Poletanje kasni 2500 dana, sačekaće još malo: Prvi let Starliner kapsule sa posadom dobio novi datum | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poletanje kasni 2500 dana, sačekaće još malo: Prvi let Starliner kapsule sa posadom dobio novi datum

Autor Ilija Baošić

Posada neće poleteti u Starliner kapsuli 10. maja zbog neispravnog ventila.

 Starliner kapsula Izvor: NASA

Misija Boe-CFT, koja je trebala da kvalifikuje Starliner kapsulu za buduće letove astronauta u svemir, neće se desiti 10. maja. Prvi let je sada pomeren za 17. maj, u najboljem slučaju.

Kašnjenje će omogućiti inženjerima da zamene ventil za regulaciju pritiska na rezervoaru sa tečnim kiseonikom Atlas V rakete. Misija je prvobitno bila zakazana za 7. maj, a nakon što je uočen problem, pomerena je za 10. maj. Ipak, bezbednosna procena je da je potrebno dodatno vreme.

United Launch Alliance (ULA), zajednička kompanija Boeing-a i Lockhead Martin-a, rukovodi misijom. Zapravo, Boeing je bio odgovoran za izgradnju Straliner kapsule. Američka kompanija godinama radi na završetku ovog programa, koji bi, za početak, trebao da omogući transport astronauta do Međunarodne svemirske stanice (ISS).

Starliner kasni sedam godina

 Prvi let Starliner kapsule Izvor: NASA

Najnovije odlaganje je samo još jedno na dugačkoj listi probijanja rokova koje je pretpeo Starliner. Zapravo, prošlo je 2.500 dana otkako je Boeing trebalo da obavi prvi let sa posadom. NASA je sa kompanijom postavila 2017. godinu kao cilj za završetak projekta, pa sa ove vremenske distance gotovo neverovatno zvuči saopštenje agencije iz septembra 2014. godine:

"NASA i njeni partneri u vazduhoplovnoj industriji postavili su svoj raspored za 2017. godinu sa ciljem sertifikacije, uključujući najmanje jedan probni let do Međunarodne svemirska stanice sa NASA-inim astronautima kao posadom."

 Suni Vilijams i Buč Vilmor Izvor: NASA

Kada se let konačno desi, u kapsuli će se naći astronauti Suni Vilijams i Buč Vilmor.

Posada Starliner kapsule
Izvor: NASA's Kennedy Space Center

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA