6 razloga zašto ne treba često kupovati nov telefon | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 razloga zašto ne treba često kupovati nov telefon

Da li pripadate grupi koja često kupuje nov telefon? Postoje dobri razlozi da to ne radite.

 Samsung Galaxy A54 ekran Izvor: SmartLife / Ilija Baošić

Pametni telefoni postoje već više od jedne decenije. Ono što je započelo kao luksuzan proizvod, sada je postalo suštinski deo naših života. Od osnovnih zadataka, kao što je gledanje digitalnog menija restorana, do složenijih, poput autorizacije transakcija - pametni telefoni više nisu samo telefoni. To su naše kamere, biblioteka medija, filijala mobilne banke, ključevi od kuće i automobila, planeri putovanja i još mnogo toga.

Najpopularniji proizvođači telefona imaju tendenciju da objavljuju nadogradnju ili dve godišnje. Na primer, Apple lansira nove flagship uređaje svake jeseni, a ponekad i nove SE uređaje u proleće. Slično, Samsung najavljuje nove pametne telefone u različito doba godine - nudeći različite specifikacije i cene kako bi se zadovoljila šira publika.

Kada je reč o kupcima ovih uređaja, možemo da ih podelimo u dva tabora - entuzijaste koji češće uzimaju nov telefon, i ogromnu većinu kojoj do toga nije stalo. Ova druga grupa samo želi telefon koji radi. S druge strane, prva je u iskušenju da se dočepa najnovijeg i najboljeg uređaja, bez obzira na sve. Ipak, da li današnje inovacije zaista opravdavaju redovnu nadogradnju pametnih telefona? Predstavljamo vam 6 razloga zašto smatramo da to nije slučaj:

Zreo hardver, sporije inovacije, dosadna nadogradnja telefona

Kada kompanija objavi proizvod koji pripada novoj kategoriji, prvih nekoliko generacija obično ima pregršt poboljšanja. Kako uređaj sazreva, inovacija se usporava. Uzmimo iPhone na primer. Originalni iPhone je ponovo zamislio kako telefon može da izgleda i radi. Sledeće izdanje je predstavilo podršku za 3G i App Store, a iPhone 4 je uveo moderan dizajn i podršku za FaceTime. Telefon je postepeno počeo da se oblikuje.

Iz godine u godinu, element uzbuđenja je počeo da nestaje kada bi Apple lansirao novi iPhone. Bilo je nekih vrednih momenata, kao kada je predstavljen Touch ID, veći iPhone 6, a zatim iPhone X, koji je doneo notch i Face ID. Bilo je logično da neko ko ima iPhone 5, ukoliko mu novčanik to dozvoljava, kupi iPhone 6. Međutim, nadogradnja sa iPhone 7 na iPhone 8 i nije bila veoma opravdana. Što je više tehnologija napredovala, to je godišnja nadogradnja telefona više gubila na značaju. Danas, ljudi ne mogu da razlikuju iPhone 13 i iPhone 14.

Slično tome, i Android telefoni su skoro potpuno sazreli. Kompanije više ne mogu da smišljaju tako zapanjujuća izdanja kao prethodnih godina. Shvatili smo kako da savladamo pametne telefone i skoro da jesmo. Normalno je i očekivalo se da ćemo doći do ove tačke gde su nove promene samo gomila brojeva koji većini korisnika ništa ne znače.

Telefoni otporni na budućnost su postali pristupačni

Nekada je kupovina pristupačnog telefona dolazila sa frustracijama, uglavnom zbog performansi. Telefoni nižeg i srednjeg ranga obično bi počeli da usporavaju nakon nekoliko meseci aktivne upotrebe. Ovo je mnoge ljude nateralo da često nadograđuju, jer bi počeli da se suočavaju sa upozorenjima o premalo slobodnog prostora i drugim smetnjama prilično brzo u životnom ciklusu uređaja. Da ni ne pominjemo da smo odavno prošli fazu tokom koje su ažuriranja aplikacija počela da postaju znatno veća. Ovo je uništilo iskustvo onima koji su imali telefone sa malim kapacitetom interne memorije.

Sada su se stvari promenile. Bilo da kupite iPhone SE 2022 ili skoro bilo koji drugi Android uređaj srednjeg ranga, on lako preživi najmanje nekoliko godina. Proizvođači su počeli da obećavaju više godina softverske podrške, a minimalne tehničke specifikacije su sada relativno pristojne i prihvatljive. Dakle, čak i oni koji ne ulažu u vrhunski telefon ne bi trebalo da osećaju nikakav pritisak ka godišnjoj nadogradnji.

Zamena baterije umesto zamene uređaja

Osoba će možda želeti da nadogradi svoj telefon jer je iritira trenutni. Mnogi faktori mogu podstaći ovu frustraciju. Međutim, ono što mnogi korisnici ne shvataju nužno je da ponekad rešenje ne mora da bude nadogradnja telefona. "Punim telefon nekoliko puta na dan" je uobičajena žalba koju možemo čuti kada neko počne da planira nadogradnju. Dakle, zašto menjati ceo telefon kada zamena baterije može biti sasvim dovoljna?

Naravno, ovo ne znači da se borite na sve načine kako bi vaša baterija preživela što duže. Kupili ste telefon da služi vašim potrebama, a ne da vi služite njegovim. Koliko košta zamena baterije? Da li vam se stvarno isplati da stalno razmišljate o bateriji i optimalnim procentima koji će produžiti njen vek? Slažemo se da je najoptimalniji način punjenja od 20% do 80%, ali baterija degradira šta god vi radili, samo je pitanje kojom brzinom. Ta razlika nije toliko velika da bi, po našem mišljenju, vi uopšte brinuli o tome. Slobodno stavite telefon da se puni kada god želite i koliko god želite, a kada dođe vreme - menjajte bateriju.

Ažuriranje softvera podmlađuje iskustvo

Jedna sjajna stvar u vezi pametnih telefona je ažuriranje softvera. Apple i Google jednom godišnje objavljuju novo izdanje svojih operativnih sistema. Oni obično dolaze sa promenama i dodacima koji obogaćuju korisničko iskustvo, a to nisu svakodnevne ispravke bagova i bezbednosne zakrpe koje viđamo na skoro mesečnom nivou. Dakle, čak i ako ne posedujete najnoviji telefon na tržištu, vaš uređaj će izgledati slično njemu nakon nadogradnje softvera. Svi iPhone uređaji koji dobiju najnoviji iOS imaju gotovo identično iskustvo, a isto je i sa većinom Android uređaja.

 WWDC 2023 — June 5 _ Apple 36-57 screenshot.jpg Izvor: YouTube / Apple

Verovatno vam ne treba nadogradnja kamere

Jedan od mnogih razloga zbog kojih bi osoba možda želela da nadogradi svoj telefon jeste dobijanje bolje kamere. Proizvođači telefona svake godine prave poboljšanja koja rezultiraju boljim fotografijama i video zapisima. Bilo da se radi o sočivima, senzorima, čipu ili softverskoj obradi, skoro uvek imamo problem u odeljenju kamere. Ovo se često koristi kao prodajna tačka i pritisak na neodlučne korisnike da nadograde svoj uređaj.

Da li vam je stvarno potreban inkrementalno bolji kvalitet slike? Verovatno ne. Moderne kamere pametnih telefona su već dovoljno moćne da sagradite čitavu biblioteku uspomena. Dovoljno je da vam kažemo da su današnje kamere toliko moćne, da DSLR fotoaparati odlaze u zaborav. Ne treba zaboraviti ni da vaše omiljene platforme na koje postavljate slike imaju tendenciju da kompresuju otpremljene fotografije, snižavajući njihov kvalitet. Dakle, preskakanje generacije ili dve neće zaista imati drastičan uticaj na vaš život ili njegovu digitalnu dokumentaciju.

Ne treba vam najbrži čipset za Instagram

Sa svakom većom nadogradnjom telefona, proizvođači imaju tendenciju da poboljšaju performanse procesora. Ovo je u prošlosti bilo važno, jer su čipseti pametnih telefona počeli kao prilično spori. Svaka nova generacija bi imala uticaj, a stariji telefoni bi brzo izgubili podršku za novije ažuriranje sistema i aplikacija. Ovo više nije slučaj. Telefoni od pre nekoliko godina i dalje mogu da pokreću najnovije verzije najpopularnijih aplikacija. Samo zato što zato što je čip iz 2023. godine brži 20% u odnosu na onaj iz 2022, to ne znači da će na bilo koji način uticati na vaše iskustvo. Zapravo, vrlo je verovatno da nikada i niste iskoristili pun potencijal svog trenutnog mobilnog procesora, a svakodnevne aplikacije koje koristite će još dugo vremena raditi bez ikakvih smetnji. 

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 10

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dragan

Trudim se da ne kupujem novi telefon svake godine, ali ovog puta sam napravio izuzetak i prešao sa p40, koji je i dalje dobro radio na p60 pro. Ja sam želeo odličnu kameru i izdržljivu opremu - i ne kajem se, zapravo sam oduševljen. Fotografije su odlične i kunglass ga štiti prilikom padova, koji se nažalost dešavaju ;)

iUser

Zavisi, menjam telefon svake godine kad Apple izbaci novu verziju. Ako ne zamenim telefon, to je veliki gubitak za mene. Ako kupim novi iPhone za 1300e posle godinu dana ga prodam za 1000 ili 900, doplatim i kupim novi. Tako da me taj novi kosta u tom momentu samo 300-400e a kada to ne bih uradio, telefon bi izgubio na vrednosti i ja bih morao vise para da odvojim.

Darko

@iUser Ja bih ti za tog jabučara dao 1000 dinara. Ne vredi više. Samo bu..la može da ti da tolike pare.