Svemirski obrt: Japanska letelica na Mesecu "oživela" posle desetak dana neaktivnosti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svemirski obrt: Japanska letelica na Mesecu "oživela" posle desetak dana neaktivnosti

Pretpostavlja se da su solarni paneli letelice ponovo počeli da proizvode struju, što prethodno nisu mogli pošto, zbog problema sa sletanjem, nisu bili okrenuti prema Suncu

 Japanska letelica SLIM _ Mesec _ Foto JAXA.jpg Izvor: JAXA

Desetak dana nakon neuspešnog, tačnije nepreciznog, sletanja na Mesec, mala japanska svemirska letelica SLIM je ponovo proradila i nastavila svoju misiju.

Kako je saopštila japanska svemirska agencija (JAXA), pretpostavlja se da su solarni paneli letelice ponovo počeli da proizvode energiju, što prethodno nisu mogli. Zbog problema sa sletanjem, ti paneli nisu bili okrenuti prema Suncu, pa nisu mogli da proizvedu električnu energiju. SLIM je potom, neko vreme, radio na baterije nakon čega se isključio.

Japanska agencija je komunikaciju sa svemirskom letelicom ponovo uspostavila u nedelju uveče‚ a njene kamere su ponovo počele da snimaju fotografije površine Meseca.

Operacije letelice SLIM bi trebalo da traju nekoliko dana. Lender ima zadarak da traga za mineralom olivinom koji potiče iz Mesečevog omotača, prenosi japanska agencija Kyodo. Mineral je sastavni deo stenovitog unutrašnjeg sloja Meseca, koji okružuje njegovo jezgro.

Stručnjaci JAXA smatraju da bi upoređivanje tih minerala sa njihovim uzorcima pronađenim na Zemlji moglo da dokaže hipotezu o "džinovskom udaru", prema kojoj je Mesec nastao pre oko 4,6 milijardi godina nakon sudara Zemlje sa drugom planetom.

Letelica SLIM, lansirana 20. januara, sletela je oko 55 metara dalje od planiranog cilja. Zbog problema pri sletanju ostao je u pogrešnom položaju, pa su njegovi solarni paneli ostali okrenuti prema zapadu, zbog čega su ostali udaljeni od izvora energije, odnosno sunčevih zraka.

Inače, slanjem letelice na Mesec, Japan je, uz Rusiju, SAD, Kinu i Indiju, postao peta zemlja u istoriji letova u Svemir čija je letelica sletela na taj Zemljin satelit.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:25
Izgradnja puteva na Mesecu
Izvor: PAVER consortium
Izvor: PAVER consortium

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA