Da li električni automobil može da napaja naš dom | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li električni automobil može da napaja naš dom

Možemo li da energiju koju električni automobili skladište iskoristimo za druge potrebe? Saznajte u nastavku.

 Električni automobil na punjaču Izvor: Shutterstock

Električni automobili već godinama nisu samo lepa ideja o čistijem i jeftinijem transportu. Još uvek nisu široko rasprostranjeni, ali tu su, viđamo ih na putevima, a njihova prodaja raste iz godine u godinu.

Međutim, postavlja se pitanje - da li su u pitanju vozila koja sebično skladište energiju ili nam mogu biti od koristi i kada su parkirana? Drugim rečima, da li baterije električnih automobila mogu da napajaju uređaje, druge električne automobile i domove? Nažalost, odgovor nije jednostavan.

Šta je dvosmerno punjenje i koje vrste postoje

 Dvosmerno punjenje električni automobil Izvor: Shutterstock

Proces punjenja električnog automobila na papiru zvuči prilično jednostavno. Vozilo se priključi na punjač, a naizmenična struja se konvertuje u jednosmernu i skladišti u baterijama. Suprotno, ukoliko želimo da energiju u baterijama iskoristimo za potrebe napajanja nečega što nije električni automobil, potrebno je obrnuti proces, odnosno konvertovati jednosmernu struju u naizmeničnu. Ova mogućnost naziva se dvosmerno punjenje.

Međutim, šta je to što želimo da napajamo baterijama električnog automobila? U zavisnosti od odgovora, dvosmerno punjenje delimo u nekoliko kategorija - VTL, VTV, VTH, VTG i VTX.

VTL (Vehicle to load) je osnovni vid dvosmernog punjenja, odnosno mogućnost napajanja različitih uređaja, kućnih aparata, alata, kamperske opreme itd. Slično, VTV (Vehicle to vehicle) je mogućnost punjenja baterija električnog automobila drugim električnim automobilom.

VTH (Vehicle to home) je mogućnost korišćenja električnog automobila za napajanje objekata različite namene, a ukoliko se koristi za potrebe napajanja doma, prosečna potpuno električna vozila u svojim baterija skladište dovoljno energije za dvodnevne potrebe domaćinstva.

VTG (Vehicle to grid) je mogućnost vraćanja električne energije u mrežu, slično kao što to čine vlasnici solarnih panela, dok je VTX (Vehicle to everything) termin koji obuhvata mogućnosti svih prethodnih kategorija.

Da li današnji električni automobili podržavaju dvosmerno punjenje

Nažalost, velika većina električnih automobila koji se danas nalaze u saobraćaju ne poseduje mogućnost dvosmernog punjenja, pa osim što ne mogu da napajaju domove u slučaju nestanka struje, nije moguće utaknuti ni električne uređaje u njih. Međutim, to se polako menja.

Mnogi proizvođači, kao što su BMW, Volvo i Porshe, testiraju implementaciju ove funkcije u svoja električna vozila, neki su već implementirali određeni vid u novim modelima, a zakonodavci na najvećim tržištima uveliko pripremaju zakone koji će dvosmerno punjenje pretvoriti u standard.

Na našem tržištu danas već postoje modeli koji podržavaju dvosmerno punjenje, a jedan od primera je Hyundai IONIQ 5, koji nudi VTL i isporučuje do 3,6 kW električne energije. Kupci ovog modela svoje električne uređaje mogu da napajaju utičnicom u kabini, ali i da koriste adapter koji se priključuje na konektor za punjenje automobila.

Dakle, moraćemo da se strpimo još neko vreme pre nego što budemo mogli da kažemo da je napajanje doma standardna mogućnost koju električni automobili nude, ali svakako je pozitivno što nije u pitanju daleka budućnost, već proizvođači i zakonodavci uveliko gledaju u tom smeru.

Pogledajte

00:53
Hyundai IONIQ 5 VTL dvosmerno punjenje
Izvor: Hyundai
Izvor: Hyundai

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA