Počinje masovna proizvodnja robota: 10.000 godišnje zameniće radnike u fabrikama | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje masovna proizvodnja robota: 10.000 godišnje zameniće radnike u fabrikama

Digit je, tokom priprema za početak proizvodnje, doživeo nekoliko unapređenja – dobio "glavu" cilindričnog oblika sa dva LED "oka" koja mu pomažu kod izvršavanja logističkih zadataka

 Robot Digit Agility Robotics Izvor: Agility Robotics

Prva fabrika za proizvodnju humanoidnih robota na svetu, čija je iz izgradnja počela 2022, trebalo bi da bude otvorena ove godine u Salemu, u američkoj državi Oregon.

Kompanija Agility Robotics, koja gradi fabriku, saopštila je da su pripreme za otvaranje proizvodne jedinice RoboFab u punom zamahu.

Američka kompanija je 2020. godine predstavila robota pod imenom Digit, koga su konstruisali i proizveli njeni stručnjaci.

Taj humanoidni robot predstavlja značajan korak napred u svetu robotike. Zato je jedan od osnivača i direktor Agility Robotics-a Damion Šelton istakao da je otvarenje fabrike za njegovu masovnu proizvodnju ključni trenutak u istoriji robotike.

Fabrika bi, prema najavama, trebalo da proizvodi 10.000 robota godišnje.

 Robot Digit Agility Robotics Izvor: Agility Robotics

Majstor za manipulaciju, rešava najčešće probleme

Tokom priprema za početak proizvodnje, Digit je doživeo nekoliko unapređenja, pa je tako dobio "glavu" cilindričnog oblika sa dva LED "oka" koja mu pomažu kod izvršavanja logističkih zadataka.

Robot je konstruisan za korišćenje različitih aplikacija, a primenu nalazi u oblastima industrijske automatizacije, proizvodnje i distribucije. Šelton kaže da je Digit nastao sa ciljem da reši najčešće probleme u radu kao što su povrede, "pregorevanje" (burnout) i nedostatak radne snage. Cilj njegovog angažovanja je da se ljudima omogući da "budu više ljudi".

Zahvaljujući pokretima, koje mu omogućava njegov humanoidni izgled, Digit je u stanju da se prilagodi različitim aktivnostima kojie podrazumevaju veliku pokretljivost i manipulaciju predmetima.

Plan Agility Robotics-a je da u prvoj godini rada fabrike bude proizvedeno nekoliko stotina robota Digit, a kada bude počela da radi punim kapacitetom RoboFab će imati više od 500 zaposlenih. A u fabrici će biti posla i za Digita, koji će biti angažovan na zadacima kao što su utovar, istovar i premeštanje različitih predmeta.

Prve isporuke robota kupcima se mogu očekivati tokom 2024. godine, dok je veći obim prodaje predviđen za 2025. godinu.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:00
M4 robot koji vozi, hoda i leti
Izvor: Caltech
Izvor: Caltech

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 3

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Hari Potrk

Pa kud baš u Salemu majku mu...

Sirotinja

Ljudi, pocelo je! Prave vojsku robota, spremajte se rat sa robotima! Nemoj posle da bude nisam rekao.

Ccccc

@Sirotinja Ma nece to nasi moci ni da kupe.