POPULARNI SAJTOVI PRATE SVE ŠTO PIŠEMO: Čuvajte svoju privatnost na internetu, znaju čak i šta smo obrisali | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POPULARNI SAJTOVI PRATE SVE ŠTO PIŠEMO: Čuvajte svoju privatnost na internetu, znaju čak i šta smo obrisali

"Mislili smo da ćemo naći, možda, par stotina stranica koje prikupljaju e-mail adrese pre dobrovoljnog podnošenja, ali ovo je daleko nadmašilo naša očekivanja"

 tastatura Izvor: Pexels

Istraživanje sprovedeno od strane univerziteta u Najmegenu i Lozani je otkrilo da čak 1844 popularna veb sajta prikuplja e-mail adrese svojih evropskih posetilaca bez njihove dozvole.

Istraživači su primetili da podatke, u većini slučajeva, ne prikuplja sama veb stranica, već to čine marketinške i analitičke usluge treće strane.

Možda će vas zanimati

“Ako postoji Podnesi dugme na formularu, razumno je očekivati da ono nešto radi kada se pritisne“, kaže Gineš Akar, jedan od istraživača. “Otkrili smo da su uneti podaci korisnika prikupljeni i pre nego što pritisnu dugme. Ovi rezultati su nas veoma iznenadili. Mislili smo da ćemo naći, možda, par stotina stranica koje prikupljaju e-mail adrese pre dobrovoljnog podnošenja, ali ovo je daleko nadmašilo naša očekivanja“.

Tim je analizirao 100.000 najpopularnijih veb strana, upoređujući scenarije korisnika koji su se konektovali iz Evrope i SAD. Analizom je utvrđeno da 52 stranice, putem treće strane, prikupljaju i podatke o lozinkama pre podnošenja.

Treća strana je uključivala i rusku kompaniju Yandex. Ipak, ovaj problem je rešen otkako ih je tim kontaktirao o svojim saznanjima.

Prema istraživanju, e-mail adrese su prikupljane kroz metode slične keylogger-u, malicioznom programu koji snima sve što korisnik piše. Kako stručnjaci navode, metoda prikupljanja je varirala od slučaja do slučaja – nekad je prikupljano sve što se zapiše, čak i obrisane greške, a nekada samo finalni zapis. Asuman Senol, jedan od istraživača u timu, je dodao da neki sajtovi počinju da prikupljaju vaše podatke onog momenta kada kliknete na polje za unos.

Stručnjaci su takođe otkrili da su Meta Pixel i TikTok Pixel, marketinški tragači za praćenje korisnika i prikazivanje oglasa, prikupljali e-mail adrese korisnika. Čak 7739 sajtova je odavalo podatke evropskih korisnika kompaniji Meta.

Savet Smartlife redakcije svima je da povedu računa o svojoj privatnosti na internetu. Prema studiji, u formularima upisujte samo podatke koje ste voljni da podelite. Možete i da instalirate dodatke za vaš internet pregledač, kao što je PrivacyBadger, i u velikoj meri sprečite treće strane da vas prate dok surfujete internetom. Naravno, savetujemo vam i da koristite VPN, kako bi osigurali svoju anonimnost.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrčela

Kada ste u nekom browseru, CTRL+SHIFT+DELETE vam moraju postati navika, jednostavno moraju. Ali, ljudi nisu spremni da se odreknu sacuvanih lozinki, mrzi ih da se uloguju svaki put.