Vlastima zabranjen biometrijski nadzor, ChatGPT "mora da kaže odakle mu informacije": Evropa dogovorila pravila za AI | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlastima zabranjen biometrijski nadzor, ChatGPT "mora da kaže odakle mu informacije": Evropa dogovorila pravila za AI

"Evropa se pozicionirala kao pionir, shvatajući važnost svoje uloge kao one koja postavlja globalne standarde. Ovo je, verujem, istorijski dan", istakao je komesar EU za unutrašnja tržišta Tijeri Breton

 Kamere _ nadzor _ CCTV _ Foto Pixabay.jpg Izvor: Pixabay

Evropa je dobila prvi pravni akt koji reguliše upotrebu veštačke inteligencije (AI). Privremeni dogovor o "značajnim pravilima Evropske unije koja regulišu upotrebu veštačke inteligencije", postignut u petak, regulišu sisteme koji koriste AI u obradi podataka i informacija, kao što je ChatGPT, kao i upotrebu veštačke inteligencije od strane vlada u biometrijskom nadzoru.

Ovim političkim sporazumom, EU utire put ka tome da postane prva velika svetska sila koja je donela zakone kojima se reguliše veštačka inteligencija, konstatuje agencija Reuters.

Sporazum zahteva da osnovni AI modeli, kao što su ChatGPT i sistemi veštačke inteligencije opšte namene (General purpose AI – GPAI) budu usklađeni sa obavezama transparentnosti pre nego što dospeju na tržište. To podrazumeva izradu tehničke dokumentacije, poštovanje Zakona o autorskim pravima EU i detaljne informacije o sadržaju koji AI koristi za obuku.

Sporazum zabranjuje kognitivno-bihejvioralnu manipulaciju (npr. zamene ličnostu u deepfake animacijama), neciljano uklanjanje slika lica sa interneta ili CCTV snimaka, kao i društveno rangiranje i sisteme biometrijske kategorizacije kojima bi se moglo doći do zaključaka o nečijim političkim, verskim, filozofskim uverenjima, ili seksualnoj orijentaciji i rasi.

Vlastima je dozvoljeno da koriste biometrijski nadzor u realnom vremenu u javnim prostorima samo u slučajevima kada dolazi do žrtava određenih zločina, kod sprečavanja stvarnih, sadašnjih ili predvidivih pretnji, kao što su teroristički napadi, kao i u potrazi za osobama osumnjičenim za najteža krivična dela, preneo je Reuters.

"Evropa se pozicionirala kao pionir, shvatajući važnost svoje uloge kao one koja postavlja globalne standarde. Ovo je, verujem, istorijski dan", izjavio je evropski komesar za unutrašnja tržišta Tijeri Breton.

Dogovor između zemalja članica Evropske unije i članova Evropskog parlamenta postignut je nakon skoro 15 sati pregovora, koji su usledili nakon skoro 24-časovne debate od prethodnog dana. Dve strane bi detalje razgovora trebalo da objave u narednim danima, što bi moglo da promeni konačni oblik budućeg zakona.

BONUS VIDEO:

Brus Vilis deepfake reklama
Izvor: NowThis News

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA