MICROSOFT EDGE DOBIJA VPN: Besplatno jedan gigabajt, a cenu još uvek čekamo | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MICROSOFT EDGE DOBIJA VPN: Besplatno jedan gigabajt, a cenu još uvek čekamo

I ovaj browser pridružuje se grupi sa VPN mogućnostima.

 Edge browser Izvor: SmartLife / Marko Nešović / Edge

Imamo ludu sreću da su velike kompanije izrazito zabrinute za našu privatnost, pa raznoraznih zavesa protiv radoznalih očiju ne manjka.

Pregledači interneta kao što su Opera i Brave već imaju VPN enkripciju u svom arsenalu, dok je putem ekstenzija ona dostupna i ostalim Chromium programima - Chrome, Vivaldi itd.

Možda će vas zanimati

Ekipi pregledača se pridružuje i Microsoft koji, kako je obelodanjeno na njegovom blogu, isto planira i za Edge, a projekat je još uvek u ranoj, Preview fazi razvoja, pa ga nema ni u Canary niti Dev verzijama programa.

Tzv. Microsoft Edge Secure Network kuje se u saradnji sa američkim internet provajderom Cloudflare, koji se obavezao da one opšte korisničke podatke vezane za tehničku dijagnostiku neće na svojim serverima čuvati duže od 25 sati nakon poslednjeg logovanja.

Valja napomenuti i to da ćete ovu pogodnost moći da koristite tek nakon što se prijavite na svoj MS nalog. Dakle, svoje podatke svakako predajete nekome.

Osim toga, usluga neće biti besplatna.

Prvi gigabajt ostvarenog saobraćaja dostupan je svim korisnicima, dok će se sve preko toga naplaćivati. Koliko - to još uvek nije precizirano.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrčela

Tačno, jako su zabrinuti za našu bezbednost. ;-) VPN vam neće pružiti bezbednost, jer nije namenjen za te stvari. Sve što može he da vam uspori brzinu. Uh, sad opet na početak. Ajde detaljno ću. Prvo je nastao SMB protokol, to je LAN, za uredjaji budu povezani u lokalnoj mreži, a sa ogromnom svrhom nije omogućeno da LAN-u imate pristup sa interneta, jer bi nastao haos. Druga i ključna stvar je da su provajderi počeli da drže korisnike iza NAT-a, jer je jeftinija varijanta, a samim tim ne možete primati ulazne konekcije, znači ne možete uspostaviti mrežu između dva uređaja, bez posrednika. Tananana, rođen je VPN. VPN je zamišljen da umrežite uređaje, ali putem interneta, gde bi se na posredniku razmenjivale informacije i dobila bi se neka vrsta umrežavanja, ali sporijeg. Vremenom je rešeno da se VPN malo zaštiti; dodata je enkripcija. To je sve. Pravi protokol, koji je pravljen za ovu vrstu bezbednosti je Proxy. Pravljen je da sakrije onoga ko šalje, ali nije se gubilo na brzini. Medjutim, napravljen je propust i omogućeno je da Proxy protokol može sa bude prepoznat, pa samim tim i blokiran. Sledeći i ogroman problem Proxy-ja je što se mnogo zloupotrebljava, jer je brz, pa se vrše napadi preko njega, pa je često usporen, nepoželjan pa i blokiran. Poslednjih godina cim vidite da neko koristi Proxy sigurno znači da "muti" nešto. VPN je izvikana stvar, predstavlja se da je nešto što nije, sve dok ljudi ne razumeju marketing će raditi svoje. Ako baš želite da koristite VPN, nemojte plaćati mnogo novca. Za par dolara (3-4) mesečno možete imati svoj VPN server sa 20TB protoka. Nije teško da se podesi, a možete dodati koliko hoćete korisnika. Ako ste gamer i imate društvance, možete podesiti svoj VPN server i igrati igrice u LAN mreži. Može da bude malo lag-a, ali to je VPN. ;-)