"Svet bi za 5 do 20 godina mogao da se suoči sa pokušajem veštačke inteligencije da preuzme vlast!" | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Svet bi za 5 do 20 godina mogao da se suoči sa pokušajem veštačke inteligencije da preuzme vlast!"

Autor Miloš B. Jovanović

Najviše razloga za brigu predstavljaju sistemi veštačke inteligencije koji se koriste u vojne svrhe i koji samostalno mogu da donose odluke o ubijanju ljudi, smatra kum veštačke inteligencije Džefri Hinton

 Džefri Hinton _ Geoffrey Hinton _ Foto Profimedia Chris Young Zuma Press.jpg Izvor: Chris Young / Zuma Press / Profimedia

Softverski inženjer i kompjuterski naučnik Džefri Hinton, čovek koji se smatra kumom veštačke inteligencije (AI), kaže da je veoma zabrinut i da veruje da se svet suočava gotovo sa pretnjom od izumiranja – jer stvara oblik inteligencije koji je bolji od biološke!

Veštačka inteligencija svakako povećati produktivnost i bogatstvo, ističe on, ali će tako zarađen novac ići bogatima, a ne onim ljudima čiji će poslovi zbog upotrebe AI-ja nestati.

"To će biti jako loše za društvo", upozorava Hinton, inače pionir neuronskih mreža koje čine teorijsku osnovu veštačke inteligencije. On iznosi pretpostavku, sa verovatnoćom od 50 odsto, da bi svet u narednih 5 do 20 godina mogao da se suoči sa pokušajem veštačke inteligencije da preuzme vlast.

Hinton je do prošle godine radio u kompaniji Google, ali ju je potom napustio bi slobodnije mogao da govori o pretećim opasnostima od neregulisane veštačke inteligencije.

AI samostalno odlučuje o ubijanju ljudi!

Stručnjak smatra da će zbog svega toga vlasti morati da uspostave "univerzalni osnovni dohodak", kako bi se sprečio ili bar ublažio negativni uticaj veštačke inteligencije na društvenu nejednakost.

To u praksi znači da bi svaki građanin od države mogao da dobija fiksne novčane iznose određene visine, ukoliko dođe do toga da AI preuzme brojne svakodnevne poslove. Država bi tada svima plaćala određenu platu, bez obzira na to kolikim sredstva sami raspolažu.

Najviše razloga za brigu predstavljaju sistemi veštačke inteligencije koji se koriste u vojne svrhe i koji samostalno mogu da donose odluke o ubijanju ljudi, smatra Džefri Hinton i dodaje da je potrebno usvajanje dokumenta sličnog Ženevskim konvencijama kako bi upotreba veštačke inteligencije u ratu bila regulisala.

On, međutim, ne veruje da će do toga doći pre nego što se dogode neke "vrlo gadne stvari", pa bi zbog toga najbolje bilo da se upotreba veštačke inteligencije u vojne svrhe u potpunosti zabrani, zaključio je Hinton.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:44
Da li će nas veštačka inteligencija zameniti?
Izvor: Kineska medijska grupacija
Izvor: Kineska medijska grupacija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 7

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mare

Ako može AI da požuri malo, nemamo mi 20 godina za gubljenje.

Mrcela

@Mare Realno! E, da nas Bog malo pogleda i da to ubrza. Ali, ne treba zaboraviti da vestacku inteligenciju ipak kontrolise onaj na cijim serverima se nalazi i da je podlozna manipulacijama.

beogradska seljačina

Nema veze, promenićemo paradigmu i lansirati Novi projekat koji iskače iz kutije i gleda na svemir iz žablje perspektive.