Kina se "masovno robotizuje": Tvrde da u naredne dve godine postaju svetski lideri | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina se "masovno robotizuje": Tvrde da u naredne dve godine postaju svetski lideri

Kinezi veruju da će za kratko vreme uspeti da naprave značajan prodor na polju razvoja i proizvodnje veštačke inteligencije, robotskih senzora, kontrole pokreta i interakcije među mašinama

 Robot Digit Agility Robotics Izvor: Agility Robotics

Broj tehnoloških kompanija koje se u današnje vreme uključuju u razvoj robotske tehnologije nije mali. Očekivano, na razvoju humanoidnih robota rade i kompanije u Kini, gde ne kriju da žele da postanu globalni lideri u oblasti veštačke inteligencije i robotike.

O tome svedoči dokument Ministarstva industrije i informacionih tehnologija te zemlje, koji je dospeo u javnost, a prema kome Kina namerava da, osim razvoja robotike, u naredne dve godine pokrene masovnu proizvodnju naprednih humanoidnih robota.

Najmnogoljudnija zemlja na svetu, zbog toga, želi da u tu industriju uključi što veći broj kompanija, i time postavi standarde u razvoju robotike.

Zato veruju da će u naredne dve godine uspeti da naprave značajan prodor na polju razvoja i proizvodnje veštačke inteligencije i robotskih senzora, kao i kontrole pokreta i interakcije između mašina.

Iako se u dokumentu kineskog ministarstva konkretni planovi i načini za realizaciju ove ideje ne navode, naglašava se zabrinutost da bi masovna proizvodnja robota mogla da "poremeti tržište" na sličan način kao što je to ranije sa računarima ili pametnim telefonima bilo slučaj.

Inače, kako podseća TechSpot, jedan nezavisni "think tank" je početkom ove godine objavio da se Kina, u čak 37 od 44 oblasti razvoja i primene savremenih tehnologija, nalazi ispred Sjedinjenih Američkih Država (uključujući tu obrambene tehnologije, robotiku, veštačku inteligenciju i kvantne računare).

Zanimljivo je, ali i očekivano, da je nakon objavljivanja informacija iz dokumenta kineskog ministarstva, vrednost akcija kompanija koje se bave robotskom tehnologijom porasla.

BONUS VIDEO:

Robot-pas Spot progovorio uz pomoć ChatGPT-a
Izvor: Boston Dynamics

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Ovo ne smete propustiti

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA