POBUNA EVROPSKIH OPERATORA: Traže da Netflix, Amazon, Meta, YouTube i ostali plaćaju za održavanje i unapređenje mreža | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POBUNA EVROPSKIH OPERATORA: Traže da Netflix, Amazon, Meta, YouTube i ostali plaćaju za održavanje i unapređenje mreža

Zahtev najvećih evropskih operatora dolazi u vremenu kad važnost povezanosti nikada nije bila veća, a nakon ključne uloge telekomunikacioni operatora tokom pandemije.

 Ericsson Katar Svetsko prvenstvo 3.jpg Izvor: Smartlife / Ericsson

Telekomunikacione kompanije traže podelu tereta ulaganja s tehnološkim kompanijama koje koriste njihove resurse indirektno.

Šefovi kompanija Deutsche Telekom, Orange, Telefonica i Vodafone pozvali su evropske zakonodavce da podstaknu najveće tehnološke kompanije, kakve su Google, Amazon, Apple, Meta i Netflix, da doprinesu troškovima širenja internet infrastrukture.

Možda će vas zanimati

Ove telekomunikacione kompanije optužuju Netflix i YouTube da imaju koristi od njihovih investicija vrednih milijarde, a da pritom ne doprinose finansijski.

Zahtev dolazi u trenutku kad streaming servisi, društvene mreže i industrija igara zauzimaju sve veći udeo internet saobraćaja, što stvara sve veći pritisak na provajdere da proširuju infrastrukturu i ulažu u nove i postojeće kapacitete radi održavanja i povećanja protoka.

Kompanije kao što su Vodafone i Orange su zbog toga morale da ulože velika sredstva u zamenu bakarnih kablova optičkim kako bi ubrzale svoje mreže, kao i u implementaciju 5G mreže, da bi išle u korak sa rastućom potražnjom, što je uticalo na profitabilnost, pa je evropski telekomunikacioni sektor porastao na 52,5 milijardi evra u 2020. godini, što je maksimum u šest godina.

U otvorenom pismu koje je objavio The Financial Times, šefovi telekomunikacionih kompanija su rekli da se "teret mora podeliti na proporcionalniji način". Oni su ukazali na nedostatak pregovaračke moći i upozorili da bi Evropa mogla da zastane, ako se ne reši ta neravnoteža.

"Sada hitno pozivamo zakonodavce da uvedu pravila na nivou EU kako bi ovaj princip postao stvarnost", navodi se u pismu, koje su potpisali Hose Maria Alvarez-Palete, predsednik i izvršni direktor Telefonica kompanije, Tim Hotges, izvršni direktor Deutsche Telekom kompanije, Nik Rid, izvršni direktor Vodafone i Stefano Ričard, predsednik i izvršni direktor kompanije Orange.

Pismo dolazi nakon što je Evropska komisija tokom januara objavila predlog u deklaraciji o digitalnim pravima, u kojoj se kaže da "svi tržišni akteri koji imaju koristi od digitalne transformacije ... treba da doprinesu pravično i proporcionalno troškovima javnih dobara, usluga i infrastrukture".

I prošlog novembra je objavljeno jedno pismo, njega su potpisali izvršni direktori kompanija KPN, BT, Telekom Austria, Vivacom, Proximus, Altice Portugal, Telia Company, Swisscom i Telenor.

U zajedničkoj izjavi se navodi: "Veliki i sve veći deo mrežnog saobraćaja generišu i monetizuju velike tehnološke platforme, ali to zahteva stalna, intenzivna ulaganja u mrežu i planiranje sektora telekomunikacija. Ovaj model - koji omogućava građanima EU da uživaju u plodovima digitalne transformacije - može biti održiv samo ako tako velike tehnološke platforme, takođe doprinose troškovima mreže".

Firme za streaming su reagovale na te zahteve i saopštile da provajderi ne bi trebalo da budu u mogućnosti da naplaćuju kompanijama različito, u zavisnosti od upotrebe ili sadržaja. Komentarišući ovaj potez, Kester Man, direktor za potrošače i povezivanje u CCS Insight, rekao je: "Vodeći evropski operatori su se dugo žalili da im opterećujuća regulativa otežava pravičnu zaradu nakon skupih investicija u mreže i to zajedničko pismo je poslužilo da se naglase činjenice izrečene nekoliko puta ranije". Ipak, u vremenu kada važnost povezanosti nikada nije bila veća, nakon ključne uloge koju su imali telekomunikacioni operatori tokom pandemije, sada bi mogla biti najbolja prilika da se nađe zajedničko smatra stručnjak.

"Dalje, Evropska unija je počela da pokazuje veću spremnost da se suprotstavi tehnološkim džinovima u pokušaju da zaštiti potrošače", kaže se u pismu. Zahtev dolazi pošto Evropa rizikuje da ostane iza SAD i vodećih azijskih tržišta. "Takođe se poklapa sa još jednim veoma jakim periodom finansijskog uspeha velikih američkih tehnoloških igrača kao što su Amazon, Meta i Alphabet. Nasuprot tome, evropski operatori uživaju nešto više od marginalnog povećanja prihoda", navodi se u pismu.

Kontraargument tome što su izneli telekomunikacioni operateri jeste da oni imaju značajnu korist od usluga velikih tehnoloških partnera dok nastoje da kupce prebace na "premijum pakete" i diferenciraju svoje usluge.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bagoje

Jel u koc-u....

Dok Holidej

Apple je sa promocijom iPhone sveo operatere na pružaoce infrastrukture. Do tada su proizvođači telefona i mobilni operateri određivali korisnicima i naplaćivali servise. Sa pojavom iPhone i kasnije Android smartfona, operateri su se sveli na pružaoce internet propusnog opsega i kvote. Tržište kojekakvih servisa i džidžabidža je kolabiralo, pozivi i roaming su tek delić onoga što su bili. Iz tog razloga, prihodi telekomunikacionih giganata su drastično opali. Sad kukumavče, jer bi da "po sili zakona" dobiju parče kolača. Evropska Unija bi čak i mogla da nešto napravi po tom pitanju ali obzirom da su to kompanije iz SAD, gde je u ustav usađeno da Vlada nema pravo da radi takve stvari, ima da leti perje.