STIŽE ANDROID 13 "TIRAMISU": Veća kontrola, više jezika, drugačiji izgled i bolja autonomija za sve uređaje | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STIŽE ANDROID 13 "TIRAMISU": Veća kontrola, više jezika, drugačiji izgled i bolja autonomija za sve uređaje

Android 12 nije pošteno stigao ni na premijum pametne telefone, a ekipa sa XDA Developers foruma dobila je priliku da se poigra sa Android 13 "Tiramisu" operativnim sistemom i novinama koje on donosi.

 Tiramisu kolač i Android logo Izvor: SmartLife / Unsplash / Victoria Alexandrova

Napomenućemo i da pored Android 12 operativnog sistema uskoro možemo da očekujemo i Android 12L, specijalnu verziju Android 12 OS-a namenjenog telefonima sa savitljivim i velikim ekranima.

Možda će vas zanimati

Android 13 definitivno nije operativni sistem za koji možete da očekujete da će se uskoro pojaviti i ovo su slike ekrana rane razvojne verzije, ali su takve stvari uvek dobrodošle kako bismo mogli da vidimo sve ili bar deo novina koje će nam doneti nova verzija operativnog sistema.

Android 12 šta je sve novo VIDEO
Izvor: Android

U suštini četiri ključne stvari koje će Android 13 doneti sa sobom su podešavanja za jezike u aplikacijama, kontrola obaveštenja koje nam šalju aplikacije, TARE (novi sistem za upravljanje potrošnjom uređaja) i izgled sata na zaključanom ekranu.

Podešavanja jezika u aplikacijama

Od ranijih verzija Android je nudio opcije za promenu jezika, ali se ona primenjuje univerzalno na ceo uređaj, bez mogućnosti kontrole jezika za pojedinačne aplikacije, osim ako to njihov razvojni tim ne implementira. Ovo znači da morate da odaberete jedan jezik, iako ne biste voleli da vam sve aplikacije budu na njemu. Konkretno, ukoliko isforsirate srpski jezik na Androidu, sve će vam biti prebačeno na sprski, a neke aplikacije imaju trapave prevode, koji često budu konfuzniji od originala. Sa druge strane, ako vam je Android na engleskom jeziku, desiće se da vam neke lokalne aplikacije isto budu na engleskom, iako bi mnogo bolje bilo da su na srpskom...

Promena jezika na sadašnjim Android telefonima se obavlja u podešavanjima: Settings, pa System (General Management na Samsung telefonima), pa Languages & Input, pa Languages, ili samo Languages na Samsung telefonima.

Nova opcija koju donosi Android 13 se zove "Panlingual" i kao što smo pomenuli, donose opcije za podešavanje jezika po aplikaciji. Na ovaj način korisnici koji koriste više jezika moći će da promene jezik za svaku aplikaciju posebno, posebno za lokalne aplikacije. Ova opcija će se pojaviti kao nova opcija "App languages" u "Languages & Input" delu u podešavanjima, ali će takođe biti dostupne i preko "App info" ekrana.

Kontrola obaveštenja

Svaka aplikacija koju instalirate na svoj Android ima podrazumevanu mogućnost da vam šalje obaveštenja. Kako se broj aplikacija na telefonu povećava, tako se povećava i broj obaveštenja koje dobijate. Svaka aplikacija smatra da je OK, da vas s vremena na vreme obavesti o nečemu što ona smatra da je bitno, ali kada imate pedeset takvih aplikacija, sa bar po jednim obaveštenjem svaki dan, dobijate definiciju nečega što se zove spam.

Nove verzije Android operativnog sistema nude opcije kao što su Bitna obaveštenja, Kanali za obaveštenja ili potpuno isključivanje. Većina korisnika i ne zna da ove opcije postoje, pa ih i ne koristi, već sklanja obaveštenja kako se pojavljuju, rizikujući da slučajno ukloni i neka bitna.

Možda će vas zanimati

Google je to rešio da sredi sa Android 13 OS-om dodajući novu dozvolu za obaveštenja, efektivno ih prebacujući u kategoriju opcionih stvari. Sada će svako moći da odabere da li želi da dozvoli da mu neka aplikacija pošalje obaveštenje na sličan način kao što dozvoljava pristup lokaciji, kameri ili kontaktima.

Iako ovo ne deluje velika stvar dodatni nivo kontrole nad bilo kojim aspektom rada telefona, posebno nad obaveštenjima svakako može umnogome da promeni način na koji koristimo telefon. I dok Apple logika ide u smeru smanjivanja kontrole nad radom vaših uređaja, Android definitivno ima drugačiji pristup. Sa druge strane, ovo će sigurno uticati i na razvojne timove koji će sada dobro razmisliti koliko žele da spamuju korisnike sada kada imaju opciju da ih jednostavno blokiraju.

TARE: kontrola nad resursima

TARE je skraćenica od The Android Resource Economy, dela OS-a koji se primarno fokusira na upravljanje potrošnjom uređaja.

Android Resource Credits je nova opcija koju uvodi TARE i koja praktično predstavlja valutu koja se vezuje za nivo baterije. Android će dodeljivati ove kredite aplikacijama prema nivou baterije, a aplikacije će onda moći da koriste ove kredite za "plaćanje" prilike da nešto urade. Suštinski Android će postaviti ograničenja vezano za to koliko zadataka aplikacija može da zakaže preko dela OS-a za zakazivanje zadataka (JobScheduler) i AlarmManager u zavisnosti od nivoa baterije i potreba aplikacije.

Možda će vas zanimati

Naravno, ovo je apstrahovana i simplifikovana verzija onoga što će se dešavati i velika je šansa da će u pitanju biti mnogo kompleksniji algoritmi za dodelu resursa, ali o tome više kada bude objavljena zvanična Android 13 dokumentacija.

Sat na zaključanom ekranu

Sat na zaključanom ekranu možda ne deluje kao ekstremno bitna stvar, ali Android 13 dodaje nova podešavanja koja mogu menjati izgled sata i obaveštenja. Ovo je nešto što je takođe bilo dostupno na pojedinačnim interfejsima, i sada će biti implementirano na nivou sistema i u okviru podešavanja ekrana.

Android 12 ne dozvoljava obaveštenja na zaključanom ekranu pored sata, jer kada dođu obaveštenja, sat sa smanjuje i pomera, vraćajući se na sredinu kada se obaveštenja uklone. Nova podešavanja omogućavaju veću kontrolu kad obaveštenjima i izgledu sata – stvar o kojoj se pričalo da će biti implementirana i na Android 12L OS-u.

Očekujemo još novina

Ovo je definitivno samo deo stvari koje možemo očekivati od novog Android "Tiramisu" 13 operativnog sistema, i kako vreme bude odmicalo, one će isplivavati na površinu do zvaničnog predstavljanja.

Kako vam se čine novosti koje je Google ubacio u novi Android OS?

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 2

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Beogradska seljačina

To je ono, čekaš gurmansku - stiže šopska bez paradajza ;)

Davor

Šta li nam android ćevap donosi :)