Stižu jeftiniji i bolji solarni paneli: Probijena je teoretska granica efikasnosti | Smartlife RS

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stižu jeftiniji i bolji solarni paneli: Probijena je teoretska granica efikasnosti

Koristeći perovskit, naučnici su uspeli da probiju teoretsku granicu efikasnosti silicijumskih rešenja.

 Inženjeri premašili 30 odsto efikasnosti solarnih panela Izvor: Pexels

Postaviti solarne panele nije mali trošak. U pitanju je investicija koja će se dugoročno otplatiti i koju bi idealno želeli da koristimo što duže. Zato je izbor panela koji će krasiti naš krov ili dvorište ključan, pogotovo njihova efikasnost.

Trenutna rešenja dostižu efikasnost do 25%, ali svaki procenat sa sobom nosi drastično veću cenu jer proizvodni procesi postaju sve komplikovaniji dok se naučnici približavaju teoretskoj granici silicijumskih rešenja od 29%. Međutim, ta granica je upravo obrisana.

Čini se da će 2023. godina biti godina proboja u tehnologiji solarnih panela, jer su u Science časopisu prošle nedelje objavljena čak dva različita rada koja su zahvaljujući implementaciji sloja perovskita uspešno premašila 30% efikasnosti.

U prvom radu, nemački inženjeru su kombinacijom silicijuma i perovskita uspeli da postignu efikasnost od 32,5%, dok je druga grupa, predvođena Šin Ju Činom na Federalnom tehnološkom intitutu iz Švajcarske, uspela da demonstrira nivo efikasnosti od 31,25%, a za svoje fotonaponske ćelije kažu da imaju "potencijal visoke efikasnosti i niske cene proizvodnje".

Postoji i treća grupa koja tvrdi da je uspešno kombinovala perovskita i silicijum. U pitanju su inženjeri sa Kralj Abdulah univerziteta u Saudijskoj Arabiji koje predvodi profesor Stefan De Volf. Prema njegovim tvrdnjama, njihovo rešenje dostiglo je efikasnost od čak 33,7%, ali ovaj rad tek treba da bude objavljen u nekom naučnom časopisu.

U pitanju su dvoslojna rešenja, što ih u startu čini jednostavnijim od troslojnih, kakva danas možemo videti na tržištu. Dodavanjem sloja perovskita iznad silicijumske baze, inženjeri su uspeli da povećaju količinu energije koju panel može da upije iz sunčevih zraka. Donji sloj silicijuma upija elektrone crvenog svetla, dok je sloj perovskita zadužen za plavo svetlo.

Kako tvrdi De Volf, premašivanje efikasnosti od 30% mu uliva poverenje da se "jeftina rešenja visokih performansi mogu naći na tržištu", a najvažniji podatak jeste da su brojke efikasnosti koje se kreću oko 30% samo početak. Za razliku od silicijumskih rešenja, dodavanje perovskita povećava teoretsku granicu efikasnosti na neverovatnih 45%.

Čeka nas uzbudljiv period na tržištu solarnih panela.

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:57
SOLARNI PANELI, INVESTICIJA SA ROKOM TRAJANJA OD 25 GODINA
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Postanite deo SMARTLIFE zajednice na Viberu.

Najnovije

Uređaji

Testovi

…

Komentari 1

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sasa

perovskit je kalcijum titanat koji se koristi za razne piezo elektricne uredjaje - sitni mali uredjaji. Ali, ovo je solarni panel, velika kolicina toga se koristi i verujem da je cena prava sitnica....