BATERIJE TELEFONA BIĆE OPET IZMENJIVE: Lakši servis, manja cena održavanja i mnogo brža zamena | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BATERIJE TELEFONA BIĆE OPET IZMENJIVE: Lakši servis, manja cena održavanja i mnogo brža zamena

Evropska unija želi da od 2024. godine telefoni i drugi mobilni uređaji imaju izmenjive ili makar baterije koje će se menjati lakše i jeftinije.

 servis popravka telefona Izvor: SmartLife / Apple

Evropski parlament izglasao je novu u nizu IT uredbi koja ovog puta predviđa da na baterijama mobilnih telefona, mobilnih uređaja, gedžeta i drugog pribora mora biti navedeno njihovo trajanje.

Ista uredba trebalo bi da primora i proizvođače mobilnih telefona da u bliskoj budućnosti ponude pametne i druge telefone sa lako izmenjivom ili zamenljivom baterijom.

Možda će vas zanimati

Poslednju deceniju obeležio je trend proizvodnje mobilnih telefona koji su u potpunosti zatvoreni i na kojima je zamena baterije komplikovan proces - iPhone je tipičan primer.

Zbog ovakve prakse je čak i ovlašćenim servisima sve komplikovanije da popravljaju pametne telefone i to zbog komplikovanog procesa otvaranja i nekad još težeg procesa zatvaranja uređaja nakon servisa.

Zbog svega ovoga Evropska unija pokušava da promeni navedenu praksu.

"Do 2024. godine, baterije u uređajima poput mobilnih telefona moraju biti osmišljene i realizovane tako da ih potrošači i nezavisni servisi mogu lako i bezbedno zameniti", istakli su iz Evropskog parlamenta u saopštenju. Poslanici EP, takođe insistiraju na tome da treba da se proceni da li je moguće ovu uredbu primeniti na sve punjive baterije u različitim uređajima.

Uredbu je izglasao Evropski parlament kao odgovor na žalbe potrošača da se životni vek baterije skraćuje nakon svakog ažuriranja telefona. Ova odluka se može tumačiti i kao reakcija na rastuću popularnost Right to repair pokreta u Sjedinjenim Američkim Državama, o kojem smo pisali već nekoliko puta, a koji je i Apple primorao na određene promene.

Ova uredba bi trebalo da stupi na snagu najkasnije do 2024. godine kako bi proizvođači imali vremena da implementiraju nova pravila, a doneta je zbog činjenice da na mnogim mobilnim uređajima pokvarena ili istrošena baterija znači i kupovinu novog uređaja zbog nemogućnosti ili neisplativosti zamene.

Pogledajte kako izgledaju neki uređaji iznutra, kad se otvore tokom popravke:

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zabrinuti

A šta ćemo mi koji smo kupili skoro nove Telefone koji ne mogu da se menjaju baterije jel ce biti zamene ili ne

Zoran

Da, ali hoće li to Apple dozvoliti?

AcaFaca

Dobro su se setili. Da bi zamenio bateriju moras da skidas ekran i lepak i da pokvaris telefon. Umesto da to bude prosta stvar.