I ranije su ga se plašili, a sada je progovorio: "Zastrašujući" robot-pas uz pomoć ChatGPT-a priča kao čovek | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I ranije su ga se plašili, a sada je progovorio: "Zastrašujući" robot-pas uz pomoć ChatGPT-a priča kao čovek

Robot Spot kompanije Boston Dynamics, uz pomoć veštačke inteligencije, u stanju je da razume postavljena pitanja i da na njih odgovora na engleskom jeziku sa britanskim akcentom

 Robot Spot _ Boston Dynamics _ Foto Boston Dynamics.jpg Izvor: YouTube / Boston Dynamics

Kompanija Boston Dynamics, poznata po svom "robotskom psu" po imenu Spot, upravo je svima onima kojima je ta "živuljka" od samog početka delovala zastrašujuće dala još jedan argument u prilog toj tvrdnji.

Zahvaljujući napretku veštačke inteligencije (AI), inženjeri su uspeli da jednog od svojih "ljubimaca" nauče da govori ljudskim jezikom. Tačnije, Spot sada govori engleski jezik sa britanskim akcentom.

Ideja, nastala sa ciljem istraživanja upotrebe naprednih jezičnih modela veštačke inteligencije i četbotova u domenu robotike, uz dodatak jezičnog AI modela, dovela je do toga da četvoronožni robot može da razume pitanja koji su mu postavljena i da na njih odgovori.

Boston Dynamics je objavio video koji prikazuje neke od novih sposobnosti koje Spot steko integracijom novih AI funkcija.

Osim što je dobro savladao engleski jezik, stekao je i izuzetno autentičan britanski naglasak, pa biste, kada ga čujete a da ne znate o kome je reč, lako mogli pomisliti da je u pitanju otmeni batlera iz neke lordovske rezidenicije ili možda zlikovac iz filma o Džejmsu Bondu.

Robot-pas Spot progovorio uz pomoć ChatGPT-a
Izvor: Boston Dynamics

Kako navode iz Boston Dynamics-a, softverski deo projekta je izuzetno složen.

Nastao je objedinjavajem sistema za prepoznavanje i razumevanje govora (speech-to-text) i napisanog teksta, kao i tzv. sistema "turističkog vodiča" koji sve to koordinira. U objedinjeni softverski sistem integrisani su i ChatGPT jezički model i pretvarač teksta u govor (text-to-speech).

Od hardvera, Spot je nadograđen posebnim komunikacionim modulom, mikrofonima i zvučnicima, koji su, zajendo sa posebnim računarom, delovi sistema za procesuiranje zvuka.

Za početak razgovora, odnosno aktiviranje govornog računara, potrebno je izgovoriti "Hej, Spot!". Tada Spot počinje da vas sluša i odgovara na pitanja.

Delovalo vam sve ovo zanimljivo ili zastrašujuće, tek ovaj itegrisani sistem nije bez greške, pa baš i nije umeo da pronađe odgovor na svako pitanje.

Iako je pokazao da jedan složeni kompjuterski sistem integrisan sa robotom, zahvaljujući primeni veštačke inteligencije, može da ima mogućnost asocijativnog povezivanja koncepata koje može da zavara ljude, to još uvek nije dokaz da su jezični AI modeli samosvesni ili inteligentni u smislu u kome to ljudi jesu.

Delovalo vam sve ovo zanimljivo ili zastrašujuće, tek ovaj itegrisani sistem nije bez greške, pa baš i nije umeo da pronađe odgovor na svako pitanje. Dolazi i do povremenog kašnjenja u komunikaciji, pa se dešavalo da od postavljanja pitanja do Spotovog odgovora prođe i do šest sekundi, što je najverovanije uzrokovano problemima sa internet vezom ili preopterećenim ChatGPT serverima.

Iz Boston Dynamics-a najavljuju dalji rad na razvoju "pričajućeg psa robota".

BONUS VIDEO:

Test Boston Dynamics SpotMini Robot video (MobIT)
Izvor: Adam Savage’s Tested

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA