Zašto je važno da telefon zaštitite od visokih temperatura i sprečite pregrevanje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je važno da telefon zaštitite od visokih temperatura i sprečite pregrevanje

Autor Ilija Baošić

Pregrevanje može dovesti do različitih problema u radu, ali i trajnog oštećenja pametnog telefona.

Proleće je na izmaku, a kako sve češće boravimo na mestima na kojima se direktno izlažemo suncu, nije samo naše zdravlje ono o čemu moramo da brinemo. Naši pametni telefoni su takođe u sve većoj opasnosti od pregrevanja dok temperature nastavljaju da rastu.

Uzeti telefon u ruke i shvatiti da je vreo na dodir će u narednom periodu postati sve češća pojava. Ne treba da vas začudi ni poruka upozorenja da je neophodno da se uređaj ohladi pre upotrebe.

U većini slučajeva, pregrevanje telefona je relativno bezazleno. Nekada je dovoljno je da ga sklonite sa direktne sunčeve svetlosti i nastavite kao da se ništa nije desilo. Međutim, to nije uvek slučaj. Pregrevanje naših uređaja nije nešto što je poželjno, jer ne samo da će usporiti ili u potpunosti onemogućiti rad, već može dovesti i do trajnog oštećenja. To sa sobom nosi troškove koji mogu varirati od zamene baterije do kupovine novog uređaja.

Zato, potrebno je da preduzmete određene mere kako biste sprečili pregrevanje vašeg Android i iPhone telefona. Evo šta treba da znate.

Uzrok pregrevanja telefona

 Telefon pokazuje visoke temperature Izvor: Shutterstock

Postoji mnogo razloga zašto se vaš pametni telefon može pregrejati, a ovo su samo neki od njih:

 • Izlaganje telefona direktnoj sunčevoj svetlosti
 • Izlaganje telefona visokim temperaturama
 • Softverska greška
 • Problematična aplikacija
 • Malver
 • Preterano korišćenje tokom punjenja
 • Neispravna baterija ili punjač

Kako pregrevanje utiče na rad telefona

Ukoliko temperatura telefona pređe određenu granicu, odnosno ukoliko uređaj počne da se pregreva, ovo su neki od problema na koje možete naići u radu:

 • Usporavanje rada telefona
 • Nemogućnost korišćenja telefona
 • Sporije ili potpuno onemogućeno punjenje telefona
 • Slabiji prijem signala
 • Onemogućavanje određenih funkcija, poput upotrebe blica kamere

Kako sprečiti pregrevanje telefona

 Telefon na plaži Izvor: Shutterstock

Kako biste sprečili telefon da se pregreje, držite ga podalje od direktne sunčeve svetlosti, pogotovo tokom leta. Vaš uređaj može da izdrži hladnije ili oblačne dane, ali što je temperatura veća, i rizik boravka na suncu je veći. Ukoliko boravite na plaži, može se desiti da se telefon pregreje za samo nekoliko minuta, a isto se može desiti ukoliko ga ostavite na osunčanoj strani kabine automobila. Najbolje je da telefon držite u džepu, rancu, kaseti ili da ga prekrijete peškirom.

Iako je lako telefon skloniti sa direktne sunčeve svetlosti, njemu takođe smetaju visoke temperature, pa boravak na istim takođe može biti problematičan. Temperatura u kabini parkiranog automobila leti može da premašuje 50 °C, pa čak i ako ste telefon ostavili tamo gde sunce ne dopire, on se vremenom može pregrejati i potencijalno oštetiti. Apple ne preporučuje da se iPhone ostavlja na temperaturama višim od 45 °C, a slične temperature navode i proizvođači Android telefona.

Dakle, ne dozvolite da vaš telefon duži period boravi na visokim temperaturama, čak i kada nije na direktnoj sunčevoj svetlosti.

Šta raditi kada problem nije sunce ili visoka temperatura

 Telefon se dimi Izvor: Shutterstock

Ukoliko se vaš telefon pregreva, a problem nije sunce ili visoka temperatura, možete preduzeti neke od sledećih koraka:

Ne koristite zahtevne aplikacije i igre tokom punjenja. Različiti telefoni se različito zagrevaju kada se priključe na punjač. Ukoliko je temperatura baterije visoka, najbolje je da sačekate da se vaš uređaj napuni kako biste odigrali Call of Duty meč.

Ažurirajte aplikacije i operativni sistem. Nekada uzrok pregrevanja može biti greška u aplikaciji ili u samom operativnom sistemu, te je neophodno da proverite da li su dostupna ažuriranja. Ukoliko ovo ne pomogne, vratite telefon na fabrička podešavanja. Ovakav potez može otkloniti problem koji je mučio vaš telefon, a takođe može otkloniti malver ukoliko je vaš uređaj bio zaražen.

Izbegavajte neproverene punjače. Uvek savetujemo da koristite punjač proizvođača vašeg telefona, ali ako se odlučite na adapter treće strane, imajte na umu da nekada on može biti uzrok pregrevanja.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrcela

Meni se jednom desilo da je uredjaj bio bas, bas vreo. Nesto sam gledao na Youtube i zaspao, a display nastavio da svetli jer Youtube pati od run in background (u 22 veku, da kazem (sramota!)) i slucajno sam ga pokrio cebetom, a bio je i na punjacu. Sreca probudim se posle nekoliko sati, a telefon vreo, bukvalno vreo, ali nije se dimio. Nije mu bilo nista, ali da se nisam probudio sigurno bi se zapalio. Kada radi Youtube Vanced (moze da radi u background), to se ne desava cak iako ga slucajno pokrijem. - Display se greje, on pravi taj problem.