KORISTITE MESSENGER? Ne šaljite poruke na ovaj način, dokazano je da nisu bezbedne! | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KORISTITE MESSENGER? Ne šaljite poruke na ovaj način, dokazano je da nisu bezbedne!

Ako koristite Messenger aplikaciju ovo je tip poruke, koju ne bi trebalo da šaljete nikome!

  Izvor: MONDO / Marko Čavić

Ukoliko ste jedan od više od milijardu korisnika Messenger aplikacije, onda bi trebalo da znate šta ne bi trebalo da radite u toj aplikaciji.

Za razliku od Viber ili Telegram aplikacija, Messenger nema zaštitu tj. enkripciju s kraja na kran (end-to-end encription) i o tome bi svaki korisnik trebalo da vodi računa.

Možda će vas zanimati

Američki list The Forbes čak savetuje da bi trebalo bataliti Messenger i koristiti neku drugu platformu za dopisivanje, ali verujemo da je to drastična mera i da će mali broj korisnika zaista i poslušati taj savet.

Umesto napuštanja verovatno je korisnije da znate rizike kojima vas aplikacija izlaže, pa da svoje korišćenje uspostavite u skladu s tim ubuduće.

The Forbes navodi da nije novost to što Facebook sve korisnike redovno špijunira na različite načine, ali jeste novost da sve ono što pošalju preko Messenger aplikacije Facebook i preuzima i čuva na svojim serverima.

Tim istraživača u domenu bezbednosti aplikacija, koji je otkrio da iOS preuzima kopirane stvari iz otvorenih aplikacija i sigurnosnu manu TikTok aplikacije, koju je TikTok tim posle ispravio, sad su dokazali da Facebook preuzima korisničke podatke i skladišti ih na svojim serverima, radi istraživanja. Facebook koristi tzv. link preview opciju za špijuniranje korisnika.

Link preview omogućava da korisnik, koji prima dokument, link do neke veb lokacije, servisa ili sajta, kao i druge sadržaje vidi pre, nego što klikne na njih. Da bi se to desilo putanja od linka mora da ode do te lokacije, servisa ili sajta, vrati se i prikaže korisniku, a upravo taj put je kritičan i otkriva privatne podatke korisnika i njegovu lokaciju, zaključili su istraživači.

Aplikacije, koje svakako štite korisnika su Signal, koji jedini nudi opciju da se isključi tzv. link preview poslatog sadržaja, a uz Signal bezbedni su i Viber, iMessage, Telegram, WhatsApp, TikTok i WeChat, koji svi automatski poseduju enkripciju s kraja na kraj.

Problem s Messenger-om je to što u sve ovo upliće Facebook servere i ne komunicira direktno sa poslatim sadržajem, nego svaki link, koji se šalje ide na Facebook server, tamo se obrađuje, pušta dalje do cilja tj. adrese na internetu, tamo se stvara prikaz poslatog sadržaja, koji se potom preko servera isporučuje do korisnika, kojem je link preview namenjen. Taj put nije siguran niti zaštićen i osim privatnih podataka oba korisnika moguće je da bude izložena i IP adresa i lokacija oba korisnika.

Facebook je brzo odgovorio na ove dokazane tvrdnje i rekao da sve što rade, rade u skladu sa Politikom poslovanja na koje svaki korisnik pristaje, pre svega. Dodali su i to da oni ne čuvaju podatke korisnika i da se na serveru zadržavaju samo tokom transfera od korisnika do cilja, pa do korisnika, kojem se neki link isporučuje.

Rešenje za sve što smo opisali je u galeriji ispred, ali pročitajte i sve ostale detalje!

Rešenje za bezbedan Messenger

Ono što raduje jeste činjenica da postoji opcija za bezbedno slanje linkova i u Messenger aplikaciji, a to je - Secret Conversations. Messenger u okviru tajnih četova nema link preview i ako šaljete bilo šta, osim teksta, smajlija i sličica u Messenger porukama - trebalo bi da ih šaljete u Secret Conversations opciji.

Tu se misli na slike, video, glasovne poruke, dokumenta, linkove, adrese i sve što inače ima link preview opciju. Messenger Secret Conversations su jedini enkriptovani i zaštićeni od pogleda loših okica ili sistema.

Dakle, ne morate da napustite Messenger, samo promenite naviku slanja fajlova kroz uobičajene četove, koji nisu enkriptovani.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA