KOLIKO ZARAĐUJU MUZIČARI OD STREAMINGA: Otkrivamo kako Spotify, Apple, Deezer i drugi plaćaju izvođačima | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KOLIKO ZARAĐUJU MUZIČARI OD STREAMINGA: Otkrivamo kako Spotify, Apple, Deezer i drugi plaćaju izvođačima

Streaming muzički servisi sadrže desetine miliona pesama, uključujući i najveći broj domaćih izvođača, ali - koliko svi oni zarađuju od toga…

 Streaming muzički servisi dostupni u Srbiji Izvor: SmartLife / Marko Čavić

Zapitate li se ikad koliko od svake reprodukovane pesme zarađuju izvođači koje slušate?

Takođe, šta mislite - koliko košta jedan stream muzike?

Možda će vas zanimati

Pružaoci streaming muzičkih servisa poznati su po tome što detalje o svojim takozvanim “kraljevskim“ modelima isplate drže podalje od radoznalih očiju javnosti.

Jedini izuzetak je Apple, koji je još u junu 2021. objavio podatke o svom modelu isplate izvođačima i muzičarima.

Prema ovom dokumentu, Apple Music prosečno po slušanju jedne pesme nosiocu autorskih prava uplati 0,01 USD, što znači da se svaki stream (po jednoj pesmi) računa kao jedan cent, a naknada se isplaćuje onome ko ima prava na taj materijal. Iako je ovo relativno niska stopa zarade, Apple Music je na vrhu liste streaming servisa, što se tiče isplate novca.

Podaci koje su prikupili zaključno sa oktobrom 2021. godine Digital Music News, The Trichordist i The Forbes pokazuju da se na drugom mestu nalazi Amazon sa otprilike 0,005 USD po pesmi, objavila je Statista. Računamo tako da za 200 preuzimanja (slušanja) autor dobije jedan američki dolar.

Kod nas najpopularniji streaming servis Deezer plaća solidno, za 185 pesama autor tj. vlasnik autorskih prava dobija jedan dolar, što je vrlo dobro, ako se uzme u obzir činjenica da Deezer širom sveta ima svega sedam miliona premijum pretplatnika.

Spotify zauzima treće mesto sa otprilike 0,00312 USD odnosno za 312 preslušavanja autor (vlasnik autorskih prava) pesme dobiće jedan američki dolar.

 Koliko zarađuju pevači od streaminga muzike Izvor: SmartLife / Statista

Ne zaboravimo, švedski Spotify može da se pohvali gotovo trostruko većim brojem pretplatnika (172 miliona premijum korisnika u ovom trenutku) u odnosu na svakog od svojih konkurenata (Apple Music ima 60 miliona, a Amazon 55), što dovodi u pitanje pravednost poslovnog modela. Izvršni direktor Spotify servisa Daniel Ek rutinski je umanjio važnost takvih kritika i naveo nedostatak angažmana umetnika kao mogući razlog za niske isplate (?!).

I pored toga Spotify ostaje najpopularniji među korisnicima.

Možda sad promenite odluku?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 4

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoom

”Daniel Ek rutinski je umanjio važnost takvih kritika i naveo nedostatak angažmana umetnika kao mogući razlog za niske isplate (?!)” Jel ovaj Srbin?!?

Neko iz Mase

@Zoom Ha, ha, da, isti model 😂

Ava Max

Zanimljiva Statistika, But still.. Spotify is Beast for all streaming Platforms :)