MESSENGER DONOSI NOVE FUNKCIJE U ENKRIPTOVANE PORUKE: Kad sličice dopunjuju ono što želimo da kažemo | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MESSENGER DONOSI NOVE FUNKCIJE U ENKRIPTOVANE PORUKE: Kad sličice dopunjuju ono što želimo da kažemo

Među novinama su se našle različite korisne opcije koje olakšavaju razmenjivanje poruka s porodicom i prijateljima, a tako da se sa enkripcijom ništa ne gubi.

  Izvor: SMARTLife / Facebook

Facebook je nedavno najavio nova ažuriranja za Messenger, a u pitanju su sveže opcije za poruke s end-to-end enkripcijom.

Radi se o mogućnostima koje su već omiljene u standardnoj Messenger komunikacije, a sada stižu i u enkriptovane poruke.

Možda će vas zanimati

Zbog sve većeg broja cyber napada u kojima se otimaju osetljive informacije o korisnicima, važno je da se pronađu bezbedni načini za komunikaciju, a Messenger radi upravo to.

Među novinama su se našle različite korisne opcije koje olakšavaju razmenjivanje poruka s porodicom i prijateljima, a tako da se sa enkripcijom ništa ne gubi.

Dobili smo grupne poruke i video pozive s end-to-end enkripcijom, a tu su i glasovni pozivi s istim nivoom bezbednosti. Kompanija je s testiranjem enkriptovanih grupnih četova počela još 2021. godine, a funkcija je sada dostupna svima. To znači da korisnik može da izabere da se s prijateljima povezuje na siguran način, preko poruka koje niko osim njih ne može da čita.

Tu su i obaveštenja o skrinšotovima – korisnik dobija obaveštenje kada neko napravi print screen nestajuće poruke, budući da poruka nestaje upravo da niko drugi nakon toga ne bi mogao da je vidi. Važno je da se svako u okviru neke enkriptovane komunikacije oseća sigurno, a skrinšotovi igraju veliku ulogu u potencijalnom narušavanju te sigurnosti.

Pored bezbednosnih, tu su i estetska poboljšanja, na primer poruke s GIF i stiker elementima. Ako je neka komunikacija enkriptovana, to ne znači da joj nisu potrebni smajliji i druge sličice kojima se korisnici bolje izražavaju. S njima stižu i reakcije – mogućnost da se na neku poruku reaguje bez direktnog odgovora, jer i srce nešto znači.

Messenger nestajuće poruke
Izvor: Smart Life/ @Fides Tutorial

Replay funkcija je takođe korisna, a sada postoji i s end-to-end enkripcijom – dovoljno je da korisnik pritisne i zadrži poruku na koju želi da odgovori, pa da odgovor sadrži i kopiju originalne poruke. Tu je i mogućnost forvardovanja, opcije za sređivanje videa koji se pripajaju porukama, te druga poboljšanja koja garantuju sigurnu komunikaciju, ali i više načina da se dopuni razgovor s bliskim osobama.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rizik

Kako da vam verujemo da ne možete da pristupite sadržaju, FB? Vi ste izraziti faktor rizika ovde.

True blue

Neka hvala, FB i Messenger neće na telefon.