Hoće da "zauzdaju" veštačku inteligenciju, nikako ne mogu da se dogovore kako | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hoće da "zauzdaju" veštačku inteligenciju, nikako ne mogu da se dogovore kako

Evropski parlament je predlog zakona koji reguliše upotrebu veštačke inteligecije odobrio u maju, ali pomaka ka njegovom usaglašavanju između tog tela, Evropskog saveta i Evropske komisije još uvek nema

  Izvor: MONDO / PixaBay

Osnovni modeli veštačke inteligencije (AI), kakav je ChatGPT organizacije OpenAI, čiji rad podržava njen vlasnik kompanija Microsoft, predstavljaju inteligentne sisteme obučavane na velikim skupovima podataka.

Njihova sposobnost učenja iz novih podataka omogućava im da obavljaju brojne i raznovrsne zadatke. Međutim, ono što brine zakonodavce i regulatore širom sveta je pitanje: Šta bi se deslio ako bi se AI otrgao kontroli?

A oni koji o tome odlučuju na nivoi Evropske unije ne mogu da nađu zajedničko rešenje kako da, u okviru pravne regulacije nastale sa ciljem da zadrži AI pod kontrolom, regulišu sisteme kakav je ChatGPT, navela je agencija Reuters, pozivajući se na šest neimenovanih izvora.

Evropski pregovarači se zato sastaju, pred sutrašnje završne razgovore o "temeljnim modelima" ili generativnoj veštačkoj inteligenciji, temama koje su postale glavna prepreka u pregovorima o evropskom zakonu o AI, rekli su izvori Reuters-a, koji su odbili da budu imenovani.

Posle pregovora koji su trajali dve godine, Evropski parlament je predlog zakona odobrio u maju. Ostalo je još da taj nacrt konačno bude dogovoren između predstavnika Evropskog parlamenta, Evropskog saveta i Evropske komisije.

BONUS VIDEO:

Shoon igra koju je kreirala veštačka inteligencija VIDEO
Izvor: Nao_u

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA