SONY IZNENADIO NOVIM SENZORIMA: Uskoro neverovatno bolja rezolucija fotografija | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SONY IZNENADIO NOVIM SENZORIMA: Uskoro neverovatno bolja rezolucija fotografija

Autor Milan Živanović

Sony je napravio krupan iskorak na ovom polju, budući da je najavio CMOS senzore s dva sloja tranzistorskih piksela, što znači da se udvostručava mogućnost prikupljanja svetla.

 Sony.jpg Izvor: Smart Life/ Sony

Trka za što bolje foto senzore u modernim telefonima se u poslednje vreme zahuktava.

Samsung je tako početkom septembra 2021. godine predstavio novi senzor za telefone od 200 megapiksela, koji donosi visoke rezolucije uz veoma veliku osetljivost na svetlo.

Možda će vas zanimati

Tu su i drugi – Apple, OPPO, Vivo i Xiaomi, koji obilato ulažu u istraživanja i razvoj, kako bi konstantno razvijali CMOS foto senzore, koji su u zadnje vreme najzastupljeniji i u digitalnim foto aparatima (Sony, Canon i Leica već godinama ugrađuju isključivo njih).

Da podsetimo – senzori imaju zadatak da svetlost pretvore u elektronski signal, a nakon toga, obradom, u fotografiju, kako kod foto aparata, tako i u kamerama na telefonima.

Veličina senzora utiče na kvalitet fotografije, a to se najbolje vidi prilikom snimanja u prostorima sa slabim osvetljenjem. Sony je napravio krupan iskorak na ovom polju, budući da je najavio CMOS senzore s dva sloja tranzistorskih piksela, što znači da se udvostručava mogućnost prikupljanja svetla.

Obični CMOS foto senzori imaju fotodiode i piksel tranzistore na istoj podlozi, a Sony ih sada odvaja. Rečnikom običnih smrtnika, to znači daleko bolji kvalitet fotografija. Nova struktura predstavlja napredak u tehnologiji naslaganih CMOS senzora slike, a tehnologija omogućava prošireni dinamički opseg i smanjenu buku. Dakle može da izbegne problem nedovoljne ili prekomerne ekspozicije u uslovima gde se jako i prigušeno osvetljenje kombinuju (kao što su ambijenti sa pozadinskim osvetljenjem), pa čak i u uslovima slabog osvetljenja (u zatvorenim prostorima ili noću) i da omogući snimke visokog kvaliteta sa niskim nivoom šuma.

Sony
Izvor: Smart Life/ @Sara Dietschy

Zahvaljujući ovoj novini fotografije snimljene kamerama s novih Sony telefona će biti daleko kvalitetnije, a pretpostavlja se da će to uticati i na druge oblasti u čijem je središtu fotografisanje.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA