RESETUJTE SVOJ BROWSER BAR JEDNOM NEDELJNO: Veoma je bitno, a verovatno toga niste ni svesni | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

RESETUJTE SVOJ BROWSER BAR JEDNOM NEDELJNO: Veoma je bitno, a verovatno toga niste ni svesni

Znamo da imate 20 otvorenih tabova na vašem browseru i da niste sve zapamtili, ali je vrlo bitno da bar jednom nedeljno uradite reset.

  Izvor: SmartLife / Wikipedia

Većina poslovnih i privatnih korisnika polako ali sigurno vrši tranziciju sa desktop na laptop računare, a sa njima i naviku uspavljivanja umesto gašenja računara. Na ovaj način jednostavno možete nastaviti gde ste stali poslednji put kad ste bili ispred računara, bez potrebe da ponovo pokrećete sve aplikacije, a posebno web browser.

Previše tabova - previše resursa

Ljudi su se toliko navikli na ovo da neretko imaju otvorenih preko 20 tabova u svakom trenutku, i da browser isključuju, gase ili resetuju jednom u nekoliko nedelja, ili čak nekoliko meseci. Naravno desi se da aplikacija, bilo da koristite Chrome, Firefox, Edge, Safari, Opera ili neki šesti browser, prosto pukne, neki add on ili stranica napravi grešku i onda nemate izbora. Takođe, kada dođe do neodložnog ažuriranja sistema opet ste stavljeni pred svršen čin, pa hteli-ne hteli, brzo sačuvate najbitnije tabove i pomirite se da ćete se za većinu sigurno ponovo setiti nakon reseta.

Možda će vas zanimati

Ovo konstantno korišćenje browsera bez reseta dovodi do trošenja velike količine sistemskih resursa, koje se samo nagomilava tokom vremena, dodatno vam usporavajući računar. Takođe ne treba zaboraviti ni da vas redovno ažuriranje spasava od neželjenih malicioznih napada koji su sve češći. Razloga je mnogo, ali ipak, proći će verovatno još koja nedelja dok ne raščistite sve tabove koje ste hteli i onda resetujete svoj browser.

Možda će vas zanimati

Resetujte se jednom ili dvaput nedeljno

Naša preporuka je da odaberete dva dana nedeljno kada ćete resetovati svoj browser. Ponedeljak i četvrtak na primer. Da ne biste izgubili sve svoje tabove u procesu, topla je preporuka da odete u podešavanja i da odaberete opciju da nakon reseta nastavite temo gde ste stali.

U Chrome ta opcija je u Settings, pa u On Start-upmeniju odaberete Continue where you left offili prosto podesite da vam se svaki put otvaraju iste stranice opcijom Open a specific page or set of pages.

U Firefox idete na Options, i prva opcija odozgo je Startup. Dovoljno je da štiklirate prvu opciju - Restore previous sessioni nakon reseta će vas dočekati poznati tabovi.

Kod Opera browsera otvorite Settingsi na kraju stranice imate On Startupdeo. Možete odabrati da počnete praznom stranom, da zadržite tabove pre reseta (Retain tabs from previous session) ili da otvorite određene unapred definisane tabove.

Kod ostalih browsera, opcije se nalaze na sličnim mestima i zovu slično, pa ćete ih uglavnom lako pronaći. Imajte na umu da reset ili gašenje browsera ne može da sačuva incognito tabove, šta god da gledate preko njih.

Ažuriranja

Neki od browsera će vas i obaveštavati kada imaju novo ažuriranje. Primera radi kod Chrome će vam se pojaviti tri tačke pored kojih piše Update. Ako piše zelenom bojom, update je pušten u poslednja dva dana. Ako je narandžast, kasnite do 4 dana, a ako je crven, onda bar nedelju dana.

Ako ste prihvatili predlog da bar dvaput nedeljno resetujete browser, topla je preporuka da to uradite i sa celim računarom. Sačuvajte ono što radite, zapamtite bitne stvari i pustite i računar da malo diše. Odmah po resetu ćete videti razliku i kako sve bolje radi kada je manje sistemskih resursa zauzeto.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Pročitajte i ovo:

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aries

Hvala na savetima, a bilo bi dobro da nam malo objasnite i o aplikacijama za poboljšanje zvuka na laptopu.Pozdrav!