GDE TREBA DA VAM STOJI KUĆIŠTE RAČUNARA: Ventilacija, prašina, zagrevanje i drugi razlozi za i protiv | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GDE TREBA DA VAM STOJI KUĆIŠTE RAČUNARA: Ventilacija, prašina, zagrevanje i drugi razlozi za i protiv

Uprkos svom nazivu, desktop računari (desk – sto) ne moraju da stoje na stolu, pa se većina korisnika odluči da kućište drži na podu. Koliko je ovo zaista dobro za vaš računar?

 Gejming računar sa vodenim hlađenjem Izvor: Shutterstock / D_Nguyen714

Moderna kućišta uglavnom nisu ravna na dnu, već imaju stopice koje ih podižu i omogućavaju protok vazduha sa donje strane kućišta. Pored toga, većina kućišta poseduju ventilatore koji izbacuju topli vazduh van kućišta, a na nekima možete pronaći i ventilatore koji sa prednje ili donje strane ubacuju hladan vazduh unutra.

Tepih – neprijatelj kućišta broj jedan

Ako stavite kućište na tepih, posebno debeo, velika je šansa da ćete tako blokirati jedan deo protoka vazduha, što je posebno nezgodno za kućišta koja su pravljena da svež vazduh uvlače sa donje strane. Takođe, veliki broj kućišta izmešta napajanje sa gornje na donju stranu, uglavnom tako da ventilator za uvlačenje hladnog vazduha bude okrenut na dole. Ne treba da vam pričamo šta se dešava ako glavna komponenta koja napaja računar strujom počne da se pregreva.

Možda će vas zanimati

Sa druge strane, ako kućište stavljate direktno na pod, bez tepiha, to može biti podjednako kao da vam stoji na stolu. Čak iako imate tepih, dovoljno je da ispod kućišta podmetnete neku ravnu dasku ili policu, kako bi kućište imalo dobar protok vazduha, i sve će biti u redu. Možda neće izgledati lepo, ali će vam računar biti zahvalan.

Prašina - neprijatelj broj dva

Na žalost, ukoliko vam kućište stoji na podu, velika je šansa da će se tokom vremena u njemu nagomilati prašina, dlake i prljavština koja se neminovno skuplja na podu. Ventilatori koji uvlače vazduh u kućište, sa svežim vazduhom uvlače i prljavštinu i druge nečistoće, koje najčešće ostanu unutra.

Sve te nečistoće se gomilaju na ventilatorima i drugim otvorima kućišta, onemogućavajući dovoljno dobru cirkulaciju vazduha, što neminovno dovodi do većeg zagrevanja računara. Realno govoreći, ovo se dešava i kada vam je računar na stolu, ali je na podu dosta izraženije, posebno ako kućište ćušnete u neki ugao sobe ili iza stola.

Možda će vas zanimati

Zapitajte se, koliko često usisavate oko računara, kablova i mesta na kojem se nalazi računar? Neka kućišta poseduju zaštitne mrežice koje predstavljaju fizičku barijeru za prašinu, ali donekle i za cirkulaciju vazduha. One se uglavnom lako skidaju, perive su i jednostavno se montiraju, ali i pored toga, potrebno je s vremena na vreme očistiti kućište od prašine.

Pored prašine i tepiha, nema mnogo razloga da kućište ne držite na podu

Blokiranje protoka vazduha i nagomilavanje prašine mogu da uzrokuju pregrevanje računara, i to je suštinski jedini razlog zbog kojeg kućište desktop računara ne biste trebali da držite na podu. Sa druge strane, ako redovno čistite prostor oko kućišta i setite se, bar jednom godišnje da izduvate vazduh iz računara, ne morate mnogo da brinete o tome što vam je računar na podu.

Dobra stvar stavljanja kućišta na pod je što ćete osloboditi prostor na stolu, a i ne morate da brinete da će vam ga dete slučajno oboriti sa stola i napraviti nered ili se povrediti. Naravno, ukoliko je kućište na podu, uvek postoji šansa da ćete prosuti šoljicu kafe ili soka na njega, pa sve treba uzeti u obzir pre nego što se odlučite za savršenu poziciju.

Kako se čisti PC
Izvor: YouTube / Greg Salazar

Zavisi i od tipa računara

Ono što nikako ne preporučujemo, posebno sa jačim konfiguracijama je stavljanje kućišta u sto i prostore koji imaju ograničen protok vazduha, jer ćete tako samo pojačati zagrevanje i smanjiti životni vek komponenata računara. Sa druge strane, ako imate mali, moderni, većinom integrisani sistem koji se ne greje mnogo, lokaciju treba birati prema drugim faktorima – izgledu, lokaciji na kojoj kablovi ne smetaju previše i slično.

Gde vama stoji kućište računara? Pišite nam u komentarima.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA