Veliki uspeh

DŽEJMS VEB TELESKOP SE USPEŠNO PROBIJA KROZ SVEMIR: Svi važni delovi rasklopljeni bez problema

Nova faza puta podrazumeva pokretanje pojedinačnih segmenata ogledala, kako bi se postavili u odgovarajući položaj koji će im omogućiti da projektuju sliku na sekundarno ogledalo koje će je potom usmeravati ka instrumentima u telu teleskopa.

Džejms Veb teleskop
Izvor: NASA

Moćni teleskop agencije NASA uspešno je lansiran 25. decembra 2021. iz Južne Amerike, a u tome je pomogla raketa Ariane 5.

U pitanju je Džejms Veb svemirski teleskop (JWST), a njegovo lansiranje označilo je početak misije na koju se čekalo decenijama.

Možda će vas zanimati

Eksperti su prilikom lansiranja istakli da je teleskop počeo putovanje „natrag u prošlost“, do samog rođenja univerzuma.

Prvo lansiranje je bilo zakazano za mart 2021. godine, ali je otkazano zbog problema s imenom – Džejms Veb je bio odgovoran za diskriminaciju zaposlenih u agenciji NASA pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, na šta se danas gleda s neodobravanjem.

Ime je ostalo, a Džejms Veb vredi skoro 10 milijardi dolara. Zadatak mu je da posmatra naš solarni sistem i tumači misterije postanka univerzuma. Zahvaljujući tome što može da detektuje infracrveno zračenje od najudaljenijih zvezda i galaksija, Džejms Veb teleskop će moći da „vidi“ bolje od svojih prethodnika. U pitanju je zajednički projekat agencije NASA, Evropske svemirske agencije, Kanadske svemirske agencije i Space telescope instituta, koji će zahvaljujući infracrvenoj kameri i spektografu moći da pruži više informacija o ranim fazama univerzuma.

Nakon dve nedelje teleskop je uspešno obavio rasklapanje „krila“ glavnog ogledala i time okončao prvu osetljivu fazu. Uređaj se nalazi na oko milion kilometara od Zemlje, a sad je dobio svoj konačni oblik: toplotni štit je rastegnut, ogledala su rasklopljena, a 18 šestougaonih objekata zajedno čini jedno najveće ogledalo koje je ikada lansirano u kosmos.

Pred teleskopom je još oko pola miliona kilometara puta do Lagranžove tačke (naziv za pet tačaka u orbitalnoj konfiguraciji gde malo telo na koje deluje samo gravitacija može da bude nepokretno u odnosu na dva veća tela – na primer veštački satelit u odnosu na Zemlju i Mesec) gde će se zaustaviti.

James Webb Space Telescope reaches new milestone
Izvor: Smart Life/ @CNN

Nova faza puta podrazumeva pokretanje pojedinačnih segmenata ogledala, kako bi se postavili u odgovarajući položaj koji će im omogućiti da projektuju sliku na sekundarno ogledalo koje će je potom usmeravati ka instrumentima u telu teleskopa.

Na kraju da podsetimo da zainteresovani teleskop mogu da prate uživo.