Telefon se brzo prazni? Možda je neki od ovih 6 stvari razlog | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Telefon se brzo prazni? Možda je neki od ovih 6 stvari razlog

Ako ste primetili da autonomija vašeg uređaja nije ono što je nekada bila, razlog ćete možda pronaći u ovom tekstu.

 Telefon na punjaču Izvor: Unsplash

Prazna baterija telefona je više nego frustrirajuća, posebno kada smo van kuće i kada su nam potrebni pametni telefoni.

Ponekad se čini kao da vam baterija traje upola kraće od samog punjenja uređaja. Ono što možda ne znate je da postoji nekoliko stvari koje mogu da vam izgrizu bateriju, a da toga niste ni svesni.

Dakle, evo šest najčešćih uzroka brzog pražnjenja baterije telefona:

1. Visoka osvetljenost ekrana

 osvetljenje ekrana Izvor: Unsplash

Možda se čini zgodnim da je ekran vašeg uređaja maksimalno osvetljen, pogotovo kada ste napolju, ali ovo ima ogroman uticaj na bateriju. Dakle, kad god je to moguće, smanjite osvetljenost ekrana ili ga podesite na automatski režim, kako bi uštedeli bateriju.

Ipak, zatamnjivanje ekrana nije uvek zgodno, posebno ako imate oštećen vid ili ste izloženi jakom svetlu. Alternativa je da prebacite svoj telefon u taman režim (dark mode). Ovaj režim neće zatamniti vaš ekran, već će bele pozadine zameniti tamnim. Iznenadili biste se koliko baterije ovo može da uštedi.

2. Pozadinske aplikacije

 pozadinske aplikacije Izvor: Unsplash

Pozadinske aplikacije rade i kada ih ne koristite direktno. Primeri uključuju čet, antivirusne, zdravstvene i kalendarske aplikacije. Ove aplikacije nadgledaju ili kontrolišu određene aspekte vašeg telefona, što iako ume da bude zgodno, značajno troši bateriju.

U podešavanjima svog uređaja pronađite koje vam to pozadinske aplikacije najviše troše resurse i primenite optimizaciju baterije na njima, a možete ih i obrisati ukoliko ih ne koristite.

3. Boravak na "pogrešnom mestu"

 boravak na pogrešnom mestu Izvor: Unsplash

Verovali ili ne, možete boraviti na pogrešnom mestu što se tiče vašeg pametnog telefona. Sigurno ste boravili u prostorima u kojima je signal slab ili se gubi. Upravo u takvim prostorima vaš uređaj daje sve od sebe da pronađe mrežu, a zauzvrat potrošnja baterije se značajno uvećava.

Jedina pomoć u ovim situacijama je da na neko vreme uključite avionski režim, odnosno da sačekate jači signal. Ukoliko se ovo dešava u vašem domu, osim kupovine pojačivača signala, rešenja nema.

4. Aplikacije za praćenje lokacije

 aplikacije za praćenje lokacije Izvor: Unsplash

Postoji pregršt aplikacija koje mogu pratiti vašu lokaciju. Iako možda mislite da samo prate vašu lokaciju kada ih direktno koristite, to nije uvek slučaj. Ovo stalno praćenje lokacije zahteva energiju i može uticati na trajanje baterije vašeg telefona.

Najlakši način da deaktivirate praćenje lokacije je da u potpunosti isključite lokaciju telefona. Ovo možete uraditi u padajućem meniju vašeg uređaja ili u podešavanjima preko opcije "Lokacija".

5. Inficiran uređaj

 Haker ispred računara
Haker
Izvor: Smart Life/ Pexels/ Tima Miroshnichenko

Ukoliko se vaš telefon zagreva bez razloga, moguće je da je malver inficirao vaš uređaj. Ovi zloćudni softveri mogu koristiti vaš uređaj u podle svrhe bez vašeg znanja, odnosno tajno koristiti uređaj kao da ga koristi stvarna osoba, što zauzvrat stvara ogromnu potrošnju baterije.

Probajte da instalirate proveren antivirus. Ukoliko ni to nije od pomoći, vratite telefon na fabrička podešavanja. Moramo napomenuti da su neki virusi toliko napredni da "prežive ovaj potez", a vama jedino preostaje da flešujete nov softver. Ukoliko ne znate kako da to uradite, odnesite telefon na servis.

6. Stara ili neispravna baterija telefona

 stara ili nespravna baterija Izvor: Unsplash

Ponekad nisu u pitanju ni aplikacija ni podešavanja ni virusi, ponekad jednostavno imate neispravnu bateriju. Kao i svi drugi uređaji, telefoni stare, kvare se, pa tako ni vaša baterija neće zauvek biti kao što je nekad bila. Posle otprilike dve ili tri godine, vaša baterija više neće moći da postigne svoj prvobitni maksimalni kapacitet, što dovodi do bržeg pražnjenja telefona.

Prva i najočiglednija opcija je zamena baterije. Ovo je obično daleko jeftinije od potpune zamene pametnog telefona i može brzo i lako da reši vaš problem.

Druga opcija je, naravno, da u potpunosti zamenite uređaj. Možda nije samo baterija ta koja je zastarela, već i vaš uređaj, pa bi odluka o kupovini novog mogla biti zgodnija opcija.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:47
ISPOVEST ZAVISNICE OD INTERNETA: Ovo su SIGURNI znaci da vam je dete u VELIKOM PROBLEMU (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Instalirao Firefox i dobio 20% jaču bateriju, da ne kažem poleteo telefon.