MASKA SA PAMETNIM SENZOROM: Uređaj prati zdravstveno stanje korisnika u realnom vremenu | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MASKA SA PAMETNIM SENZOROM: Uređaj prati zdravstveno stanje korisnika u realnom vremenu

FaceBit se napaja preko male baterije, ali može da koristi i druge izvore energije – snagu disanja, telesnu temperaturu korisnika, kretanje, te solarnu energiju.

 Zaštitna maska Izvor: Smart Life/ @Northwestern

Zaštitne maske su postale sastavni deo života građana širom sveta, pa je sasvim logično da je neko poželeo da ih učini pametnijim – Razer na primer prodavao Zephyr pametne maske s ventilatorima i USB-C, dok su maske nekih drugih proizvođača imale i slušalice, te druge dodatke koji nisu nužno u vezi sa zdravljem.

Sada je tu i senzor FaceBit, koji uz pomoć magneta može da se pričvrsti na bilo koju masku, nakon čega u realnom vremenu prati disanje, broj otkucaja srca, dužinu nošenja maske, a može da izračuna koliko je dobro maska pripijena uz lice.

Informacije se potom šalju na prilagođenu aplikaciju na pametnom telefonu, koja korisnika obaveštava kad dođe do nekog problema – povećanog broja otkucaja srca, ili nepravilnog nošenja maske.

FaceBit se napaja preko male baterije, ali može da koristi i druge izvore energije – snagu disanja, telesnu temperaturu korisnika, kretanje, te solarnu energiju.

Dodatak za masku je proizvela kompanija Northwestern, a kreatori ističu da je najpre namenjen zdravstvenim radnicima. Maska može da se nosi nedelju do dve dana, bez potrebe za punjenjem baterije. Utvrđeno je da je tačnost podatka slična onoj koju imaju podaci prikupljeni uz pomoć kliničkih uređaja.

Budući da stresni događaji mogu da izazovu fiziološke reakcije, uključujući ubrzano disanje, FaceBit te informacije može da koristi kako bi upozorio korisnika da napravi pauzu, ode u šetnju ili duboko udahne kako bi se smirio.

FaceBit običnu masku pretvara u pametnu
Izvor: Smart Life/ @Northwestern

Većina maski je napravljena za jednokratnu upotrebu, što je tokom pandemije postao problem, budući da se odlažu neodgovorno. Upravo se zbog toga povećao broj proizvođača koji traže druga rešenja, među njima i pametne maske koje funkcionišu tako što se menjaju filteri, te drugi elementi koji im produžavaju vek trajanja.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Upiši ime

Maska u trenutku signalizira neophodnost primene klistira iz zdravstvenih razloga, izum koji smo čekali stolećima!

Beogradska seljačina

U prevodu ne zaslužujemo ni vazduh koji dišemo.

Najnovije

Uređaji

Testovi