4 najbolje aplikacije za praćenje zemljotresa | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

4 najbolje aplikacije za praćenje zemljotresa

Želite da se informišete ili primate upozorenja o zemljotresima u svojoj blizini ili svetu? Predstavljamo vam četiri najbolje aplikacije za tu namenu.

 4 najbolje aplikacije za praćenje zemljotresa i upozoravanje Izvor: Smartlife

Nažalost, prirodne katastrofe i zemljotresi su surova realnost sveta u kojem živimo. Dok Turska i Sirija broje desetine hiljada žrtava i ogromnu materijalnu štetu usled serije zemljotresa, tlo takođe podrhtava u Rumuniji, Grčkoj, ali i u Kraljevu. Zato je vrlo korisno ostati obavešten o ovim događajima, a najbrži način za to je putem aplikacija na pametnim telefonima.

Iako Google u svoj Android operativni sistem integriše sistem upozorenja o zemljotresima, ova funkcija još uvek nije široko rasprostranjena, pa nam preostaje da se oslonimo na aplikacije treće strane kako bismo pravovremeno bili informisani o potresima u našoj blizini. Zato vam predstavljamo četiri najbolje aplikacija za praćenje zemljotresa:

LastQuake

Ova lista nema jasnog pobednika, ali ukoliko bismo morali da izdvojimo jedan servis iznad ostalih, onda bi to svakako bio LastQuake, projekat Evromediteranskog seizmološkog centra. Osim zvaničnog sajta koji je dostupan za informisanje o potresima širom sveta, korisnicima je na raspolaganju i aplikacija za pametne telefone koja nudi iste funkcionalnosti.

Korisnici mogu da sami prijavljuju zemljotrese, kao i da sa ostalim korisnicima dele iskustva u komentarima, a aplikacija će sve one koju su je instalirali obavestiti o podrhtavanju unutar podešenog poluprečnika.

Ruku na srce, aplikacija izgleda prilično zastarelo, ali sve dok je jednostavna za korišćenje, funkcionalna i ažurna, ovaj aspekt joj je veoma lako oprostiti.

My Earthquake Alerts

Kao što joj samo ime kaže, My Earthquake Alerts prati zemljotrese širom sveta i o tome obaveštava svoje korisnike. Prema onome što smo mogli da vidimo, prilično je ažurna, pa ne morate brinuti da vas neće obavestiti o nekom zemljotresu koji se dogodi u blizini.

Dizajn aplikacije je možda i najpregledniji u odnosu na ostale servise ovog tipa, ali ono što zameramo My Earthquake Alerts-u jeste nedostatak komentara.

Earthquake App

Još jedna korisna i dobro dizajnirana aplikacija pomoću koje možete pratiti zemljotrese je Earthquake App. Potresi su prikazani u formi kartica na početnoj strani - prvo oni u blizini, a zatim i najznačajniji u svetu.

Na raspolaganju je i vrlo korisna mapa koja nudi čistiji pregled u odnosu na druge aplikacije zahvaljujući pametnom grupisanju potresa radi lakše navigacije.

Eartquakes Tracker

Ubedljivo najružnija i najkomplikovanija aplikacija na našoj listi je Eartquakes Tracker. Međutim, iako ova aplikacija na prvi (a i na drugi) pogled odbija korisnike svojim izgledom, u pitanju je jedno od najkorisnijih rešenja ukoliko ste voljni da istrpite pomalo nepregledne liste i ikonice za koje niste sigurni šta predstavljaju.

Svojim korisnicima dozvoljava da vrlo precizno filtriraju i pretražuju podrhtavanje tla u svetu, kao i da do tančina podese koja obaveštenja žele da primaju, a mogućnost detekcija cunamija je samo bonus. Naravno, cunamiji nisu opasnost u Srbiji, ali ova funkcionalnost može biti vrlo korisna onima koji putuju u rizična područja.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

beogradska seljačina

Biće Quake 2.