Napravili robota koji točkove kao Transformers pretvara u propelere | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napravili robota koji točkove kao Transformers pretvara u propelere

Menjajući položaj svojih točkova, Morphobot može da vozi, leti, puzi i hoda na dva točka

 Istraživači napravili robota koji vozi, leti, hoda, stoji Izvor: Caltech

Ne znamo za vas, ali mi u prirodi nikada nismo pronašli inspiraciju da napravimo robota čiji se točkovi transformišu u propelere, međutim, upravo su gledajući u istu istraživači sa Kalifornijskog tehnološkog instituta razvili baš takvu spravu koja neodoljivo podseća na Transformerse.

Nazvan Morphobot M4, ovaj robot-dron poseduje impresivan niz pokreta koje izvodi po potrebi. Na primer, istraživači tvrde da može da puzi gegajući svoje točkove kao što morski lavovi koriste svoja peraja na kopnu; može da stane na dve noge, odnosno dva točka, kao što to čini merkat, a može da u uspravnom položaju juri po uzbrdicama koristeći svoje propelere kao što istočna jarebica koristi svoja krila.

Kada ne oponaša životinje, ovaj robot se u svom "prirodnom" položaju ne razlikuje previše od igračke automobila na daljinsko upravljanje. Međutim, zahvaljujući zglobovima na svom telu, Morphobot vrlo lako može da hoda, ali i da svoje točkove orijentiše horizontalno i poleti.

Povrh ovih impresivnih mogućnosti, M4 je opremljen veštačkom inteligencijom koja mu pomaže da se kreće u prostoru, pa može da samostalno donosi odluke o svojim pokretima u zavisnosti od terena koji se nalazi pred njim.

"Naš cilj je bio da pomerimo granice robotske lokomocije dizajniranjem sistema koji prikazuje izvanredne sposobnosti mobilnosti sa širokim spektrom različitih načina kretanja, a projekat M4 je uspešno postigao ove ciljeve. Kada naiđu na nepoznata okruženja, samo se roboti koji poseduju veštačku inteligenciju i sposobnost da prenamene svoje multimodalne komponente mogu da uspeju", kaže Garib Ramezani, koautor projekta koji je objavljen u Nature Communications časopisu.

Pogledajte

01:00
M4 robot koji vozi, hoda i leti
Izvor: Caltech
Izvor: Caltech

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sofronije

Čovečanstvo nije spremno za ovakve igračke.Ne umeju mnogi ni da hodaju pošteno a da ne izazovu neku nezgodu pa i sami da nastradaju, a sve uglavnom zboh zabijanja nosa u mobilni i zbog slušalica.Nivo svesti nam je na minimumu, i sve se više smanjuje.Nismo ni za asfalt a kamoli za samostalno letenje.