Kako da sačuvate bateriju telefona - 3 praktična saveta koja će sprečiti smanjivanje kapaciteta | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako da sačuvate bateriju telefona - 3 praktična saveta koja će sprečiti smanjivanje kapaciteta

Većina nas nesvesno radi stvari koje polako, ali sigurno oštećuju bateriju telefona, bilo da su u pitanju iPhone ili Android uređaji.

 Izvađena baterija iz iPhone telefona Izvor: Shutterstock / Poravute Siriphiroo

U svakom pametnom telefonu, najveću zapreminu u unutrašnjosti zauzima baterija. Pored različitih čipova, kondenzatora i štampanih ploča, baterija je ključna komponenta koja određuje autonomiju vašeg uređaja. Svaka baterija se na dnevnom nivou puni i prazni i degradira s vremenom, do trenutka kada je potrebno zameniti je novom, kako bi vam telefon i dalje bio upotrebljiv.

Nažalost, moderni telefoni imaju veoma komplikovane procedure zamene baterije, pa se kod pojedinih modela zamena baterije ne isplati zbog rizika oštećenja drugih komponenata. Srećom, postoje stvari koji možete da uradite kako biste smanjili proces degradiranja baterije i poboljšali njenu autonomiju.

Niko ne voli vrućinu

 Telefon na plaži Izvor: Shutterstock

Jedna od stvari koje nikako ne prijaju baterijama su visoka temperatura. Prosto rečeno, ona je jedan od najvećih neprijatelja baterija. Hladnoća im svakako ne prija, jer im smanjuje autonomiju, ali je to samo privremeno dok se baterija ne zagreje.

Većina baterija telefona može bezbedno da radi do temperatura od oko 30-35 stepeni celzijusove skale. Sve preko toga će nepovratno naškoditi bateriji telefona. Postoji veliki broj primera šta ne treba raditi sa baterijama kada je toplota u pitanju. Treba izbegavati ostavljanje telefona na direktnom suncu, posebno puniti ih dok su na suncu ili ih smeštati ispred otvora ventilacije na kolima dok vozite. Čak i one pregrade na kolima odmah ispod multimedije i ventilacije mogu da budu prilično topla mesta kada nam radi grejanje, a tu nem je uvek nekako baš zgodno da smestimo telefon.

Većina modernih telefona, posebno onih više klase imaju sisteme zaštite koji prosto ugase telefon kada se previše zagreje, da bi se sprečilo dalje oštećenje, ali je uvek bolje izbegavati ovakve situacije nego da razmišljate zbog čega vam se telefon ugasio.

Ni nula nije dobra

 Poruka da je baterija na 20% na iPhone
Prazna baterija
Izvor: Shutterstock / boyhey

Još jedna od stvari koje ne prijaju bateriji telefona je potpuno pražnjenje. Nekada, sa starijim Ni-Mh baterijama, postojala je procedura “formiranja” baterije koja je podrazumevala cikluse potpunog pražnjenja i potpunog punjenja baterije, da bi se interni senzor bolje kalibrisao i bio precizniji, a baterija imala bolju autonomiju.

U međuvremenu je tehnologija napredovala, i nove baterije imaju potpuno drugu prirodu. Kada vam baterija padne na 0% to može biti loše i uticati na životni vek telefona. Naravno kada se ovo desi s vremena na vreme, to i nije toliko veliki problem, ali ako vam se često dešava da vam se telefon ugasi jer vam je baterija prazna, to nije dobro.

Moderne baterije više vole da ih punite nekoliko puta u toku dana po malo, nego da ih držite na punjaču preko noći čak i kada su napunjene. Moderne baterije se najbrže pune kad su prazne, dok je sa popunjavanjem kapaciteta potrebno sve više struje da se elektroni naguraju unutar baterije, pa ponekad proces od 85-100% punjenja može da traje podjednako kao punjenje od 0-85%.

Telefon u fioci

 Telefoni u fioci
Telefoni u fioci
Izvor: Shutterstock / junpinzon

Ako znate da neko vreme nećete da koristite telefon jedna od grešaka koju svi mi pravimo je punjenje baterije do 100% i smeštanje telefona u fioku. Bilo da stari telefon držite kao bekap ili ga čuvate da ga date nekome u nekom trenutku, bolje je da bateriju ispraznite na oko 50-80% pre čuvanja. Takođe, potrebno je da s vremena na vreme uključite telefon da vidite da se baterija nije slučajno potpuno ispraznila.

Čuvanje telefona sa punom baterijom nije dobro za njen životni vek, pa ako zaista čuvate neke telefone, bolje malo ispraznite baterije kako bi im autonomija kada ih ponovo uključite ostala na nivou koji pamtite.

Baterije su komplikovane, ali ne baš toliko

Nauka iza baterija nije toliko komplikovana sama po sebi, ali potrebno je da imate neka osnovna znanja kako biste autonomiju održali na zavidnom nivou. Dokle god izbegavate ove ekstremne situacije o kojima smo pisali, zdravlje baterije vašeg telefona će biti na visokom nivou.

Nažalost, mnogi faktori utiču na životni vek baterije, ali nijedan od njih ne pravi tako veliku razliku kao stvari koje smo naveli. Ako mazite i pazite svoj telefon i čuvate njegovu bateriju, budite sigurni da će proći bar dve godine pre nego što njen kapacitet padne ispod 80%.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA