KAKO DA PODESITE ANDROID TELEFON DA BOLJE RADI: Duže trajanje baterije i dark mod za umorne oči | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA PODESITE ANDROID TELEFON DA BOLJE RADI: Duže trajanje baterije i dark mod za umorne oči

Izmene u podešavanjima mogu da produže trajanje baterije, da donesu prednosti dark moda, te da naprave značajnu razliku za umorne oči.

 Android aplikacije Izvor: Pexels/ Tracy Le Blanc

Android telefoni dolaze s podešavanjima koja diktiraju kako uređaj radi, bez obzira koji je model u pitanju (isto naravno važi i za iPhone).

To što je neko podešavanja namestio unapred ne znači da odgovaraju svakom korisniku, a dobra vest je da mogu da se izmene tako da se dobije što bolje iskustvo.

Možda će vas zanimati

Da bi mogli da promene određene opcije, korisnici prvo moraju da znaju gde se nalaze, ali je važno da se ima na umu da nisu svi Android uređaji isti, pa opcije mogu da se razlikuju u zavisnosti od proizvođača i verzije operativnog sistema.

Izmene u podešavanjima mogu da produže trajanje baterije, da donesu prednosti dark moda, te da naprave značajnu razliku za umorne oči.

Produžite trajanje baterije

Život s telefonom koji ima lošu bateriju može da bude vrlo komplikovan, ali srećom postoje koraci uz pomoć kojih situacija može da se popravi.

Što je ekran tamniji, to manje energije troši, tako da bi bilo dobro da se brightness nivo spusti ispod 50%. To može da se učini preko slajdera koji se nalazi u meniju u gornjem delu ekrana. Kod nekih telefona je ova funkcija nameštena tako da se podešava automatski, pa je potrebno da se ode u Settings i da potraži „brightness“ ili „Display & brightness“ kako bi se to izmenilo.

Pogledajte u galeriji kako izmene teku korak po korak:

Tu su i opcije preko kojih može da se promeni količina energije koju aplikacije troše. Kod nekih Android telefona postoji posebna „Battery“ sekcija u podešavanjima, dok je kod drugih zakopana među ostalim opcijama (kod Samsung modela na primer). Male razlike dakle postoje kod različitih uređaja.

Ukoliko u podešavanjima postoji odvojen „Battery“ odeljak, potrebno je da se klikne na njega da bi se dobile korisne informacije o tome koliko je energije preostalo, te koliko će sati baterija da potraje. Tu je i „Power saving Mode“, te „Ultra Power saving Mode“, spisak na kojem može da se vidi koliko koja aplikacija troši, te druge fine stvari.

Dark mod je dobra stvar

Još jedan način da se produži trajanje baterije, ali i da se odmore oči, jeste dark mod. Svi modeli koji rade uz pomoć verzije Android 10, te novijih, imaju ovu opciju (mada danas mnoge aplikacije imaju dark mod, pa starije Android verzije mogu tako da reše problem).

Google tvrdi da dark mod povoljno utiče na čulo vida, te da štedi bateriju, budući da je na OLED ekranima potrebno manje energije za prikazivanje tamnih pozadina. Opcija za podešavanje tamnog ekrana može da se nalazi na različitim mestima – u zavisnosti od modela. Kod nekih telefona je u meniju na vrhu ekrana, dok je kod drugih neophodno da se ode u podešavanja i da se potraži Dark Mode, Dark Theme ili čak Night Mode (Samsung ga tako zove).

Pogledajte kako se podešva dark mod:

Pogledajte kako se podešava dark mod za Android (ali i za iOS)
Izvor: Smart Life/ @YugaTech

Preporučuje se da dark mod bude stalno uključen, a na nekim telefonima može i da se programira, pa da bude uključen u određenom delu dana, ili da se menja u odnosu na to da li je jutro ili veče. Oči će svakako biti zahvalne.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA