NAJNOVIJI PODACI: Telefoni koji najviše zrače, a prodaju se i kod nas | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJNOVIJI PODACI: Telefoni koji najviše zrače, a prodaju se i kod nas

Većina modela sa liste na neki način dostupna je i u Srbiji.

  Izvor: MONDO portal.

Većini današnjih korisnika telefon je nadohvat ruke tokom celog dana.

Nosimo ga u džepu dok šetamo ili smo na poslu, non-stop nam je u rukama ili na licu dok telefoniramo, a mnogi i dalje drže telefon tik uz glavu dok spavaju (i to na punjaču - oh, kako greše)…

Možda će vas zanimati

Neki korisnici s pravom se pitaju - ako su nam telefoni stalno toliko blizu i tokom tako dugog perioda dana, da li postoji opasnost od zračenja na duge staze?

Iako nijedno dosadašnje istraživanje nije jasno potvrdilo da zračenje telefona, koje nepobitno postoji, izaziva bilo kakve loše posledice po zdravlje ljudi, liste telefona koji najviše zrače uvek su bile vrlo popularne, iako se, sigurni smo, niko ne odlučuje na kupovinu telefona baš po njima.

Nemačka federalna kancelarija za zaštitu od radijacije (Bundesamt für Strahlenschutz) objavila je veliku bazu podataka o zračenju telefona u kojoj se nalaze novi i stari modeli smartfon uređaja i količina zračenja koju svaki od njih emituje. Ovo regulatorno telo navodi da je granična tj. dozvoljena vrednost zračenja koju telo korisnika apsorbuje 0,60 W/kg. Imajući to u vidu spisak uređaja na Statista listi jasno pokazuje da telefoni s nje više nego udvostručuju tu vrednost.

Važno je napomenuti i to da je zračenje mereno kad je telefon prislonjen na uvo, a podsećamo vas da telefoni najviše zrače kada uspostavljaju vezu tj. od trenutka kad pritisnete zelenu slušalicu dok ne čujete ton zvona pozvanog korisnika, pa tokom tog perioda telefon treba držati dalje od tela i posebno glave.

 Telefoni koji najviše zrač Izvor: SmartLife / Statista

Količina zračenja se izračunava u broju vata po kilogramu tj. po količini zračenja koju telo korisnika upije, a detalje o tome dali smo u našoj posebnoj vesti, pa pročitajte sve što vas zanima o tome na linku.

I dok su ranije na ovoj listi dominirali telefoni kao što su iPhone 7 i iPhone 8, Apple je sa poslednjim modelima uspeo da smanji nivo zračenja zbog čega njegovih telefona ovog puta na listi nema. Od ostalih telefona Sony, Motorola i OnePlus se mogu kupiti ili su se prodavali kod nas, dok se i Pixel i ZTE uređaji mogu naći i u Srbiji i regionu, iako zvanično nisu prisutni na regionalnom tržištu.

Da li vi vodite računa o tome koliko telefon zrači? Brine li vas to uopšte?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 8

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Puftam iz Mištolja

Vozač škode se pa javlja sa Xaomi bože me sakloni 😂😂😂

Vozač škode

Zato mog Xiaomi Redmi- ja nema spisku...nja njaaa njja nnjaaa...😜

dr NO

Opaaa... Motorola već uzdrmala kavez "velikima" 😂😂😂