SPOTIFY UKLANJA MUZIKU NILA JANGA: Sukob zbog dezinformacija o vakcinama protiv korone | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPOTIFY UKLANJA MUZIKU NILA JANGA: Sukob zbog dezinformacija o vakcinama protiv korone

Rogan je bivši televizijski voditelj, komičar, glumac i sportski komentator, a New York Times njegov podcast The Joe Rogan Experience svrstava među najpopularnije medijske sadržaje na planeti.

Muzička streaming platforma Spotify počela je da uklanja muziku Nila Janga, a nakon što je odbila da obriše podcast Džoa Rogana koji, kako tvrdi muzičar, „širi dezinformacije o vakcinama protiv aktuelnog korona virusa“.

Rogan je bivši televizijski voditelj, komičar, glumac i sportski komentator, a New York Times njegov podcast The Joe Rogan Experience svrstava među najpopularnije medijske sadržaje na planeti.

Možda će vas zanimati

Svrstava se i među najslušanije Spotify sadržaje – Rogan je s kompanijom 2020. godine potpisao ugovor na 100 miliona dolara, nakon čega je platforma dobila ekskluzivno pravo da emituje njegov podcast.

Tu bi se priča završila, da Nil Jang pre nekoliko dana nije poslao otvoreno pismo menadžeru, u kojem je između ostalog spomenuo da Rogan širi dezinformacije o pandemiji, što bi moglo da bude pogubno zbog uticaja koji ima.

Svaku The Joe Rogan Experience epizodu posluša oko 11 miliona korisnika, a Jang je u svom pismu istakao da Spotify mora da ograniči širenje neproverenih informacija. Pored toga je zatražio da se sva njegova muzika ukloni s platforme ukoliko podcast ostane – „Mogu da imaju Rogana, ne obojicu“, rekao je na kraju.

Spotify je nakon toga potvrdio da će muzika biti uklonjena, a usput su istakli da moraju da vode računa i o bezbednosti korisnika, ali i o slobodi kreatora sadržaja. Rečeno je i da su do sada uklonili oko 20 hiljada podcast epizoda koje su sadržale lažne vesti o tekućoj pandemiji, ali ne i Roganove sadržaje.

Eksperti ističu da je Rogan od početka pandemije u svojim emisijama više puta podelio pogrešne informacije koje su u vezi s COVID-19 situacijom, a Nil Jang nije jedini koji se pobunio protiv toga – od početak januara 2022. godine na adresu Spotify platforme su stigla otvorena pisma 270 lekara, naučnika, profesora i drugih medicinskih radnika, koji su izrazili zabrinutost zbog pogrešnih informacija koje mogu da se čuju u Roganovim emisijama.

Nil Jang i Spotify
Izvor: Smart Life/ @CNBC

Ističe se da ovo nije samo medicinsko pitanje, već i sociološko, budući da dezinformacije utiču na stanje u društvu, a Spotify kao popularna streaming platforma snosi deo odgovornosti. Jang je kasnije rekao i da je "Spotify postao mesto dezinformacija koje ugrožavaju živote", te dodao da se "laži prodaju za novac".

Muzičar je na kraju istakao i da se preko platforme Spotify emituje 60% njegove muzike, zbog čega je ovo veliki gubitak za njega i njegovu muzičku kuću. Odluku ipak nije promenio.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

Otkad su Eriku Kleptonu od "toga" ruke otkazale i posvađao se sa celom familijom..