Stručnjaci predviđaju: Ove 4 stvari možemo očekivati od veštačke inteligencije u 2024. godini | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stručnjaci predviđaju: Ove 4 stvari možemo očekivati od veštačke inteligencije u 2024. godini

Veštačka inteligencija je 2023. započela transformaciju "svakog ćoška" tehnološke industrije, pa je verovatnoća da će ova ubrzana tehnološka revolucija u 2024. "stisnuti kočnicu" gotovo nikakva

 ChatGPT, Open AI, četbot Izvor: Pixabay

Godina koja je počela enormnim usponom ChatGPT-a, najbrže rastuće aplikacije svih vremena, završila se dolaskom Gemini-ja, Google-ovog odgovora na izuzetno uspešan OpenAI-jev model veštačke inteligencije.

I upravo je veštačka inteligencija u 2023. godini započela transformaciju ili gotovo potpuno transformisala gotovo svaki "ćošak" tehnološke industrije, istovremeno podstičući strahove od "scenarija apokalipse".

Verovatnoća da će ova sfera ubrzane tehnološke revolucije u 2024. godini "stisnuti kočnicu" je gotovo nikakva, jer sve upućuje na to da će AI sve više i sve brže postajati sve veći deo naših života. A trka za OpenAI krunu između glavnih "igrača", od Google do Ilona Maska, biće sve žešća i sve intenzivnija.

Ugledni portal Business Insider sastavio je listu od četiri velika predviđanja za dalji razvoj veštačke inteligencije u 2024. godini, u kojoj bi pomenuti OpenAI mogao da se suoči sa ozbiljnim izazovima.

1. AI će biti svuda oko nas

Google je prošlu godinu završio lansiranjem svog AI modela Gemini, za koga tvrdi da je potpuno dostojan rival OpenAI-jevom GPT-4, dok za ovu godinu planira njegovo dalje usavršavanje i razvoj naprednijih verzija.

Svakako, i OpenAI će nastaviti sa daljim razvojem svog AI alata. U planu je i pokretanje GPT prodavnice putem koje će korisnici sami moći da razvijaju i prodaju sopstvene verzije ChatGPT aplikacije.

U 2024. godini generalno možemo da očekujemo masovnu upotrebu AI alata, budući da će ta tehnologija biti implementirana u brojne proizvode koji se već svakodnevno koriste, i tako postajati sve prihvaćenija, smatra stručnjak za veštačku inteligenciju i AI bezbednost Čarls Higins.

2. "Disanje za vratom" OpenAI-ju

ChatGPT je u 2023. mnogima postao sinonim za veštačku inteligenciju, a uporedo sa njim, tokom godine su predstavljani brojni novi AI modeli i alati.

Konkurencija je postala sve jača: Google-ov Gemini, Grok Ilona Maska, na svom GPT-4 modelu radi i kompanija Meta, Microsoft lansirao Copilot... a i prostor nekadašnje Jugoslavije je dobio svoj prvi jezički AI model – YugoGPT.

ChatGPT, odnosno njegove performanse, sa druge strane, sve češći su predmet kritika sa raznih strana, pa je čak i OpenAI objavio da će istražiti tvrdnje da se njihov chatbot "ulenjio". Takvo nepredvidivo ponašanje ChatGPT-a dodatno ukazuje na to kolika je AI još uvek nepoznanica, kao istovremeno i način na koji se ponašaju jezički modeli.

Šta je veštačka inteligencija?
Izvor: YouTube / Simplilearn

3. Bitka AI-ja u autorskih prava

Nedavne tužbe lista New York Times protiv kompanija Microsoft i OpenAI, zbog neovlaštenog treniranja veštačke inteligencije upotrebom njihovog sadržaja, pravi su primer toga o kakvim se potencijalnim problemima ovde zapravo radi.

A ta tužba nije jedina, pošto je tužbu protiv OpenAI-ja podigla i glumica Sara Silverman, dok je fotografska agencija Getty Images, iz istog razloga kao i njujorški list, podigla tužbu protiv tehnološke kompanije Stability AI.

Stručnjak za autorska prava Andres Guadamuz veruje da će 2024. doneti nekoliko presuda po pomenutim ili sličnim presudama, koje bi mogle da "razjasniti stvari" u vezi sa odnosom postupka treniranja veštačke inteligencije i autorskih prava. Ipak, on smatra da će do potpunog sređivanja stvari u ovoj oblasti proći i do pet godina.

 Grok _ chatbot _ Foto Twitter elonmusk.jpg Izvor: Twitter / elonmusk

4. Regulativa hitno neophodna

Dogovor o uvođenju regulative u oblast veštačke inteligencije na nivou Evropske unije je postignut. U Sjedinjenim Američkim Državama, međutim, i dalje traju rasprave oko načina na koji bi ovu tehnologiju trebalo regulisati.

Stručnjaci smatraju da se to 2024. godine mora promeniti, s obzirom na to da veštačka inteligencija već utiče na širok spektar poslova. Strahovi takođe rastu i zbog uticaja AI generisanog sadržaja u stvarnom svetu.

I dok je, sa jedne strane, svima jasno da bi neka pravila i ograničenja trebalo da postoje kako razvoj AI-ja zaista ne bi krenuo u pogrešnom smeru, istovremeno je prisutan strah da bi donošenje preterano restriktivnih zakona moglo da utiče na smanjenje broja tehnoloških inovacije, a samim tim i konkurentnosti na tržištu.

BONUS VIDEO: 

Kako veštačka inteligencija transformiše naš rad na kopjuterima i softver koji koristimo
Izvor: YouTube / Google DeepMind

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA