Poziva vas nepoznat broj? Evo kako da saznate ko je u pitanju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poziva vas nepoznat broj? Evo kako da saznate ko je u pitanju

Predstavljamo vam nekoliko praktičnih saveta kako možete otkriti identitet osobe iza nepoznatog broja.

 Kako saznati čiji je nepoznat broj mobilnog telefona Izvor: Unsplash

Sigurno vam se makar jednom dogodilo da vas neko zove sa nepoznatog broja, to jest sa broja koji vam nije memorisan u telefonskom imeniku. Možda ste čak doživeli neprijatnost da vas neko nepoznat zove i time vas uznemirava. U takvim situacijama uvek se javlja pitanje kako saznati čiji je broj mobilnog telefona.

Ukoliko ne očekujete poziv sa nepoznatog broja, na primer od kurira koji treba da vam dostavi neku pošiljku ili od neke druge osobe koja bi trebalo da vas pozove, verovatno ćete biti neodlučni i nesigurni u vezi odluke da li uopšte treba da se javite na poziv ili ne - piše Milena Stević sajta Iskustva & Preporuke.

S obzirom na to da postoji mnoštvo načina za manipulaciju i prevare putem telefonskih poziva, svakako je važno da imate odgovor na pitanje kako otkriti čiji je broj mobilnog telefona.

Nakon što pročitate ovaj tekst i upoznate se sa različitim načinima o tome kako otkriti vlasnika broja mobilnog telefona, nećete imati nedoumicu šta da radite ukoliko vas ponovo neko bude zvao sa nepoznatog broja.

Odmah da razjasnimo: nepoznat broj nije isto što i skriven broj. Nepoznat broj je broj koji vidite na ekranu svog telefona, ali ne znate kome pripada, dok pod terminom skriven broj podrazumevamo broj koji je pozivalac sakrio pa na ekranu prilikom primanja poziva vidite poruku "Unknown Number" ili "Unknown Caller".

Kako saznati čiji je broj mobilnog telefona?

Postoje dva načina da jednostavno i bezbedno dođete do odgovora na pitanje kako otkriti čiji je broj mobilnog telefona:

  • Putem pristupa javnim imenicima mobilnih operatora
  • Putem Viber ili WhatsApp aplikacije

Kako otkriti čiji je broj mobilnog telefona putem javnog imenika mobilnog operatora?

Sva četiri mobilna operatora koja posluju u Srbiji, to jest A1, MTS, Yettel i Globaltel  imaju svoje javne imenike putem kojih možete da saznate identitet osobe koja vas zove sa nepoznatog broja. Važno je napomenuti da vlasnik broja telefona mora da da saglasnost da se njegov broj nađe u javnom imeniku.

Ukoliko to nije slučaj, tj. ukoliko vlasnik broja koji vas interesuje nije dao saglasnost da se njegov broj i lični podaci nađu u javnom imeniku, nećete moći da otkrijete o čijem se broju telefona radi.

Kako saznati čiji je broj mobilnog telefona putem javnog imenika A1 mobilnog operatora?

Javni telefonski imenik A1 mobilnog operatora omogućava da saznate identitet osobe koja vas zove sa nepoznatog broja tako što ćete kod dela "Izaberite tip pretrage" kliknuti na stavku "Pretraga prema broju telefona" i u naznačeno polje uneti željeni telefonski broj. Po istom postupku možete da saznate broj telefona i za pravno lice.

 A1 imenik Izvor: A1 Srbija

Kako da pristupite javnom imeniku Globaltel mobilnog operatora i saznate ko je vlasnik broja?

Nakon što pristupite javnom telefonskom imeniku Globaltel mobilnog operatora, podrazumevano će biti aktivirana opcija za pretragu po broju. Dakle, biće potrebno samo da unesete "misteriozni" telefonski broj u polje "Pretraži imenik po broju telefona" i da označite tj. štiklirate polje "Nisam robot".

Moguće je i takozvano obrnuto pretraživanje, koje može biti korisno kada znate nečije ime i prezime, a želite da saznate telefonski broj te osobe. Za takvu vrstu pretrage prvo kliknite na veliko dugme na kojem piše "Pretraga po imenu".

 Globaltel imenik Izvor: Globaltel

Kako saznati čiji je broj mobilnog telefona putem MTS javnog imenika?

Telekom Srbija, kompanija pod čijim krovom posluje MTS, omogućava da saznate ko vas zove sa nepoznatog broja na stranici MTS Bele Strane.

U padajućem meniju "Mrežna grupa" idite skroz dole, do pozivnih brojeva mobilnih telefona, izaberite broj od 060 do 069, a zatim unesite željeni broj telefona u polje ispod. Potom u polje sa desne strane unesite kod sa slike (anti-bot zaštita) i na kraju kliknite na "Traži".

Na ovaj način ćete lako dobiti odgovor na pitanje kako saznati vlasnika broja mobilnog telefona, ukoliko se njegov broj nalazi u MTS imeniku.

 MTS imenik Izvor: Telekom Srbija

Kako saznati vlasnika broja mobilnog telefona putem online imenika Yettel mobilnog operatora?

Na veb-stranici Yettel - ostale usluge, u sekciji "Pozivi i poruke", videćete stavku "Telefonski imenik" - na koju je potrebno da kliknete.

Nakon klika na opciju "Telefonski imenik", biće vam prikazano uputstvo za pretraživanje imenika. Korisnika određenog broja možete da pronađete tako što ćete u naznačeno polje uneti broj telefona, koji će otkriti identitet osobe, ako se nalazi u imeniku. Ukoliko ste zainteresovani da se vaš broj nađe u javnom imeniku, ispod uputstva kako otkriti čiji je broj mobilnog telefona, nalazi se objašnjenje za prijavljivanje u imenik.

Kako otkriti čiji je broj mobilnog telefona putem Viber ili WhatsApp aplikacije?

Jedan od najjednostavnijih načina da dobijete odgovor na pitanje kako saznati vlasnika broja mobilnog telefona, jeste putem Viber ili WhatsApp aplikacije.

Kako saznati čiji je broj mobilnog telefona uz pomoć Viber-a?

Pre svega, važno je da broj, za koji želite da saznate kome pripada, ne upisujete u imenik telefona. Dakle, neophodno je da se predmetni broj ne nalazi u imeniku vašeg telefona. Korisnici često upišu nepoznate brojeve u imenik pod nekim generičkim imenom, na primer "Nepoznat 3", ali je vrlo važno da ovo ne uradite ukoliko želite da vam Viber pomogne da saznate ime vlasnika nepoznatog broja.

Kada otvorite Viber aplikaciju, u donjem desnom uglu videćete ljubičastu ikonicu za kreiranje nove poruke. Tapnite na pomenutu ikonicu i naći ćete se na takozvanom "New Chat" ekranu.

Sada kliknite na opciju za pretragu, koja se nalazi u gornjem desnom uglu ekrana (ikonica u obliku lupe) i aktiviraće se polje za unos slova i brojeva. U ovo polje unesite "misteriozni" broj telefona.

Ispod broja koji ste uneli, pojaviće se znak + (plus) i tekst "Add +3816…" (u nastavku će pisati broj koji ste uneli u polje iznad). Potrebno je da tapnete na znak + (plus), odnosno na "Add +3816…".

Nakon što tapnete na znak + ili "Add + 3816…", u vrhu ekrana će biti prikazano ime osobe kojoj pripada predmetni telefonski broj. Ukoliko nakon toga kliknete na meni tj. na tri vertikalne tačkice u gornjem desnom uglu ekranu, a potom odaberete opciju "Chat info", moći ćete da vidite i fotografiju vlasnika broja, odnosno fotografiju kojom se vlasnik broja predstavlja na Viber-u.

Imajte u vidu da će vam ime biti prikazano onako kako je vlasnik traženog broja taj podatak uneo na svom telefonu, prilikom aktivacije Viber aplikacije. Drugim rečima, ako je osoba sa druge strane kao svoje ime napisala "Pera Perić" i vi ćete videti to isto, čak i ako to nije tačno. Isto važi i za sliku.

Kako saznati čiji je broj mobilnog telefona na WhatsApp-u?

WhatsApp nema opciju identifikacije broja kao Viber, ali ono što možete da uradite je da broj misteriozne osobe upišete u imenik, pod nekim proizvoljnim imenom (npr. Pera Perić), a da zatim pokrenete WhatsApp aplikaciju i započnete proces slanja poruke misterioznom broju.

Ukoliko je vlasnik misterioznog broja postavio i fotografiju prilikom aktivacive WhatsApp aplikacije na svom telefonu, imaćete priliku da je vidite i da, eventualno, prepoznate vlasnika broja.

Na ovaj način nećete moći da saznate ime vlasnika broja telefona, ali ćete barem moći da vidite o kome se radi - što može biti više nego dovoljno ukoliko sumnjate na neku prevaru ili neslanu šalu.

Aplikacije i sajtovi za otkrivanje identiteta vlasnika nepoznatog telefonskog broja

Još jedna opcija za kojom ljudi često posežu kada se pitaju kako otkriti čiji je broj mobilnog telefona jesu i mnogobrojne aplikacije koje se bave otkrivanjem identiteta pozivaoca, kao i sajtovi sa istom namenom. Međutim, ovakve aplikacije su najčešće nebezbedne tj. maliciozne (sadrže viruse i druge cyber pretnje), pa se ne preporučuje njihovo korišćenje.

Uz to, ovakve aplikacije i sajtovi u gotovo 100% slučajeva zapravo ne funkcionišu. Ne dajte se prevariti.

Šta ako vas neko zove sa skrivenog broja - kako otkriti identitet pozivaoca?

Ukoliko imate problem sa pozivima sa skrivenog broja, važno je da znate da mobilni operator može da otkrije informacije o vlasniku broja isključivo nadležnim organima tj. policiji ili sudu.

Nadamo se da će vam informacije o tome kako saznati čiji je broj mobilnog telefona biti korisne i da ćete, sledećeg puta kada vas neko bude zvao sa nepoznatog broja, lako i brzo primeniti ono što ste pročitali u ovom tekstu.

Planirate kupovinu tehnike?

Prilikom izbora i kupovine uređaja najviše vam mogu pomoći recenzije, iskustva, preporuke i cene za potrošačku elektroniku koja se može kupiti na tržištu Srbije. Čitajte šta korisnici bele tehnike, televizora, telefona, računara i brojnih drugih aparata imaju da kažu o svojim uređajima ili podelite svoje iskustvo sa drugima.

Izvor: Iskustva & Preporuke

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 10

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mirko

Ko ima Samsung telefon moze da ukljuci Hiya opciju koja otkriva nepoznate brojeve.

Нн

Глупости. А шта ако је припејд корисник?!

Darko

Mogu da me tražu, nisam ni u jednu bazu. Što se Vajbera tiče, tu se Paja patak na ekranu miče. Inače kod Yetela ovaj link ne pije vodu. Piše 404 TRAŽENA STRANICA NE POSTOJI!