacija, isključivanje predloga na osnovu korišćenja uređaja i reklama, praćenje COVID kontakata, koje trenutno nije aktivno, kao i menadžer akreditiva tj. meni u kojem je moguće upravljati prijavama obavljenim preko telefona, lozinkama i korisničkim imenima.

MultiScreen Collaboration

Opcija koju samo Huawei nudi svojim korisnicima je jedna od najboljih koje smo u poslednje vreme koristili i omogućava vam da projektujete jedan uređaj Huawei kompanije u okviru drugog, da međusobno povežete više uređaja i lakše koristite sve uređaje odjednom.

Naravno, govorimo o Multi Screen Collaboration opciji.

Recimo Huawei P50 Pro možete da projektujete na ekranu Huawei MateBook 14s laptop računara i delite fajlove s jednog na drugi u sekundi - prevlačenjem. Pomoću Huawei Share, NFC konekcije i Uređaj+ opcije na telefonu lako se povezujete na Huawei laptop MateBook 14s i ekran telefona se pojavljuje na računaru. Odatle imate mogućnost da preko računara obavljate pozive, pišete poruke i mejlove, koristite sve aplikacije, preuzimate slike i fajlove sa telefona na računar (i obrnuto) i koristite telefon kao da ga držite u ruci - dok se on puni ili je negde drugo u prostoriji, mimo vas.

Dodatno, ako imate FreeBuds 4 ili FreeBuds Pro slušalice potrebno ih je povezati samo na jedan uređaj, pa pozive možete lako da obavljate bez obzira na to sa kim ste na vezi - laptopom ili smartfonom. Takođe, slušalice će se automatski vezati na uređaj na kojem je aktivno slušanje - ako pustite video ili muziku na telefonu čućete to, a kad isto učinite na laptopu - slušalice će preuzeti to.

Osim sa laptop računarima Multi Screen Collaboration je moguć sa tabletima, Huawei monitorima, Huawei Watch satovima, kada sa računara imate mogućnost da upravljate satom i mnogo drugih scenarija, koji pojednostavljuju na vrlo elegantan način upotrebu više uređaja odjednom.

Na dobro se lako navikne, pa sad ne možemo da zamislimo da vadimo kabl kako bismo prebacili slike, fajlove ili nešto drugo sa telefona na računar - samo tapnemo NFC tag i sve se prebaci u trenutku s jednog uređaja na drugi. Dobro, ne baš u trenutku uvek, jer nekad prebacujete i po 500 MB ili gigabajt, dva fajlova, ali shvatili ste poentu - sve protiče lako i brzo.

Trajanje baterije, SIM kartice i novi zvučnici

Huawei P50 Pro ima povećan kapacitet baterije u odnosu na Huawei P40 Pro, ali smo očekivali da to povećanje bude veće, ne samo skromno - 4.360 mAh u odnosu na 4.200 mAh.

Autonomija je dobra i telefon lako izdrži ceo dan maltretiranja, ali se čini da je Snapdragon 888 čipset sa 4G podrškom daleko veći potrošač od Huawei-jevog Kirin čipseta. Da li kompaniji treba dodatno vreme za štelovanje sistema na Snapdragon ili će to ostati tako videćemo na sledećim telefonima, ali je primetno da je baterija i pored povećanja kapaciteta na istom nivou kao i baterija P40 Pro.

Srećom, Huawei je problem kapaciteta i alavog čipseta rešio brzim punjenjem i punjačem od 66 vati upakovanim s telefonom. Baterija je puna do pola za 20 minuta, a nakon pola sata punjenja će imati oko 75% kapaciteta. Baterija je puna do vrha za okruglo 50 i po minuta. S obzirom da se telefon tako brzo puni nećete imati problema sa autonomijom ili će se to dešavati vrlo retko. Ovde vam skrećemo pažnju na to da obavezno uključite opciju pametnog punjenja baterije, kako bi ona što duže ostala na svom maksimalnom kapacitetu i da ne bi značajno degradirala.

Huawei odavno podržava bežično punjenje brzinom od 50 vati i to je slučaj i sa ovim telefonom, ali ćete takav punjač morati da kupite sami. Huawei P50 Pro možete da iskoristite i kao bežični punjač drugih uređaja - Huawei Watch satova ili FreeBuds slušalica, recimo, tako što telefon okrenete ka dole, pre toga aktivirate opciju povratnog bežičnog punjenja i stavite slušalice ili sat na leđa telefona ispod kamere (brzina punjenja tako ide do 15 vati).

Huawei P50 ima Dual SIM 4G istovremenu podršku sa VoLTE opcijom na obe kartice i podržava eSIM karticu, koja ne može da se koristi kao treća kartica, nego kao druga, ali virtuelna SIM kartica, ako odlučite da koristite dodatnu Huawei NM memorijsku karticu, koja se stavlja u ležište druge SIM kartice.

Huawei P50 Pro pravi prekretnicu i po pitanju reprodukcije zvuka na zvučniku. Izvinjavamo se - prvi put na stereo zvučnicima na P seriji! Kvalitet zvuka je odličan - bogat i čist, jasno se čuju basovi - a jačina zvuka je dovoljno glasna. Važno je istaći da se zvuk transformiše u odnosu na položaj telefona tj. kad se video sluša ili muzika slušaju u fulscreen režimu - zvuk jasno postaje drugačiji kad je telefon položen, izražajniji i pojačan. Zanimljivo je da je Huawei zvučnik slušalice integrisao zajedno sa gornjim stereo zvučnikom, a ne kroz ekran telefona, kao što je to bio slučaj na Huawei P40 Pro telefonu.

Umesto 3,5 mm ulaza, koji nije napravio povratak na Huawei P50 Pro, nude se Bluetooth v5.2 veza sa A2DP, LE režimima rada i naprednim mogućnostima FreeBuds slušalica, recimo onih u obliku karmina, na koje će dame otkačiti, kroz novu Huawei AI Life aplikaciju. Ukoliko imate USB Type-C slušalice možete da koristite i njih, a ako vaše slušalice podržavaju punjenje u hodu, onda bateriju telefona možete iskoristiti i za punjenje sluški (to su obično one sa ANC opcijom).

Performanse i svakodnevno korišćenje

Huawei telefoni nikad nisu bili poznati po sistemu koji je radio sporo, pucanju aplikacija ili usputnom padu performansi. Makar je tako bilo sa Kirin čipsetovima.

Kompanija je već nekoliko godina u fazi razvoja programa rođen brz - ostaje brz najmanje 36 meseci samo su se igrači promenili. Kirin je zamenjen Snapdragon čipsetom, ali onim najjačim pa promena u performansama nema, makar ne drastičnih. Telefon je brz, animacije su glatke i neopterećujuće, aplikacije se otvaraju brzo, moguće je bez problema imati i 20 aktivnosti stavljenih u pozadinu tj. multitaskovati bez problema. Snapdragon 888 4G odoleva velikim pritiscima i u realnom životu teško ćete doživeti seckanje i pad performansi, koje su u teoriji pri nadljudskim opterećenjima mogući.

Čipset ostaje hladan, mada se toplota na kućištu telefona oseća, ali P50 Pro retko kad može da se nazove neprijatnim za držanje. Takođe, ukoliko znate da ćete opteretiti CPU i GPU uključite Performance režim, koji će pojačati snagu uređaja, ali i poboljšati rashlađivanje. Ovo je odavno poznat režim Huawei korisnicima i nije nova opcija.

Što se sintetičkih benchmark testova tiče Huawei P50 Pro je na liniji ili iznad konkurenata kakvi su Xiaomi Mi 11 Ultra, Snapdragon Galaxy S21 Ultra, Google Pixel 6 Pro ili Sony Xperia Pro-I.

Tako GeekBench 5 (multi-core) meri 3.305 bodova, GeekBench 5 (single-core) 1.223, GFX Car Chase ES 3.1 (onscreen) 45, GFX Manhattan ES 3.0 (onscreen) 111, AnTuTu 8 meri top rezultat od 793.901 i AnTuTu 9 786.215bodova, dok bismo podbačaj mogli da nazovemo rezultat u 3DMark Wild Life Vulkan 1.1 (offscreen 1.440p) rezultatu od 5675 bodova, koji je iznad Galaxy S21 Ultra Snapdragon verzije, ali je značajno ispod svih drugih konkurenata koje smo pomenuli iznad. Šta ovo znači - pa, najprostije rečeno, Huawei će morati da nastavi sa sređivanjem sistema u domenu grafike, odnosno da optimizuje svoj EMUI i Android za Snapdragon čipset.

Što se tiče svakodnevnog korišćenja neće biti nikakvih trzavica. Telefon radi kao sat, što bi se reklo, samostalno vodi računa o smeću koje prave aplikacije, uklanja ga, sklanja instalacione fajlove koje ste vi zaboravili, briše duplirane datoteke i uopšte sve što i inače telefoni ove kategorije čine - ostaje na nivou zadatka.

Ukoliko na Huawei P50 Pro prelazite sa starog Huawei telefona i imate Huawei nalog podešen, onda se na telefon prenose vaši Note zapisi, sačuvane Wi-Fi mreže, podešavanja, primarne aplikacije, kao i drugi podaci sinhronizovani kroz Huawei Cloud, pa nemate potrebu da sve podešavate iznova. Ako na novi telefon prelazite sa starog Android telefona koji nije Huawei ili iOS uređaja - koristite aplikaciju Huawei Clone tj. Huawei Clone aplikaciju, koja prebacuje poruke, mejlove, aplikacije, kao i druge stvari na novi telefon.

U Srbiji se prodaju zlatna i crna verzija telefona u kombinaciji 8 B RAM i 256 GB memorije.

Kamera, kvalitet slika i videa

Kompanija Leica još jednom je sarađivala sa Huawei-jem na razvoju kamere i pratećeg softvera, samo su sada uslovi drugačiji - sve je trebalo prilagoditi novom čipsetu i to za vrlo kratko vreme, jer su i Huawei i Leica do sada radili na bazi Kirin čipova i drugih ISP-ova. Tako Huawei P50 Pro dolazi sa nešto drugačijim sistemom kamera u odnosu na dosadašnje Huawei P, ali i čak u odnosu na Huawei Mate serije.

Monohromatska kamera se nakon debija na Huawei P10 i Huawei P20 telefona vraća nakon nekoliko godina u novi sistem P50 Pro telefona. Ali, krenimo redom…

Huawei P50 Pro kamera sistem predvodi glavna kamera rezolucije 50 MP i to OmniVision OV5A 1/1.56" sa Quad-Bayer filterom koji nam je odavno poznat (23 mm, 27 mm EXIF) i sa f/1.8 OIS optikom. PDAF i Laser AF uskaču za brzo i oštro fokusiranje slika i videa, dok kamera pravi fotografije rezolucije 12,5 MP sa ili bez asistencije veštačke inteligencije (AI). Za razliku od većine konkurenata ultraširokougaona kamera rezolucije 13 megapiksela ima autofokus, takođe, a ostale specifikacije su joj 13 mm i f/2,2 optika. Ovom kamerom moguće je slikati i makro fotografije ili snimati izbliza.

Spomenuta monohromatska kamera ima rezoluciju 40 megapiksela i omogućava da više svetla prodre do ključnih elemenata kamere tj. senzora i povećava kvalitet slike. I ova kamera je pomognuta autofokusom, a takozvana dubina polja je ista kao na glavnoj kameri. Osim da poveća kontrast ova kamera koristi se za pročišćavanje slike, smanjenje šuma i povećanje oštrine bez neprirodnih isticanja ivica i artefakta.

Naravno, tu je i zum kamera, koja ovog puta ima rezoluciju 64 megapiksela. Njene karakteristike su 90 mm tj. 95 mm EXIF, f/3,5 sa OIS periskop sočivom i 3,5x optičkim zumom. Huawei nudi dve opcije optičkog zumiranja, pomenuta 3,5x puta i još 10x zahvaljujući kropovanju slike od 64 megapiksela bez gubitka kvaliteta. Osim kamera u krugovima su raspoređeni i dvotonski LED blic, pomenuti laserski autofokus sa emiterom i prijemnikom signala, ali i multispektralni senzor za boje koji se brine o reprodukciji boja i o njihovoj verodostojnosti.

Selfi kamera je vrlo zanimljiva - rezolucije je 13 megapiksela (18 mm, f/2,4 sočivo), sa faznim fokusiranjem, što je retkost na selfi kamerama uopšte. Postoje tri režima slikanja - širokougaoni (18 mm bez kropovanja), 0,8x (21 mm) i još 1x (27 mm). Kvalitet selfi snimaka je jako dobar, fotografije su i danju i noću prirodnih boja, bez vosak efekta na koži, a kamera prepoznaje i širi kadar kad je pred njom više od jedne osobe. Sve pohvale za selfi kameru i u domenu slika i u domenu videa.

Aplikacija kamere nije se menjala, a pored uobičajenih režima fotografisanja i snimanja moguće je učitati i nove, koji se nalaze na Huawei serverima, a osim klasičnih filtera i doterivanja slike direktno tokom fotografisanja dostupni su i posebni Leica filteri. Ko ume može da slika i koristeći Pro mod, kad se može podesiti svaki pojedinačno aspekt fotkanja ili video snimanja, a režimi fotografisanja sadrže i Master AI, koji će većini korisnika završiti posao.

NAPOMENA: U galeriji su slike nastale napolju i u uslovima sa manje svetla ili u sumrak, bez blica i korišćenjem automatskog moda, jer smatramo da će tako kameru da koristi najveći broj budućih korisnika. Prvo ide puna slika, odnosno kadar onakav kako smo ga uslikali, dok je sledeća ili sledeće dve slike isečak 1:1 kadra pre toga (100% prikaz bez doterivanja).

Kvalitet slika glavne kamere je ništa manje nego zapanjujuće dobar! Ogromna količina prirodnih detalja u svim uslovima fotografisanja, odsustvo šuma gotovo u potpunosti, prirodne boje, adekvatna oštrina bez prenaglašavanja i na kraju vrlo prirodan izgled svega što se fotografiše. Kontrast je odličan, boje živahne, ali ne prenaglašene, a dinamički opseg je impresivan! Slike koje pravi glavna kamera su lagano neke od najboljih koje smo snimili mobilnim telefonom. Ovo ćete videti u našoj galeriji, gde se jasno vidi da je i na mestima kontrasta kvalitet slike odličan, da su delovi slike u senci i na svetlu jednako dobro uhvaćeni i reprodukovani, kao i da su slike koloristički prirodne.

Portreti se, takođe i srećom, prave ovom odličnom glavnom kamerom i nisu ništa manje impresivni - detaljne, jasne, izbalansirane slike vernih boja i bez efekta sveće na koži (mada postoji i mod ulepšavanja). Kada se za portrete koristi 2x ili 3x zum dolazi do gubitka kvaliteta što se detalja i šuma tiče, pa se zadržite na 1x portretisanju.

Autofokus je vrlo dobro pogurao unapred Huawei ultraširoku kameru i mada pri fotografisanju iz neposredne brzine hoće da omaši, ultraširoke fotografije su dobrog kvaliteta, vrlo živopisne i na kraju upotrebljive u najvećem broju slučajeva. Kontrast je odličan, boje su prirodne i zasićene, a dinamički opseg ih prati po dobrom kvalitetu. Ultraširoka kamera konačno ima svoj smisao i prava je šteta što ovakvih kamera nema više među telefonima (efekat ribljeg oka može da se ispravi u Image Editor aplikaciji).

Kad se okrenete zum kameri na prvom koraku od 3,5x očekuje vas isti scenario - kvalitetne, jasne, detaljima bogate slike koje ćete voleti da pokazujete i zumirate kako biste videli sve što ste uslikali. Količina šuma je maksimalno niska, boje su prirodne, a sve ih opet prati odličan kontrast i dinamički opseg. Najbolji deo zum kamere tj. fotki jeste to što one izgledaju prirodno, nenategnuto i bez prenaglašenih detalja, kao što se to često može desiti na telefonima. Pomeranje klizača na 10x zum umanjiće kvalitet fotografija i upscale efekat će biti primetan, ali su ove fotografije i dalje vrlo pristojnog kvaliteta - boljeg nego na Huawei P40 Pro, recimo ili Samsung Galaxy S21 Ultra. Oseća se softverska kozmetika na njima, a boje više nisu tako prirodne i vide se tragovi asistencije AI-ja tj. algoritama. Ipak, reći da je 10x zumiranje loše bila bi laž.

Monohromatska kamera može da se koristi zasebno za umetničko fotografisanje i eksperimentisanje sa kontrastima, a fotografisanje je moguće samo u rezoluciji od 12,5 megapiksela.

Noćni mod ovog puta radi sjajno na svim kamerama, čak i na ultraširokougaonoj! Slike su jednako kvalitetne kao dnevne i ne postoje razmrljani obrisi oko osvetljenja ili svetlih delova slike, fotke nemaju žutilo na sebi celom površinom i jasnije su i oštrije, bez umekšavanja na mestima na kojima nema dovoljno svetla - kamera jednostavno pronalazi svaki tračak svetlosti! Noćni mod je ubrzan, pa fotkanje traje oko sekund dva, a algoritam kamere nekako izgleda prožima Noćni režim tokom svih scenarija fotografisanja, pa nekad i nema potrebe uključivati ga posebno - većina će biti zadovoljna i automatskim režimom, koji svakako upošljava i režim noći.

Što se videa tiče, maksimalna rezolucija ide do 4K u 60 fps na glavnoj, telefoto i monohromatskoj kameri uz EIS asistenciju i AI stabilizaciju kadra. To daje dobre rezultate, jer je kvalitet videa dobar i kad se gleda na telefonu i kad se prebaci na TV ili kompjuter.

Konačna presuda i zaključak

Huawei P50 je moderan, pouzdan i atraktivno dizajniran mobilni telefon koji ima perfektnu kameru, odličan ekran, moćan čipset i HMS ekosistem aplikacija koji je u potpunosti uspeo da zameni Google. Ako vam Google fali imate Gspace, a ako vam to predstavlja problem onda ovo nije telefon za vas. Toliko je jednostavno.

Svi drugi koji kupe Huawei P50 Pro sigurni smo da neće pogrešiti.

Korisnici Huawei P40 Pro nemaju toliko razloga za prelazak na Huawei P50 Pro, posebno ne sada, kad mu je cena oko 1.275 evra, ali su promene koje novi model donosi u odnosu na prethodnu generaciju očigledne. To je nešto što Huawei uvek radi - dodaje i poboljšava opcije između samo dve serije mnogo više, nego što je to kod konkurencije reč.

Ipak, Huawei P50 Pro nije bez mana. Ovaj telefon ne podržava 5G, iako je to viša sila u ovom slučaju, a i baterija je mogla da traje pola dana duže, uostalom Huawei nas je tako navikao, pa sad tražimo to u svakom novom modelu. Ipak, najvažniji nedostatak ovog telefona je njegova izuzetno visoka početna cena - 149.990 RSD, odnosno oko 1.275 evra! Bez obzira na sve što nudi to je drastičan skok u odnosu na Huawei P40 Pro, pa čak i u odnosu na Huawei Mate 40 Pro seriju.

Makar sve što nudi za taj novac radi kako treba, nema nedostataka i u kutiji sa telefonom dobijate i punjač i foliju za ekran i silikonsku masku. To je očigledna prednost u odnosu na sve druge konkurente…

HUAWEI P50 Series Dual-Matrix kamera VIDEO
Izvor: Huawei Mobile

Huawei P50 Pro ZA:

  • Kvalitet izrade i dizajn
  • Odličan ekran
  • HMS je veoma napredovao
  • EMUI 12 je sjajan i flagship performanse
  • Selfi slike su vrhunske, sistem kamera takođe
  • Odličan kvalitet stereo zvuka na kućištu, IP68 zaštita
  • Brzina punjenja kablom i bežično
  • Uređaj+ ekosistem nema nijedan drugi proizvođač i
  • Punjač, folija i zaštitna maska u paketu.

Huawei P50 Pro PROTIV:

  • Nekima će i dalje nedostajati GMS
  • Baterija je mogla da bude bolja
  • Nema 5G i
  • Skup je.

Huawei P50 Pro konkurenti u Srbiji:

  • iPhone 12 i iPhone 13 serije
  • Samsung Galaxy S21 Ultra i S22 Ultra
  • Samsung Galaxy S21+ i Galaxy S22+
  • Xiaomi Mi 11 Ultra.

Ovim završavamo naš detaljan test Huawei P50 Pro i pozivamo vas da nas pratite i dalje, jer spremamo još puno ovakvih sadržaja, a pročitajte i naše ranije testove drugih telefona, tableta, slušalica i gedežeta.

Šta vi mislite o Huawei P50 Pro telefonu?

HUAWEI P50 Series VIDEO
Izvor: Huawei Mobile