BRZI VODIČ ZA REŠAVANJE WINDOWS PROBLEMA: Kako popraviti instalacije i obrisati programe koji to odbijaju | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BRZI VODIČ ZA REŠAVANJE WINDOWS PROBLEMA: Kako popraviti instalacije i obrisati programe koji to odbijaju

Ukoliko koristite neki od Windows operativnih sistema duže od godinu dana sigurno ste se susreli sa nekim od problema sa instalacijama koje ne funkcionišu ili aplikacijama koje ne možete da obrišete.

  Izvor: SmartLife / Unsplash / Agence Olloweb

Iako je najčešće u pitanju neki banalan problem poput neophodne instalacije DotNet Framework-a, ili nove verzije DirectX, kada su igre u pitanju, često se dešava da neke aplikacije odbijaju da se uklone. Naime, većina aplikacija dolazi sa svojim alatom za uklanjanje – Uninstaller, ali se dešava da i tu nešto pođe po zlu.

Možda će vas zanimati

Da biste razumeli kako to funkcioniše, Uninstaller prosto pamti sve što je aplikacija promenila na računaru - snimila, izmenila i obrisala, kako bi prilikom brisanja sve to bilo uklonjeno i na računaru ne bi ostajali nepotrebni podaci. Nedavno smo pisali o tome kako da se oslobodite podataka koje ne koristite, posebno kada krene da vam fali mesta na sistemskoj particiji.

 Windows 11 aplikacije
Windows 11 aplikacije - redizajn
Izvor: SmartLife / Unsplash / Windows

U svakom slučaju, bilo da je problem sa instalacijom ili brisanjem, prvi korak je konsultacija velikog Google pretraživača. Sa druge strane, nekim korisnicima je uvek lakše da pozovu starijeg brata, druga ili komšiju koji se "razume u računare", nego da potroše 4 i po sekunde na Google pretrazi... ali o tome drugi put.

Program Install and Uninstall Troubleshooter

Kada rezultati na Google ili komšijski mali ne mogu da pomognu, imajte na umu da Microsoft nije samo kompanija koja kupuje velike gejming studije i pravi najpopularniji operativni sistem (koji najčešće ne radi), već i da se trude da njihovi proizvodi funkcionišu onako kako su zamišljeni. Iako narodna izreka kaže: "Kada nešto ne ide, a ti uzmi veći čekić", ovoga puta je bolje da se oduprete tom porivu i probate da problem rešite na neki drugi način.

Možda će vas zanimati

Srećom, za probleme sa instalacijama, Microsoft je napravio poseban alat koji služi samo da rešava probleme nastale u toku instalacija ili uklanjanja programa sa računara. Dovoljno je da kliknete na ovaj link i preuzmete alat koji se zove "Program Install and Uninstall Troubleshooter".

Jednostavan interfejs omogućava vam da odaberete tip problema koji vas muči, a aplikacija će relativno brzo identifikovati problem i potruditi se da ga reši. Ovo je izuzetno korisno ako ste čačkali nešto po Registry sekciji, ili ste brisali neke sistemske fajlove.

U našem slučaju, problem je nastao sa paint.net aplikacijom koja je prilikom brisanja ili ažuriranja prijavljivala grešku i odbijala prelazak na novu verziju ili brisanje. Microsoft alat je uspešno identifikovao problem, rešio ga i nakon toga je sve proradilo.

Windows Update Troubleshooter

Treba da imate na umu da ukoliko problem pravi ažuriranje sistema, ovaj alat vam neće biti od velike pomoći, ali Windows ima u sebi ugrađen poseban alat koji služi za rešavanje problema sa ažuriranjem - "Windows Update Troubleshooter".

Otvorite Start meni i ukucajte "Control", da biste dobili Control panel. Kliknite na ikonicu i u novom prozoru u gornjem desnom uglu u polju za pretragu ukucajte "Update". Odaberite "Find and fix windows update problems" da bi vam se otvorio alat za rešavanje problema sa ažuriranjem.

Možda će vas zanimati

Korišćenje je krajnje jednostavno i alat uglavnom sve radi automatski kako bi rešio probleme koji postoje, bilo sa ažuriranjem na čekanju, nekim koje se nije uspešno obavilo ili nečim trećim.

Program Install and Uninstall Troubleshooter je alat koji radi na Windows operativnim sistemima od 7 do 10, tako da ga možete koristiti na bilo kojim između za uspešno rešavanje problema sa aplikacijama. Za sve ostale probleme, Windows nudi svoj poseban Troubleshooter alat kojim možete rešiti probleme sa bilo kojim drugim problemom poput nadogradnje računara, a čije korišćenje možete pogledati u video snimku ispod.

Ugrađeni Windows alat za rešavanje problema
Izvor: YouTube / Microsoft Helps

Da li ste vi ikada koristili Windows Troubleshooter alat, i zašto ne?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA