10 interesantnih činjenica o automobilima koje svako treba da zna | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

10 interesantnih činjenica o automobilima koje svako treba da zna

Autor Ilija Baošić

Postoji pregršt Interesantnih činjenica o automobilima, a za vas smo izdvojili za koje smatramo da svako treba da zna.

 Volkswagen Golf GTI (2024) _ Foto Volkswagen.jpg Izvor: Volkswagen AG

Hiljadama godina ljudi su se kretali na pogon sopstvenih nogu kada bi poželeli ili bili primorani da pređu velike distance. Kako bi sebi olakšali putovanja, prenos tereta i trgovinu, naši preci su počeli da koriste životinje kao što su magarci, konji, kamile i volovi, na čiju efikasnost je značajno uticalo otkriće točka. Pet milenijuma kasnije, automobili su postali sastavni deo naših života - kao prevozno sredstvo ili kao statusni simbol, zavisi koga pitate.

Od prvih motorizovanih kočija do savremenih vozila, istorija automobilizma je prepuna fascinantnih priča. Zato smo za vas pripremili 10 interesantnih činjenica o automobilima za koje smatramo da svako treba da zna, pa makar i za kviz.

1. Reč "automobil" je nastala spajanjem grčke reči "auto" (samostalno) i latinske reči "mobilis" (pokretan). Ne mešati sa samovozećim automobila - samostalnost automobila se odnosi na sopstveni, a ne životinjski pogon, kao i na slobodno kretanje izvan šina.

2. Prema poslednjim statističkim podacima, u Srbiji je ukupno registrovano 2.389.105 automobila. Iako ćete pomisliti da se svi nalaze u Beogradu dok tražite parking po prestonici, na području glavnog grada registrovano je 687.858 automobila, u Vojvodini 597.022, u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji 640.916, u Južnoj i Istočnoj Srbiji 453.830, dok taj broj za region Kosova i Metohije iznosi 9.479.

3. Najzastupljenije strane marke putničkih automobila u Srbiji su Volkswagen, Opel, Fiat, Renault, Peugeot, Audi, Ford i Citroen. Ostavićemo da sami pogodite koja je najpopularnija domaća marka.

4. Prve automobile mogli su da kupe samo najbogatiji, a čini se da će se istorija ponoviti ako cene nastave da rastu. Ipak, ostaće zapisano da je prvi automobil u Srbiji bio Nesselsdorf, koji je Boža Radulović 3. aprila 1903. godine uvezao iz Beča. Ovaj ugledni beogradski trgovac i bankar nije bio dovoljno hrabar da sam upravlja vozilom, već je na obuku od 45 dana poslao svog prijatelja Sretena Kostića, koji će postati njegov šofer i prvi vozač u Srbiji.

5. Prvu kaznu za prebrzu vožnju dobio je Volter Arnold 28. januara 1896. godine. Zbog jurnjave brzinom od 13 km/sat kroz selo Padok Vud, usledila je potera u kojoj je policajac na biciklu punih pet milja jurio Arnolda pre nego što ga je uhapsio.

6. Ford Crown Victoria (2011 model) bio je poslednji automobil uz koji je dolazio kasetofon. Olovka za navijanje kaseta nije bila deo standardne opreme.

7. Prosečan automobil napravljen je od oko 30.000 delova. Zli jezici će reći da je to 30.000 stvari o kojima prosečan vozač ne zna ništa.

8. Volvo P1800S u vlasništvu Irvina Gordona je automobil koji je prešao najviše. Tokom 52 godine, Gordon je u svom četvorotočkašu prešao 3.250.257 milja, što je 130 puta prečnik Zemlje, odnosno 250.000 kilometara ako pitate prodavca sa lokalnog auto placa.

9. Vazdušni jastuci se aktiviraju brzinom od preko 300 km/sat, a njihova eksplozija može da izazove buku do čak 175 dB. Zvuči prenaduvano, ali usled silovitog otvaranja moguće su povrede lica, vrata, prstiju, kao i opekotine zbog vrelog gasa koji ih ispunjava.

10. Istraživanja su pokazala da 39% vozača preferira bele, 18% crne, a 16% sive automobile. Najređi prizor na drumovima su ljubičasta, bež, žuta i narandžasta vozila.

Ako ste zainteresovani za 10 novih činjenica o automobilima, recite nam u komentarima.

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Možda će vas zanimati

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Eagle

Uh kakvo osvezenje, hvala Mondo

Ejpril O Nil

Lep tekst za promenu.

beogradska seljačina

Arktos je meĐed, a Antarktos je Anti-meĐed, u prevodu pali babu sa globalnim zagrevanjem.