KAKO DA NA SVAKOM TELEFONU PRAVITE PROFI FOTOGRAFIJE: Tragovi farova i drugi efekti ekspozicije | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KAKO DA NA SVAKOM TELEFONU PRAVITE PROFI FOTOGRAFIJE: Tragovi farova i drugi efekti ekspozicije

Fotografije sa dugom ekspozicijom uglavnom izgledaju impresivno i najčešće ih vezujete za profesionalne DSLR aparate. Šta ako vam kažemo da i vi možete da pravite ovakve fotografije sa svojim telefonom?

 Tragovi svetla na raskrsnici u gradu Izvor: Shutterstock / Filipe.Samora

Pre nego što krenemo sa konkretnim savetima, treba pojasniti koncept ekspozicije, i zbog čega fotografije deluju jako dobro kada podesimo ekspoziciju na velike vrednosti. Duga ekspozicija se vezuje za brzinu okidača kod aparata i služi da se odredi koliko svetla može da padne na senzor kamere. Što duže je okidač otvoren, više svetla dolazi do senzora.

Možda će vas zanimati

Osnovna ideja duge ekspozicije je da prikažemo pokret nekoga ili nečega kroz vreme na statičnoj slici. Upravo ovo postižemo sa sporijom brzinom okidača, koja se na aparatima i telefonima označava slovom S. Klasičan primer za dugu ekspoziciju je ulica noću sa automobilima koji prolaze i čija svetla se vide u obliku linija puta kojim su prolazili.

 Ulica sa tragovima svetala automobila sa obe strane
Ulica sa tragovima svetala
Izvor: Shutterstock / Christian Mueller

Na slici ne možete videti automobile, već samo njihova svetla. To je zato što je okidač bio otvoren duže, a senzor je snimio statične objekte (zgrade i okolinu), a od automobila samo svetla, jer su jaka. Po svetlima tačno možete pratiti kretanja pojedinih automobila.

Stabilnost je bitna

Mi smo za primer uzeli dva najpopularnija proizvođača telefona kod nas – Samsung i Huawei, kako bismo vam pokazali kako da napravite ovakve slike vašim telefonom. Pre konkretnih primera, moramo napomenuti da su slike sa dugom ekspozicijom vrlo osetljive na pokrete, i da je najbolje da ih pravite kada je telefon fiksiran, bilo sa stativom, ili je naslonjen na nešto, kako se ne bi pomerao i kako slike ne bi bile mutne.

Samsung

Kod Samsung Galaxy telefona potrebno je da otvorite aplikaciju kamere i da odaberete opciju More koja se nalazi sa desne strane. Nakon toga ćete dobiti ceo novi ekran sa različitim režimima rada kamere koje možete da koristite. Onaj koji vama treba je označen sa Pro.

Kada uključite Pro režim pojaviće vam se nekoliko različitih opcija na dnu ekrana: ISO, Speed, EV, Focus i WB. ISO vrednost označava osetljivost na svetlo. Više ISO vrednosti omogućiće svetlije kadrove, ali po cenu šuma na fotografijama, dok male ISO vrednosti omogućavaju oštre fotografije, posebno po jako sunčanom danu.

EV vam omogućava da brzo osvetlite ili potamnite fotografiju, kako biste kompenzovali uslove koje želite da postignete. Focus je fokus i različiti telefonu vam daju nekoliko opcija poput ručnog, centralnog ili širokog fokusnog polja. WB je balans bele boje koji određuje toplinu kadra, odnosno omogućava balansiranje belih tonova u zavisnosti od tipa osvetljenja kadra.

Možda će vas zanimati

Nakon male školice fotografije, vreme je da se vratimo na brzinu okidača. U našem slučaju, te vrednosti idu od 1/12000 do 30 sekundi, što označava vreme koliko je okidač otvoren. U slučaju 1/12000, okidač će biti otvoren dvanaest hiljaditi deo sekunde, što znači da se ovo može koristiti za jako svetle kadrove, kada želite da slikate nešto u pokretu što treba da bude jako oštro. 

U suštini sve od 1/30 će biti sporije od regularne fotografije, pa je na vama da isprobavate različite situacije i dužine otvorenosti okidača. Naravno, ISO vrednosti se mogu koristiti kao kompenzacija kada je neka slika previše tamna, pa je na vama da se igrate sa raspoloživim vrednostima.

Huawei

Pro režim se kod pojedinih Huawei telefona može naći desno od režima za fotografisanje, ili u More meniju. Na Huawei P20 dozvoljene vrednosti idu od 1/4000 do 30 sekundi, a od dostupnih opcija tu je i AF koja služi za zaključavanje fokusa na neku daljinu, objekat ili subjekta. Kada pritisnete odabir ekspozicije, sve ostale opcije nestaju i veliki broj se pojavljuje iznad kako biste lako odabrali vrednost koju želite.

Ovo nije precizna nauka

Nakon toga sve što treba da uradite je da fiksirate telefon i da pritisnete okidač. Imajte na umu da duga ekspozicija, kao i generalna fotografija nisu precizne nauke, već zahtevaju malo vežbe, pa nemojte da se obeshrabrite, jer je velika šansa da vam neće sve poći za rukom iz prve. Ali kada uspete, iznenadićete se koliko dobar rezultat možete postići sa telefonom koji vam se nalazi u džepu.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA